Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce a dostavba domu ze 70. let minulého století

Rekonstrukce a dostavba domu ze 70. let minulého století

V bratislavské městské části Nové Město stojí nový rodinný dům, který je recyklací toho původního. Z ulice působí vcelku nenápadným dojmem, o to krásnější pohled skýtá orientace do zahrady. Svým obyvatelům poskytuje veškerý komfort a navíc si uchovává i něco ze své historie.

O rekonstrukci a dostavbu rodinného domu se zasloužili architekti Štefan Lichvár, Mária Lichvárová, Michal Petráš a Alexander Schleicher. Rozhodli se pro recyklaci původního domu se sedlovou střechou, který bylo zapotřebí přizpůsobit požadavkům moderního bydlení.

Osvěžení domu pomocí rekonstrukce a přístavby

Fantazie obdobných projektů se většinou nedostane dál než k zateplení fasády vrstvou polystyrenu. Často se doplácí na absenci komplexního pohledu architektů. Projekty obvykle nepřinesou žádnou novou výraznou hodnotu a málokdy si uchovají kouzlo původního bydlení. Tento nešťastný trend však naštěstí neplatí pro architekty, kteří chtěli vybudovat domov pro mladou rodinu v městské části Nové Město. Stavební úpravy zhmotňující požadavky na nové bydlení se kromě dispozice objevily také v exteriéru. Vznikla jednotná kompozice původního domu a přístavby, která je dobře čitelná jak z ulice, tak ze zahrady. Nové bydlení bylo osvěženo velkými prosklenými plochami, které propojují interiér s exteriérem. Jeho hodnota stoupla i použitím vysoce kvalitních materiálů.

Rekonstrukce a dostavba domu ze 70. let minulého století
Foto: Tomáš Manina

Staré ruku v ruce s novým

Při budování nového bydlení vycházeli architekti z původního řešení domu, jehož půdorys byl ve tvaru písmene L. Prostřednictvím nového objemu s plochou střechou se jim podařilo sjednotit starou stavbu s přístavbou. Díky nevyhovujícímu technickému stavu muselo být jihozápadní křídlo domu asanováno. Stará část s nízkou pultovou střechou byla nahrazena přístavbou odpovídajících rozměrů. Zbylé části domu prošly rekonstrukcí.

Přečtěte si také

Roubenka s wellness v Orlických horách

Chalupa působící dojmem, že zde stojí odnepaměti, pamatuje jen pár let a díky architektům z ateliéru I.D.ARCH hrdě odkazuje na původní roubenou stavbu, která musela být kvůli dřevomorce srovnána se…

Hřejivé bydlení plné kvalitních materiálů

Konstrukční systém sestává ze zděných stěn z pálených cihel a monolitických stropních desek. Obvodové konstrukce jsou doplněny o hliníková okna a velké prosklené plochy. Část ploché střechy na sebe vzala funkci pochozí terasy s dřevěnou podlahou. Co se týče použitých materiálů, velkou roli zde hraje pohledový beton, strukturovaná fasádní omítka a bílá interiérová omítka. Tento monochromatický vzhled je osvěžen dřevěnými podlahami a nerezovými sítěmi. Poněkud stroze vyhlížející vstupní část domu je vizuálně změkčena dřevěným obkladem, který se objevuje i na podhledu garážového přístřešku.

Rekonstrukce a dostavba domu ze 70. let minulého století
Foto: Tomáš Manina

Uspořádání nového domova

Dům je prakticky rozdělen na denní a noční zónu, přičemž druhá zmíněná část využívá zrekonstruovaného prostoru v přízemí. Původní dispozice je rozšířena o ložnici rodičů, která se nachází v přístavbě. Společná chodba pak propojuje dva dětské pokoje se šatnou a sdílenou koupelnou. Zajímavým osvěžením této zóny je jednoramenné schodiště, které má namísto zábradlí jemnou nerezovou síť. Co se týče denní části, novostavba je navržena jako velká otevřená zóna, jež v sobě spojuje obývací pokoj, kuchyni a jídelnu. Tento prostor je přitom v přímém kontaktu s terasou. V případě příznivého počasí tak lze obývací zónu rozšířit, čímž dojde ke splynutí interiéru s exteriérem. Interiér je zařízen v minimalistickém stylu, jeho největší ozdobou jsou překrásné výhledy do zahrady. O teplo či chlad pro podlahové topení a stropní chlazení se v domě stará tepelné čerpadlo typu voda-vzduch. Veškeré rozvody a instalace byly nahrazeny novým řešením. Pro závlahu zahrady je využíváno dešťové vody, kterou zachycuje retenční nádrž.

Díky rekonstrukci a dostavbě starého domu mohlo vzniknout moderní a vysoce komfortní bydlení s příjemnou atmosférou a inspirativními výhledy do zahrady. Domov pro mladou rodinu vypadá jako nový, přestože v něm hraje významnou roli recyklace původního bydlení.

Foto: Tomáš Manina
Zdroj: www.spde.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

BÍLÁ KUCHYNĚ SE SVĚTLÝM DŘEVEM

Rekonstrukce obývacího pokoje s kuchyňským koutem a jídelnou

Interiér rodinného domu v Dubči

Domácí wellness

Interiér Hostivice

Útulné bydlení v řadovém domě

Sledujte nás

Nejčtenější články

Vyrobte si adventní věnec

Vánoční inspirace a dekorace

Dům LO ztělesňuje nomádského ducha svého majitele

Trendy adventních věnců pro rok 2018

Originální adventní věnce

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock