Bydlení Přidáno: 6. 12. 2018

Horský srub si postavili pro sebe a kamarády

Majestátní horský srub vypínající se nad svahem poblíž lyžařského střediska Tále v Nízkých Tatrách představoval pro architekty Michala Paulišina a Marka Pavlecha skutečnou výzvu, co se zařízení interiéru týče. Při běžném postupu se musí po dokončení srubové stavby ponechat dřevu minimálně dva až tři roky na to, aby se mohlo rozpínat a vše si nakonec správně „sedlo“. V tomto případě však přizvaní architekti začali řešit interiér novostavby ihned, aby se mohli majitelé do vysněné chaty co nejdříve nastěhovat.

Majestátní horský srub vypínající se nad svahem poblíž lyžařského střediska Tále v Nízkých Tatrách představoval pro architekty Michala Paulišina a Marka Pavlecha skutečnou výzvu, co se zařízení interiéru týče. Při běžném postupu se musí po dokončení srubové stavby ponechat dřevu minimálně dva až tři roky na to, aby se mohlo rozpínat a vše si nakonec správně „sedlo“. V tomto případě však přizvaní architekti začali řešit interiér novostavby ihned, aby se mohli majitelé do vysněné chaty co nejdříve nastěhovat.

Rezerva pro rozpínající se dřevo

Opravdový oříšek číhal na autory projektu Michala Paulišina a Marka Pavlecha v otázce toho, jak si poradit se zařízením interiéru tak, aby byl ihned obyvatelný, a přitom počítat s tím, že dřevo stavby pracuje a bude tak činit ještě nejméně několik let. Majitel jakožto vášnivý milovník lyžování přišel s požadavkem na bezodkladnou realizaci zařízení stavby, aby se mohl co nejdříve věnovat svému horskému koníčku. „Zadáním projektu bylo navrhnout interiér čerstvě postaveného srubu. Jenže hrubá srubová stavba potřebuje dva až tři roky na to, aby si sedla, teprve pak se osazují okna a dveře a zařizuje interiér. My museli použít plán B neboli navrhnout veškerý nábytek a vestavné prvky tak, aby pro nové dřevěné konstrukce zůstala rezerva 250 až 300 milimetrů,“ uvádí architekti. Ti projekt přihlásili do soutěže s názvem Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu. Ročník 2017 byl výjimečně vypsán pro Českou i Slovenskou republiku současně.

Přátelský srub počítá s častými návštěvami kamarádů

Stavba disponuje užitnou plochou kolem 190 m2 a není primárně určena pouze pro rodinu majitele, ale už v návrhu se počítalo i s častými pobyty jeho přátel sdílejících stejnou vášeň pro lyžování. Díky tomu se v druhém patře srubu nacházejí hned tři ložnice i koupelna se sprchovým koutem, přičemž v prvním patře je umístěna ložnice majitelů, která je zařízena v teplých přírodních tónech. „V prvním podlaží jsme navrhovali a realizovali také vstupní prostory, WC a soukromou část majitelů, kterou tvoří ložnice, koupelna (s vanou) a šatna. V koupelnách jsme museli obklady i sanitární zařízení upevnit na předsazené stěny nebo vyzděné příčky. Ty se zasouvají do kapes pod stropem, maskují tak potřebnou mezeru. Stejně jsme vyřešili dveře a okna,“ vysvětlují architekti náročná specifika bytových úprav.

Majestátní horský srub vypínající se nad svahem poblíž lyžařského střediska Tále v Nízkých Tatrách představoval pro architekty Michala Paulišina a Marka Pavlecha skutečnou výzvu, co se zařízení interiéru týče. Při běžném postupu se musí po dokončení srubové stavby ponechat dřevu minimálně dva až tři roky na to, aby se mohlo rozpínat a vše si nakonec správně „sedlo“. V tomto případě však přizvaní architekti začali řešit interiér novostavby ihned, aby se mohli majitelé do vysněné chaty co nejdříve nastěhovat.

Interiér horské chaty, nikoliv rodinného domu

Autoři návrhu měli zájem na tom, aby bylo po příchodu do chaty na první pohled patrné, že se nejedná o rodinný dům, ale skutečně o horskou chalupu, čemuž odpovídá i její vybavení a barevné ladění. Prostoru dominují teplé tóny dřeva v jeho přirozené podobě spolu s dalšími přírodními materiály, jako jsou například kravské kůže na podlaze obývací části, které dodávají srubu na útulnosti. Centrálním prostorem a středobodem všeho dění je rozlehlý obývací pokoj, jehož strop se tyčí až do otevřeného krovu. O světlo se tu starají na zakázku vyrobená zavěšená lehoučká svítidla ve tvaru bílých koulí. Originálním designovým kouskem je bezesporu asymetricky pojatá masivní dřevěná knihovna ozvláštňující celý pokoj. Poblíž ní je umístěn i příjemný čtecí či odpočinkový koutek. Smyslem užití mobilního nábytku v podobě dvou světlých pohovek, lehkého křesla, kožených pufů a maličkých konferenčních stolků je jejich pohyblivost a variabilnost, co se týká změny uspořádání podle počtu hostů. Díky rozměrnému francouzskému oknu a dveřím na terasu proudí do domu dostatek světla a zároveň se naskýtá výhled do idylické horské krajiny. „Do konceptu se nám hodil i stojanový dalekohled nejen jako dekorace, ale také jako užitečná pomůcka pro pohledy na krásnou tatranskou přírodu a v noci, bez světelného smogu, i na sledování hvězd.“ Obývací část je od kuchyňské části oddělena zdí s oboustranným krbem, v jejímž vnitřku je místo pro skladování dřeva.

Rošáda kuchyně s jídelnou

„Dispozici jsme mírně upravili, vyměnili jsme jídelnu s kuchyní, abychom pro obě části získali vhodnější polohu. Prostor v úzkém výklenku pro kuchyň postačí, jídelna by tu ale byla zbytečně stísněná,“ vysvětlují architekti, proč došlo ke změnám. Jídelnu nacházející se hned vedle čtecího koutku tvoří dřevěný stůl z masivu a pohodlné židle, na něž se vejde až deset lidí. Deska stolu je osvětlována díky devíti závěsným retro žárovkám tvořícím originální svítidlo navržené speciálně pro toto místo. Poblíž jídelny nalezneme bílou kuchyni opatřenou veškerým potřebným vybavením včetně bonusu v podobě vestavěné vinotéky a pračky. Nad pracovní kuchyňskou deskou použili architekti zadní stěnu z kaleného čirého skla, aby se šetřilo krásné srubové dřevo a zároveň bylo viditelné. Vzhledem k výše zmíněné nutnosti brát v potaz fakt, že dřevo srubu pracuje i několik let, je celá vysoká část kuchyňské linky s horními skřínkami zavěšená na předsazené MDF desce.

Majestátní horský srub vypínající se nad svahem poblíž lyžařského střediska Tále v Nízkých Tatrách představoval pro architekty Michala Paulišina a Marka Pavlecha skutečnou výzvu, co se zařízení interiéru týče. Při běžném postupu se musí po dokončení srubové stavby ponechat dřevu minimálně dva až tři roky na to, aby se mohlo rozpínat a vše si nakonec správně „sedlo“. V tomto případě však přizvaní architekti začali řešit interiér novostavby ihned, aby se mohli majitelé do vysněné chaty co nejdříve nastěhovat.

Originální kusy nábytku zdobené textem

U několika kusů nábytku použili designéři specifické zdobení dřeva potiskem z textu. Vzhledem k umístění chaty v drsné horské přírodě se jedná o texty odkazující na zřejmě oblíbené „zahřívací nápoje“ majitelů stavby. Tyto potisky se objevují u tvarově jedinečné skříňky pod televizi v obývacím pokoji, nad níž visí hlava jelena z překližky. Dále ve čtecím koutku u dřevěné lavice určené k relaxaci s knihou či odpolednímu šlofíku. A v neposlední řadě u jednoho z dřevěných výklenků kuchyňské linky. V celku působí stejně hřejivým dojmem jako tento útulný, a přesto rozlehlý horský srub na samotě.

Zdroj:  www.fullhousearch.com
Další články: