Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Černý jako eben

Černý jako eben

Dřevo patří mezi nejvíce oblíbené stavební materiály vůbec. A není divu. Nejen že má skvělé vlastnosti, navíc jde i o materiál krásný na pohled. Tento dům je ukázkou toho, jak to může dopadnout, když máme dřevo jak v exteriéru, tak v interiéru.

Dům ze dřeva

Svůj sen o dokonalém bydlení si splnila mladá rodina na pozemku bývalé fary, který kdysi získala babička jednoho z partnerů. Majitelé se rozhodli důkladně prozkoumat, jakým směrem by se jejich dům mohl unášet. Do představ zapojily i svůj preferovaný materiál – dřevo. Do karet jim hrál i fakt, že ve stejné době získala architektonická kancelář Bogenfeld v Linci nominaci na Státní cenu za architekturu a udržitelnost. Proto jim bylo hned jasné, koho poprosí o spolupráci.

Střecha s přesahem

Výsledkem je dlouhý dům s dominantní střechou přesahující na terasu. Díky tomu vzniklo místo, kde může rodina sedět venku jak za parného sluníčka ve stínu, tak v suchu za deště. Severní strana domu má pouze jedno okno, jež je doplněno širokým vstupním výklenkem, v němž stojí starý rolnický stůl a dřevěná křesla. Jde o jakýsi přechod mezi exteriérem a interiérem.

Černý jako eben

Fasáda ze smrkových lamel

Co se týče materiálů, hlavní roli zde hraje především dřevo. Fasáda je pokrytá svislými smrkovými lamelami, které jsou mořeny do tmavě hnědé barvy. Vnitřek interiéru si hraje s otevřenými prostory. Všechny předměty v domě spolu ladí tak, jako by na místě stály snad odjakživa. Lampy, zábradlí i police jsou spolu v harmonii. Teplu dřevěných povrchů kontrastuje se dvěma jádry z exponovaného betonu, který obsahuje sklad a WC, stejně jako schodiště. 

Spolu s domem architekti věnovali patřičnou pozornost i návrhu interiéru, kde jsou všechny skříně i kuchyňské vybavení vyrobeny také z odpovídajícího dřeva. Vyniká zde hlavně kuchyňská deska, která je z tmavého kamene. Kuchyně je místem, které zvolna přechází do zahrady. Od exteriéru ji totiž dělí pouze prosklená stěna. 

Zdroj: www.bogenfeld.at

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock