Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Beton a dřevo: Minimalistický dům ve strmém kopci

Beton a dřevo: Minimalistický dům ve strmém kopci

Minimalistický dům v malebném údolí Bregenzerwald byl postavený ve strmém kopci s důrazem na beton a smrkové dřevo. Skvěle použité dřevěné lamely zajistily maximální soukromí i hru se světlem.

Autoři projektu měli zajímavý úkol - postavit dům na otevřeném, dobře viditelném a strmém kopci, který původně sloužil jako pastvina pro kozy. Bylo nutné zajistit soukromí a zároveň vkusně zapracovat strukturu domu do okolní krajiny. Dům je postaven v malebném údolí Bregenzerwald v západním Rakousku mimo centrum obce, ve velmi klidné lokalitě. V posledních letech zde bylo postaveno několik domů různých velikostí i uměleckých hodnot. Dům měl být ve své jednoduchosti přesvědčivý a měl jasně zdůrazňovat nejlepší vlastnosti pozemku. Výsledkem úsilí designérů a stavitelů byl relativně malý dům se sedlovou střechou. Na první pohled se může zdát, že ještě není připraven a výstavba bude následně dokončena. Tento pocit je způsoben mřížovou dřevěnou konstrukcí, ve které jsou uzavřeny hlavní stěny. Architekti tak vytvořili uzavřenou terasu, která chrání obyvatele před zvědavými pohledy z okolí.

Vchod do útrob kopce

Budova s předním sedlem, jejíž hřeben střechy je rovnoběžný s kopcem, připomíná tradiční zemědělské budovy v regionu a přirozeně se prolíná s krajinou. Umístění do svahu je zdařilé, vidět jsou pouze dvě ze tří podlaží. Na první pohled není patrný vchod, který byl cíleně situován v nižším podlaží, aby se dům jevil trochu nepřístupný a majitelům poskytl pocit většího soukromí. Vchod je vlastně takový betonem zakrytý výřez do kopce a nachází se na nejnižší úrovni domu – garáže. Uvnitř domu vede několik schodů z dvojité garáže. V prvním patře jsou ložnice, každá s terasou na jih. Zde se budova poprvé otevírá do okolní krajiny.

Beton a dřevo: Minimalistický dům ve strmém kopci

Smrkové lamely zajistí soukromí

V horním patře je obývací část tvořená několika pokoji, v jejich středu se nachází schodiště, ve kterém je umístěna toaleta a komora. Kolem těchto přístaveb z exponovaného betonu je obývací a jídelní část, světlá a otevřená až po hřeben. Je to velmi světlý prostor s krbem v centru místnosti. Relativně malý prostor je navržen tak, aby měl co nejméně věcí a co nejvíce světla. V obývacím pokoji je místo sedačky pódium s polštáři. Je to proto, že by vysoká záda pohovek a křesel narušovala sluneční paprsky pronikající velkými okny. Kolem celého domu vede krytá terasa, která umožňuje snadný přechod z vnitřku ven. Fasádu tvoří masa svislých a vodorovných smrkových lamel, obklopujících uvnitř místnosti vysoké skleněné nebo stříkané omítané povrchy. To dává budově stejnorodý vzhled. Takto bylo vytvořeno široké spektrum průsvitnosti a průhlednosti, které je postupně a individuálně přizpůsobeno každé místnosti, jejímu účelu a úrovni požadované intimity.

Zdroj: www.innauer-matt.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Tiny house na zakázku

Moderný interiérový dizajn

Kuchyně do bytu

Kuchyně v moderním designu a černobílé kombinaci

Nástavba na rodinný dům

Malá Dřevostavba Easy 24

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Jak vytápět nový dům od roku 2022?

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock