Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zajímavý rodinný dům zasazený do svahu

Na severovýchodě Spojených států amerických se v severní části Appalačského pohoří táhne pásmo hor nazývané jako Green Mountains. Ve Vermontu, státě těchto Zelených hor, vyrostl zajímavý rodinný dům, který přirozeně splývá s překrásnou krajinou.

Třípodlažní dům pojmenovaný jako Bank Barn je důmyslně zasazen do svahu obklopeného loukou. Pozemek zaujímá plochu o velikosti 11 ha a jeho půvab může díky skromnému vzezření rodinného domu hezky vyniknout.

Dům dobře včleněný do krajiny

Architektonický návrh rodinného domu ve Vermontu vytvořila společnost Birdseye ve spolupráci s krajinnými architekty ze studia Wagner Hodgson Landscape Architecture a také se společností Atelier Ten, která se zabývá environmentálním designem. Dům se podařilo dobře integrovat do krajiny, v níž působí vcelku nenápadným dojmem. Ačkoli se projekt zdá být vcelku jednoduchý, opak je pravdou. Hlavním cílem bylo propojit dům co nejlépe s okolní krajinou. To se ve výsledku podařilo a dům za to vděčí především přizpůsobení tvaru svažitého pozemku, ale také četnému prosklení. Dům se do přírody otevírá i díky terase a bazénu.

Inspirován hospodářskými budovami

Neobvyklý tvar domu přímo odkazuje na formu typickou pro venkovské hospodářské budovy. Štíhlý korpus byl postaven na obdélníkovém půdorysu a pokryt sedlovou střechou. Fasády domu jsou vyrobeny z prken, stejný materiál se objevuje i na podlouhlé terase. Dům tak zvenku působí naprosto přirozeně. Jeho obyvatelům zajišťuje kontakt s okolím zejména velkorysé prosklení interiéru. Proto, aby architektonické řešení domu co nejméně zasahovalo do krajiny, byla stavba přizpůsobena sklonu terénu. Její část je navíc chytře ukryta přímo ve svahu. Téměř minimalistický, surový, dřevěný tvar domu harmonizuje se zahradou uspořádanou stejně jednoduchým způsobem.

Originální bydlení v náručí přírody

Vedle domu vedou venkovní dřevěné schody, po kterých lze vystoupat do patra. Tyto přechody ukazují na inspiraci starými venkovskými stodolami, hlavní vstupní cesta pak zdůrazňuje topografii. Dřevěnou schránku domu doplňují betonové základy. Právě pomocí betonu je vytvořena bariéra na východní a západní straně. Beton se chová jako zarážka, která na jedné straně obklopuje příjezdovou cestu a garáž, zatímco na opačné straně terasu s ohništěm.

Minimalistický interiér v bílé barvě

Otevřená kuchyně, obývací pokoj, jídelna a kancelář se nacházejí na střední úrovni. Dům krášlí hned několik prosklených stěn, které nabízejí rozsáhlý výhled do okolí. Ocelové nosníky a příčné výztuhy jsou ponechány odkryté a natřeny bílou barvou, která ladí s interiéry plnými bílých stěn a šedých podlah. Samostatně stojící ocelové schodiště je také natřeno bíle a zdobí je skleněné zábradlí. Spodní patro je z velké části ukryté ve svažitém terénu, kromě garážových vrat vpředu, která jsou obložena dřevem. Část tohoto nižšího objemu pokrývá zelená střecha, která domu rovněž pomáhá splynout s okolním prostředím. V horním patře se nacházejí tři pokoje s vlastní koupelnou a také prádelna. Toto podlaží je navrženo jako soukromé, zdobí ho menší okna s hlubokými zárubněmi. Celkově interiér působí neobyčejně čistým, minimalistickým dojmem. Je tedy znát, že při jeho budování byl kladen důraz především na všudypřítomné průhledy do krajiny.

Dům vstřícný k životnímu prostředí

Rodinný dům Bank Barn disponuje celou řadou ekologických designových prvků. Geotermální vrty zajišťují vytápění a chlazení prostřednictvím systémů voda-voda a voda-vzduch. Okna s trojitým sklem představují kvalitní izolaci během mrazivých zimních měsíců ve Vermontu. Dům je navržen tak, aby produkoval tolik energie, kolik jí spotřebuje. Později bude doplněn o solární pole o výkonu 18 kW.

{reklama-0}

Ve Vermontu tak vzniklo skromné, ale velice přitažlivé bydlení, které zaujme především svým vztahem k životnímu prostředí.

Zdroj: https://www.dezeen.com/2020/04/08/bank-barn-birdseye-design-vermont/

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

V hlavní roli kámen

KUCHYNĚ S TAJNOU MÍSTNOSTÍ

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Vybíráme dlažbu na terasu

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock