Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce staré chalupy v Podkrkonoší

Rekonstrukce staré chalupy v Podkrkonoší

Chalupa v Podkrkonoší se po rozsáhlé rekonstrukci změnila na moderní bydlení pro rodinu, které i tak dýchá starými časy ve stylu skandinávského venkova.

Dům v Podkrkonoší toho měl hodně za sebou. Postupem let prošel úpravami, odstraněním původních prvků a celek byl směsí původního se snahou o nové. Nový majitel měl při koupi jasný záměr. Chtěl stavení využívat k rodinné rekreaci a vdechnout domu nový život. Obrátil se na architekta Jana Fouska a Daniela Pexu z ateliéru FADW, s.r.o., kteří rozhodli o dalším osudu původního stavení. Vzhledem ke stavu budovy musela být část zbourána a postavená znovu, nyní již s kvalitou současných technologií a v požadovaném komfortu. Nově postavené přístavby respektují původní stavění jak výškově, tak i jeho původní půdorys. Původní místnost je doplněna o novou přístavbu a opačná strana se otevírá do krajiny velkými skleněnými plochami. Dům má nový široký vikýř, který zlepšuje využití podkroví a nabízí krásné výhledy na okolní přírodu.

Staré s novým dohromady

Tým architektů vsadil na kombinaci starého s novým a nechali většinu dochovaných prvků jako stropní trámy, původní kamennou dlažbu, zdivo, parapety a doplnili je tradičními materiály. K velké radosti majitelů se podařilo dochovat i tvar původního stavení a kombinaci načervenalého pískovce, omítaných ploch a dřevěného obkladu. Původní část se špaletovými okny doplnila přistavená část domu v moderním pojetí. Dřívější těžká vrata nahradily skleněné plochy, které do domu přivádí velkorysé množství denního světla. V interiéru nalezneme i prvky z exteriéru, aby se společně propojily a vytvořily jeden prostor pro život, uvnitř i venku jako jeden celek.

Rekonstrukce staré chalupy v Podkrkonoší

Dokonalost v detailech

Obklad a dlažba spojují původní červené pískovcové ostění dveří a historické detaily se objevují i na nečekaných místech, třeba na větracích otvorech pro lednici. Nic nebylo ponecháno náhodě a každý detail byl promyšlen. Dokonce i barevná paleta. Záměrně je spodní podlaží v neutrálních zemitých tónech a naopak podkroví je doplněno barevnými variantami. Nové materiály krásně rezonují se starým, kdy se dřevo s patinou doplňuje o lakované povrchy. Velká světnice se stala hlavním ústředím domu a je vřelou společenskou místností pro celou rodinu. V přízemí se nachází i ložnice, koupelna a technická místnost. V patře je chodba, koupelna a dvě ložnice.  

Zdroj: www.fadw.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Rodinný dům Brno

Interiér Kozlovice

Bílá opět, ale v netradičním pojetí.

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Přineste si jaro domů

Vybíráme dlažbu na terasu

Malebná chaloupka pod Krakonošovem

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock