Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům postavený s respektem k životnímu prostředí

Dům postavený s respektem k životnímu prostředí

Řídkou zástavbu klasických obydlí doplnil v jedné z nizozemských ulic nadčasový dům. Nejenže se plně otevírá do krajiny, ale také byl postaven s maximálním respektem k ní.

Co znamenají současné problémy životního prostředí, včetně globálního oteplování, pro způsob, jakým stavíme a žijeme? A jak může architektura reagovat s vizí energetického přechodu? Přesně na tyto otázky odpovídá tento moderní dům. Zaujímá plochu o velikosti 127 m2 a za svůj netradiční trojúhelníkový vzhled vděčí architektům z amsterdamského studia Woonpioniers.

Energetická stavba

Architekti při návrhu domu brali v úvahu střídání ročních období a denní rytmus. Vznikl tak integrovaný energetický plán úzce propojený se „životem venku“. Namísto přidávání udržitelnosti v polovině procesu návrhu (prostřednictvím výběru materiálů nebo instalací) se hned od začátku zaměřili na základní energetické principy. Tímto způsobem byly požadavky na vytápění, chlazení a energii domu z velké části řešeny pasivně.

Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom

Trojúhelníkový tvar a umístění domu v kombinaci s velkolepou verandou poskytují stín v létě, ale zachycují spoustu slunečního tepla v zimě. Ráno a večer sluneční světlo jemně osvětluje interiér prostřednictvím oken v bočních stěnách. Podlaha přitom funguje jako tepelná baterie. Absorbuje teplo, které se v chladnějším období uvolňuje. Hrubě dokončená cementová podlaha je pohodlná po celý rok, zejména pod bosýma nohama. Střecha je vybavena trojitými solárními panely. Přední stranu těchto panelů tvoří fotovoltaické články a zadní část tepelného výměníku napojeného na tepelné čerpadlo. S tímto systémem se vyrábí elektřina a teplá (kohoutková) voda současně. Všechny instalace jsou integrovány do designu a nejsou viditelné ani slyšitelné.

Chytré a komfortní bydlení

Dům je postavený s respektem k životnímu prostředí, na což odkazuje také řada použitých materiálů. Část domu je přitom dokončena pomocí materiálů z původního domu majitelů. Další zvláštností je tzv. líné schodiště, po kterém lze vystoupat do prostoru v prvním patře, který slouží jako hudební pokoj a pokoj pro hosty. Přízemí funguje jako otevřená obytná zóna, ve které bariéry nemají místo. Interiér tak může volně dýchat a naprosto přirozeně splývat s krajinou.

Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Dům postavený s respektem k životnímu prostředí
Foto: Henny van Belkom
Foto: Henny van Belkom
Zdroj: woonpioniers.nl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dřevostavba Easy 78

Tiny house na zakázku

Moderný interiérový dizajn

Kuchyně do bytu

Kuchyně v moderním designu a černobílé kombinaci

Nástavba na rodinný dům

Sledujte nás

Nejčtenější články

Krb bez komínu? S biolihem ano!

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Bioplynová stanice do vašeho domova

Jak vytápět nový dům od roku 2022?

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock