Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vila v bývalém lomu s výhledem na Dolomity

Vila v bývalém lomu s výhledem na Dolomity

Soukromá vila výstižně pojmenovaná "am Steinbruch" neboli „v lomu“ nacházející se v místě bývalého lomu na kraji obce Oberbozen/Soprabolzano v jižním Tyrolsku nabízí díky své poloze úžasný výhled na horské panorama Dolomit.

Kamenná zeď jako základní nosný prvek

Právě skutečnost, že je vila usazena v bývalém lomu, se stala východiskem ve vývoji architektonického konceptu. Pod náhorní plošinou v oblasti Ritten/Renon lemují strmé svahy vinice, jejichž řady podporují kamenné zdi tvořící typický prvek zdejší kulturní krajiny. Noa * (Network of Architecture) využili při stavbě tamější vily kamennou zeď navlas stejným způsobem jako ve vinicích, tedy jako nosný prvek. Rozhodující pro tento projekt bylo navázání na místní tradici a harmonické usazení stavby do povahy horské krajiny. To dokládají i slova architekta Lukase Runggera: „Architektura se na tomto místě musí setkat s přírodou co nejpřirozenějším způsobem.“

V souladu s okolní krajinou

Cílem architektů bylo zasadit vilu se dvěma apartmány do okolního prostředí co nejpřirozenějším způsobem, aby ladila s krajinným rázem a nepůsobila rušivým dojmem. Proto bylo důležité vycházet z místních stavebních tradic a klást na ně důraz. Stěžejním u tohoto projektu je stěna z přírodního kamene, která se jakoby rozplyne do krajiny. Dva kamenné domy se šikmými střechami pokryté šindelem jsou položeny na nosné kamenné zdi. Vila je orientována tak, aby se z jejích prostor dalo kochat výhledem na přírodní park Schlern-Rosengarten, čemuž napomáhá také plné prosklení předních fasád. Díky tomu se také interiér otevírá směrem do údolí.

Vila v bývalém lomu s výhledem na Dolomity

Interiér ve spojení s exteriérem

Vila nominovaná v soutěži  WAF Award v roce 2015 zahrnuje ve spodní části vícero soukromých ložnic a koupelen. Právě tato soukromá část budovy je situovaná ve svahu, aby tak splynula s krajinou. Oproti tomu společenské prostory jako obývací a jídelní prostor jsou umístěny na dvou patrech nad ložnicemi a jsou otevřené směrem k alpské scenérii. Díky tomu můžete sedět uvnitř u kuchyňského stolu, ale zároveň máte přímé spojení s přírodou venku.

Zdroj: www.noa.network

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Rodinný dům Brno

Interiér Kozlovice

Bílá opět, ale v netradičním pojetí.

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Přineste si jaro domů

Vybíráme dlažbu na terasu

Malebná chaloupka pod Krakonošovem

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock