Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům v Selva di Val Gardena

Dům v Selva di Val Gardena

Rodinný dům na jedinečné adrese, s výhledem na hory. Výjimečná stavba na výjimečném místě, plná voňavého dřeva a stvořena pro dokonalé pohodlí. Milovníci přírody, masivního dřeva a zároveň obdivovatelé moderní, ale praktické architektury, si zde určitě přijdou na své.

Důležité bylo najít ideální místo

Dům se nachází v Italských Dolomitech v místě zvaném Selva di Val Gardena. V prostředí překrásných hor vznikla stavba, která se opravdu nemá za co stydět. Perfektní místo, kvalitní projekt i otevřenost návrhu dalším přáním majitelů. Dům, či rezidence, záleží na úhlu pohledu. Majitelé si přáli místo na vyvýšené ploše, kde by se mohli stále kochat výhledy na zalesněné kopce, skaliska v dáli a nic aby nerušilo jejich výhled. Našli k tomu ideální pozemek.

Návrh domu vytvořil architekt Rudolf Perathoner a s výsledkem mohou být majitelé nadmíru spokojeni. Dům je postaven na strmém kopci, který byl na vrcholu dorovnán v místě samotné stavby. V tomto projektu byla prioritní vhodná integrace architektury do lokality a okolí. Dům je zasazen do svahu a je díky tomu rozdělen na dvě patra, garáž a sklepní podzemní podlaží.

Místní materiály jako základní součást stavby

Projekt domu byl inspirován tradiční architekturou starých venkovských domů v údolí, která je typická sedlovými střechami, šindelovou krytinou, nebo použitím místních stavebních materiálů jako je modřínové dřevo nebo kámen. Právě modřínové dřevo bylo použito jako součást konstrukce stavby  a také k obložení exteriéru i interiéru budovy.

Dům v Selva di Val Gardena

Důležitým prvkem stavby jsou také energeticky úsporná řešení, která se podařilo včlenit do budovy tak, aby výrazně nerušila celkový vjem. Pro ohřev vody a výrobu elektrické energie byly použity solární panely, díky kterým majitelé do budoucna ušetří nemalé finanční prostředky. Jelikož se jedná o poměrně velký dům, určitě to zanedlouho ocení.

Překrásné výhledy do okolí

Architekt neopomněl ani venkovní osvětlení vstupu a terasy, ze které je možné pozorovat okolní výhledy. Z terasy je možné vejít do společenské části domu - obývacího pokoje s jídelnou, na kterou přirozeně navazuje kuchyně. Celý interiér je obložen dřevem modřínu a už od pohledu zahřeje. Díky prosklenému štítu budovy je možné pozorovat od jídelního stolu a obývací části překrásné výhledy na okolní krajinu. Veškerý interiér je proveden ve světlém dřevě a spolu s dostatkem osvětlení působí lehce. Kuchyně je vyrobena z laminovaných desek povrchově dokončených na vysoký lesk v bílé barvě. Nádherný výhled je i z kuchyňského okna, no nevařilo by se tady jedna radost?

Ze zádveří rovnou navazuje schodiště do nižšího patra, kde jsou situovány soukromé místnosti a dále také garáž a ještě níže praktický sklep. Pro odlehčení obložených stěn dřevem je místo zábradlí využito sklo a klasické osvětlení suplují LED pásky.

Celý dům je řešen komplexně a má svou nezaměnitelnou tvář. A co na něj říkáte vy?

Zdroj: archperathoner.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Rodinný dům Brno

Interiér Kozlovice

Bílá opět, ale v netradičním pojetí.

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Přineste si jaro domů

Vybíráme dlažbu na terasu

Malebná chaloupka pod Krakonošovem

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock