Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rovinný pozemek dnes už pro stavbu domu není nezbytností

Dům  je skrytý pod úrovní terénu
Dům je skrytý pod úrovní terénu

Stále více moderních staveb popírá předpoklad, že stavět se dá jen na rovném terénu. Se zajímavým řešením přišli architekti v Argentině. Rodinný dům zachyceny terénu tak, že s prostředím prakticky splynul. Na první pohled byste vůbec neřekli, že má 300 metrů čtverečních.

Hlavním cílem autorů projektu byl co nejmenší zásah do okolního prostředí. Jednoduše chtěli postavit dům, který nebude rušit přírodní scenérii, ale přesto bude moderní a pohodlný. Z ulice stavbu vůbec není vidět. Jako hlavní vchod slouží venkovní schodiště připomínající běžné schody, jaké vidíme v parcích. Vedou dolů k centrální terase, kde je samotný vstup do domu.

V jedné části bydlí, v druhé pracují

Jelikož dům slouží nejen k bydlení, ale i na práci, autoři ho rozdělili na dvě budovy. Hlavní budova je určena k bydlení, na opačné straně pozemku stojí druhá budova s ​​pracovnou a grilem. Obě budovy chrání před větrem terasu. Vytváří jedinečné mikroklima, díky němuž je tento prostor aktivní součástí života rodiny. Fasádní okna se dají zcela otevřít.

Dům, kde se z obýváku vstupuje rovnou do bazénu
Dům, kde se z obýváku vstupuje rovnou do bazénu
Foto: Gonzalo Viramonte

Otevřená denní zóna

Denní společenská zóna je umístěna o jednu úroveň pod hlavní ulicí. Představuje otevřený prostor o rozloze 7 x 23 metrů. Díky tomuto umístění je chráněn ze všech úhlů před nežádoucími pohledy. Na obývák navazuje terasa i bazén. Ze společenského patra je přístup do pokojů pod terénem. Autoři projektu ho přirovnávají "vchodu do jeskyně". Je zde velmi příjemná atmosféra.

Pohodu a minimální údržbu interiéru i exteriéru dosáhli autoři projektu použitím pohledového betonu na stěnách, porfyritu na podlahách a stropech, a také díky dřevu v obývacím pokoji. Efektním dokončovacím prvkem celé kompozice je nekonečný bazén otočený směrem k obzoru.

Foto: Gonzalo Viramonte
Zdroj: Bender Freiberg Arquitectos

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dětský pokoj, Praha

Rodinný dům s velkou terasou v Plzni

Obývací pokoj v Hřibojedech

Ložnice pro ASKO

Kuchyně v Brně

Refresh Litoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Modulární dům ve stylu anglického venkova

Malý dřevěný dům vsazený do zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock