Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce venkovské chalupy stála za to

Rekonstrukce venkovské chalupy stála za to

Přeměna staré chalupy nebyla nijak jednoduchá. Na stavbě se podepsala léta neodborných úprav a její původní podoba vzala za své. Majitel nemovitosti se jí ale rozhodl vrátit původní ráz a přizval si na to architekty z ateliéru GEBAS. Dům si vyžádal spoustu stavebních úprav, stejně jako jeho okolí. A jak to dopadlo?

Rekonstrukce trvala 2 roky

V obci Čermná v podhůří Krkonoš stojí krásná chalupa. Její rekonstrukce trvala více než dva roky. S rekonstrukcí majitelé započali v roce 2011, kdy byl poprvé obnažen obvod domu a dokončili jej v létě roku 2013. Majitel si přál navrátit dům do původního stavu a vrátit usedlosti její podobu, kterou měla před válkou. V plánu bylo také využití podkroví k bydlení a také přístěnek jako obytnou část. Dům je velký a tak se majitelé rozhodli některé části pronajímat. Od toho se také odvíjel návrh rekonstrukce.

Bylo potřeba navrhnout takové řešení, aby měli hosté i majitelé dostatek soukromí a plné pohodlí. K bydlení majitelům slouží přízemí domu, v podkroví jsou pak dva plně vybavené apartmány určené pro hosty, kteří přijedou na rekreaci.

Vrátili chalupě špaletová okna

Samotná rekonstrukce ovšem nebyla tak jednoduchá. Vyžádala si obnovení střešní konstrukce a krytiny, výměnu všech oken z třídílných na původní špaletová, obnovení schodiště i příček a také terénní úpravy okolo domu.

Rekonstrukce venkovské chalupy stála za to

V přízemí domu je středobodem kuchyně a může se chlubit nádhernými kachlovými kamny v červené barvě. Místnost je sama o sobě dost prostorná a má rozlohu až 48 m2. Okna kuchyně jsou orientována na jihozápad, stropy jsou klenuté, s přiznanými cihlami a podlaha je z poctivého dubu. Pouze kolem kuchyňské linky je položena keramická dlažba s povrchovou imitací dřeva, na první pohled si toho ale nikdo nevšimne. Nábytek je zde vyroben převážně na míru u truhláře. Kdo se pozorně zadívá, může si všimnout i takových detailů, jako jsou keramické retro zásuvky na stěnách.

Jezírko, louky a pohoda

Dům je na štítu obložen dřevem a kamenem z přírodního křemence v hnědém, béžovém a červeném odstínu. Stavba je vytápěna kombinovaným kotlem na dřevoplyn a elektricky temperována. Pro maximální pohodlí je zde také podlahové vytápění a také už jednou zmíněná krbová kamna.

Celková užitná plocha domu je 300 m2 a velikost přilehlého pozemku až 15 000 m2. Zahrada u domu není oplocená a volně navazuje na okolní louky a les. Součástí pozemku je velké koupací jezírko, dětské hřiště, ohniště i zahradní altán kam se vejde až 18 osob. K jezírku patří i sprcha na solární ohřev vody, kde se hosté mohou po koupání nebo opalování umýt. Jezírko je opravdu přírodní. Majitelé jej udržují opravdu bez jakýchkoliv chemikálií, jen s použitím mechanického filtru a osadili jej vhodnými rostlinami.

Tak co na ni říkáte? Stála rekonstrukce za to? 

Zdroj: gebasatelier.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Odvážný obývací pokoj s trávou

JEDINEČNÉ ŘEŠENÍ CELÉHO BYTU

Interiér se zaoblenou kuchyní

Rodinná rezidence ze 16.století

PRVOTŘÍDNÍ MATERIÁLY, ŠPIČKOVÝ DESIGN A DOKONALÉ ZPRACOVÁNÍ

Interiér Opava

Sledujte nás

Nejčtenější články

Vyrobte si adventní věnec

Vánoční inspirace a dekorace

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Žít v chalupě po celý rok? V této byste chtěli žít taky

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock