Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak postavit velký dům, aby nepůsobil masivně a neudusil zahradu

Pozemek, na němž stojí tento rodinný dům, je sice dlouhý a úzký, ale díky dobré orientaci vůči slunci se dal prakticky využít. Nejtvrdším oříškem, který museli architekti rozlousknout, bylo vytvořit z objemné budovy důvěrný a lidský prostor.

Pozemek, na němž stojí tento rodinný dům, je sice dlouhý a úzký, ale díky dobré orientaci vůči slunci se dal prakticky využít. Nejtvrdším oříškem, který museli architekti rozlousknout, bylo vytvořit z objemné budovy důvěrný a lidský prostor.

Základními požadavky budoucí majitele domu bylo vytvořit domácnost o rozloze přibližně 400 metrů čtverečních s příjemnou klidnou atmosférou a praktickou konstrukcí. Neméně důležité pro domácí bylo propojení domu a zahrady. Architekti tyto požadavky doplnili o svůj vlastní záměr, který zněl: dosáhnout úplné integraci stavby do krajiny.

Aby objem nebolel

Nejtvrdším oříškem, který museli architekti rozlousknout, bylo vytvořit z objemné budovy důvěrný a lidský prostor. Navíc neměl "dusit" zahradu, ale naopak. Z požadavků vyplynuly základní rozhodnutí: osazení domu blízko ulice, aby zahrada poskytovala dostatek prostoru a soukromí, vytvoření vnějšího využitelného obytného prostoru mezi interiérem a exteriérem. Tento venkovní prostor měl za úkol zjemnit kontrast mezi přírodním prostředím a samotnou stavbou.

Nový dům nepůsobí masivně i z jiných důvodů - část fasády zjemňuje světlé dřevo a velké prosklení. V části orientované do zahrady je dům bílý, ze strany ulice má tmavou neosobní, ale zato výrazově silnou fasádu s minimem oken. Z jedné strany poskytuje kryté stání na parkování aut.

Pozemek, na němž stojí tento rodinný dům, je sice dlouhý a úzký, ale díky dobré orientaci vůči slunci se dal prakticky využít. Nejtvrdším oříškem, který museli architekti rozlousknout, bylo vytvořit z objemné budovy důvěrný a lidský prostor.

Tri barvy interiéru

Celý interiér domu je řešen ve třech základních barvách: bílá, šedá a světlé dřevo. Velké otevřené plochy dodávají interiéru vzdušnost a celým domem proudí přirozené světlo. Díky tmavé fasádě z jedné strany domu vynikne hra čtyř objemů, z nichž je dům složený.

V přízemí směrem od krytého parkovacího stání se nachází ložnice s hygienickým zázemím a technické místnosti, následuje schodiště navazující na hlavní vstup do domu. V části orientované do zahrady je prostorná kuchyň a nejblíže k zahradě obývací místnost s jídelnou, kterou je možné spojit s venkovní terasou. Na terase nechybí venkovní kuchyň, jídelní stůl, ani pohovka na příjemné posezení.

První patro patří soukromým místnostem: velké ložnici s vlastním šatnou a koupelnou, na druhé straně, směrem k zahradě jsou dva dětské pokoje. Uprostřed se nachází společenská místnost s posezením a velká koupelna.

Zdroj: www.alventosamorell.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Byt pro milovníka techna

Netradiční kuchyň

Moderní bydlení s industriálním nádechem

Pokojíček pro milovníka aut

Rekonstrukce bytu Brno Bohunice

Interiér domu, kde vás vítá slunce

Sledujte nás

Nejčtenější články

Montovaný dům postavili za pouhých 10 dní

Unikátní přestavba venkovské stodoly

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Originální dům na svažitém pozemku

Dům plný překvapení zrekonstruovaný od základů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock