Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Revitalizace hospodářství a dostavba obytného prostoru

Revitalizace hospodářství a dostavba obytného prostoru

Dialog mezi starým a novým. Harmonický rozvoj lze dosáhnout nejen kopírováním a opakováním původních vzorů, používáním starých materiálů a postupů - ale i nezávislou a odvážnou autorskou výpovědí. Podmínkou je, že architekt "musí vědět". Dobré dílo vyžaduje poctivý návrh, provedení, domyšlený celku i detailů a rovněž "materiálovou věrnost a poctivost". Moderní řešení a materiály neomezují autorů v možnostech stavět ohleduplně k okolnímu prostředí. Autorem díla je mladý slovenský architekt ing. arch. Pavol Mikolajčák profesionálně působícího v oblasti Jižního Tyrolska.

Mladý investor, který koupil statek byl již zpočátku nadšený přírodou údolí Eisack. Na pozemku stáli dva objekty s téměř shodným půdorysem. Jde o architekturu typickou pro svažitou oblast v okolí Villanders. Jedna z budov sloužila jako obytná, zatímco konstrukčně jednodušší a o něco menší stavba byla využívána jako stáj. V době koupě byly oba objekty v dobrém technickém stavu a téměř bez zásahů do původní architektury. Na obou stavbách dokonce zůstala zachována i původní střešní skladba. Dřevěná konstrukce šindelové střechy zatížena kameny na domě a původní strmá slaměná střecha na hospodářském objektu. V obou případech jde o unikátní prvky, které jsou autentickým dobovým dokladem.

Revitalizace hospodářství a dostavba obytného prostoru

Použít právě takové nástroje, technologie a materiály, které jsou pro dané místo a záměr nejvhodnější. Výsledkem může být z hlediska užitných hodnot, komfortu, minimalizace energetických nároků, životnosti ... takový výsledek, který v minulosti nebylo možné dosáhnout. Vždy je však nejdůležitější schopnost tvůrců udělat vyvážené řešení, kde není zanedbána žádná jeho stránka. Takovým je podle našeho názoru i prezentovány dílo. Moderní, odvážné a zároveň kontextuální a střídmé. Velké uvnitř a na druhé straně uložené v zemi tak, že vidíme pouze jednoduché horizontální linie části fasád na pozadí přírodního svahu.

Komplexní rekonstrukce

Než se majitel rozhodl pro komplexní rekonstrukci areálu, nastěhoval se do původního domu. Po dvou letech přišel za architektem s požadavkem na rozšíření zázemí a obytné plochy objektu. Investor současně trval na zachování původní podoby domu a také na zachování vzhledu a funkce stáje. Úkolem architekta bylo najít koncept, který by zahrnoval požadavky na fungování a provoz domu bez výrazných zásahů do původních objektů. Stavba třetího nadzemního objektu proto nepřipadala v úvahu.

Revitalizace hospodářství a dostavba obytného prostoru

Nová betonová přístavba, která která přímo rozšiřuje denní část domu je proto zaříznutá do západně orientovaného svahu a nenarušuje původní hmotovou kompozici. Topografie terénu a tvar pozemku umožnily umístit nové obytné prostory částečně pod zem. Ostře řezané tvary nového objektu jsou patrné zejména při pohledu z příjezdové komunikace. Na první pohled zaujme rozsáhlé panoramatické prosklení orientované na jih, které umožňuje nerušené výhledy z obytné části směrem do údolí. Z opačné strany je podélná hmota orientovaná ve směru východ západ téměř zcela skryta v travnatém svahu. Jediným viditelným prvkem jsou světlíky, které vedou světlo do hloubky dispozice.

Revitalizace hospodářství a dostavba obytného prostoru

Přístavba

S velkou světlou výškou přístavby, otevřenou dispozicí a výhledy kontrastuje s uzavřenou strukturou historické stavby. Změna prostředí a možnost přesunu z intimních místností do otevřeného, ​​téměř galerijní prostoru je jedním z největších benefitů návrhu. V interiéru přístavby převládá zejména pohledový beton, který nechává vyniknout geometrii stavby. Beton doplňují dřevěné vestavěné nábytky. Spojovacím prvkem mezi starým a novým se stalo schodiště. Vertikální komunikace propojuje garáž a obytný prostor a slouží také jako přechod mezi původním domem a přístavbou. Toto místo se stalo křižovatkou materiálů a provozu. Všechny materiály jsou zde odhaleny a jasně odlišeny. Přírodní kámen se setkává s pohledovým betonem, dřevem a kovem.

Revitalizace hospodářství a dostavba obytného prostoru

Rozšíření hospodářství ve Villanders je příkladem citlivého rozšíření historické stavby utilitární a kvalitním architektonickým prvkem bez narušení kontextu a architektury původních objektů. Nová přístavba se stává funkčním a atraktivním prvkem.

Zdroj: mikolajcak.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dětský pokoj, Praha

Rodinný dům s velkou terasou v Plzni

Obývací pokoj v Hřibojedech

Ložnice pro ASKO

Kuchyně v Brně

Refresh Litoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Modulární dům ve stylu anglického venkova

Malý dřevěný dům vsazený do zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock