Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přízemní dům v symbióze s okolím

Přízemní dům v symbióze s okolím

Tento elegantní na pohled přízemní dům stojící ve vilové zástavbě západně od centra středně velké obce ve středním Posázaví se může pyšnit tím, že stojí v naprosto klidné lokalitě, kde se zahrady jednotlivých domů navzájem prolínají s okolní přírodou a celému místu tak dodávají naprosto neopomenutelnou atmosféru, kde je radost bydlet.

Stavba ve svahu se stala výhodou

Pozemek, na němž tento dům stojí, se svažuje směrem k řece Sázavě, což není na první pohled ideální podmínka ke stavbě. Avšak architekti Štěpán Valouch a Jiří Opočenský ze studia ov-a se úkolu nezalekli a svažitost pozemku využili ke svému prospěchu. Navrhli dvojpodlažní dům, který na první dojem vypadá jako přízemní vilka.

Přízemí domu slouží k odpočinku

Ve spodním patře domu se nachází klidné vnitřní atrium, kde jsou umístěny ložnice s francouzskými okny, která směřují do dvora. Vzhledem k tomu, že jsou zde situovány soukromé prostory obyvatel domu, je jisté, že se sem každý uchýlí ve chvíli, kdy chce být sám. Nespornou výhodou je spojení těchto prostorů s exteriérem. Směrem do atria je přikloněna i prosklená stěna bazénu, kdy je celý prostor uzavřen servisním traktem se vstupem do domu, skladovými prostory a místem na parkování.

Přízemní dům v symbióze s okolím

Bílá fasáda i prosklená stěna v patře

Ze strany zahrady se můžeme pokochat zářivě bílou stěnou bez oken, která se vine kolem celé spodní úrovně stavby jako stuha. Ta se v patře lomí a stává se z ní navazující střecha spolu se štítovými zdmi domu, jehož plocha se skládá ze společenských prostor, kde je kuchyně i obývací pokoj. Díky velkým oknům, která jsou takřka přes celé stěny, se do domu dostává velké množství přirozeného denního světla. Zároveň jde i o způsob, jak spojit interiér s exteriérem.

Prosklená stěna domu je obrácena směrem k ulici, soukromí obyvatel ale není omezeno žádným způsobem, a to právě díky svahu. Vzhledem k jednoduchosti stavby a čistým liniím dům respektuje své okolí – nenajdeme zde žádné výrazně rušivé prvky, dům se navíc dokonale začleňuje mezi okolní vegetaci.

Zdroj: www.ov-a.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Odvážný obývací pokoj s trávou

JEDINEČNÉ ŘEŠENÍ CELÉHO BYTU

Interiér se zaoblenou kuchyní

Rodinná rezidence ze 16.století

PRVOTŘÍDNÍ MATERIÁLY, ŠPIČKOVÝ DESIGN A DOKONALÉ ZPRACOVÁNÍ

Interiér Opava

Sledujte nás

Nejčtenější články

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock