Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Chatu ukryli do kapuce, aby ji ochránili před špatným počasím

Chatu ukryli do kapuce, aby ji ochránili před špatným počasím

Tento nápad pochází z dílny norských architektů z Osla, ze studia Arkitektværelset. Norové vědí, co je zima, a tak jejich díla mohou být skvělou inspirací i do chladnějších končin u nás.

Chata ukrytá před nepřízní počasí

Klienti měli zájem o robustní, ale přitom nevelkou a efektivní chatu s výhledem na jezero. Základní tvar této chaty určili povětrnostní podmínky, výhled a přísně stavební regulativy v odlehlé přírodní lokalitě.

Norska vysokohorská oblast Imingfjell je krásná, ale velmi větrná. Proto architekti hledali možnost, jak samotnou chatu ukrýt před nepřízní počasí, aby přitom nepřišla o výhody a jedinečnosti, které prostředí poskytuje. Výsledkem byla kapuce kryjící chatu ze tří stran.

Omezení jsou matkou tvořivosti

Hlavní architekt Grethe Løland, paradoxně na stavební omezení v této lokalitě nenadával, právě naopak: "Omezení jsou matkou hravé tvořivosti a v tomto případě bylo naším cílem tvořit navzdory přísným limitům."

Připomínáme, že chata se nachází v nadmořské výšce 1 125 m a v oblasti vystavené nejen silnému větru, ale i nebezpečí lavin. Podrobná analýza naštěstí ukázala, že pozemek se nachází mimo nebezpečné zóny. Původní myšlenka ochranného krytu - kapuce, se však ukázala jako vděčné a originální řešení.

Chatu ukryli do kapuce, aby ji ochránili před špatným počasím

Chrání také dává charakter

Stříška kapuce nad přední fasádou chaty chrání "oči" kabiny vpředu a zabraňuje dešti negativně ovlivnit vstup do chaty. Část terasy je skrytá pod kapucí a je zde možné trávit čas i v případě deště. Kapuce má také estetickou funkci. Kontrastní kombinace světlého borovicového obložení a černého nátěru samotné kryté budovy dává chatě jedinečný silný výraz.

Jak je řešen interiér?

Ve stejném kontrastu barev jako exteriér. Světlé dřevo stěn, stropu a schodiště kontrastuje s tmavým nábytkem. Výhledy hrají v interiéru velmi důležitou roli. Fascinující výhled mají domácí i při práci na kuchyňské lince. Za dřezem je totiž umístěno atypické rohové okno. Ložnice obsahuje vestavěné úložné prostory a vysokou pohodlnou postel. Panoramatické rohové okna a velké posuvné dveře vnášejí přírodu přímo do interiéru. Podlahy jsou z dubového dřeva.

Na prvním nadzemním podlaží se nachází kuchyň s jídelnou a obývací místností, v zadní části rodičovská ložnice a pokoj pro hosty. Mezi pokoji je umístěna sauna a hygienické zázemí. V otevřeném podkroví se nachází dalších 8 míst na spaní.

Zdroj: www.arkitektvaerelset.no

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Odvážný obývací pokoj s trávou

JEDINEČNÉ ŘEŠENÍ CELÉHO BYTU

Interiér se zaoblenou kuchyní

Rodinná rezidence ze 16.století

PRVOTŘÍDNÍ MATERIÁLY, ŠPIČKOVÝ DESIGN A DOKONALÉ ZPRACOVÁNÍ

Interiér Opava

Sledujte nás

Nejčtenější články

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock