Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ekonomické bydlení uprostřed přírody

Ekonomické bydlení uprostřed přírody

Venkovskou oblast v Rio Grande do Sul měla zkrášlit funkční a ekonomická stavba úzce spjatá se svým okolím. Pro její budoucí obyvatele bylo důležité jak šetření materiálem při výstavbě domu, tak důraz na jeho společenskou část.

Požadavky majitelů byly nadmíru splněny, a to architekty z brazilského studia LEIVA arquitetura. Ti na ničím nedotčeném pozemku připomínajícím čistý list papíru vytvořili moderní bydlení s dotekem tradice. Vsazené do bujné zeleně představuje dokonalý domov skrytý nežádoucím pohledům a čerpající energii z všudypřítomného klidu.

Příroda jako inspirace

Navrhnout dům uprostřed ničím nerušené přírody bylo pro architekty opravdovou výzvou. Pozemek s volným prostorem postrádal typické styčné body i blízkost sousedních domů, které by mu daly jasný ráz a směr. Architekti se tudíž řídili samotnou přírodou a hnací silou projektu se staly povětrnostní podmínky. Právě jejich znalost dopomohla k vytvoření komfortního prostředí v celém domě.

Funkční a ekonomické bydlení

Budoucí obyvatelé domu měli jen několik přání. Především chtěli, aby jejich bydlení bylo ekonomické a funkční. Proto také uvítali orientaci domu s ohledem na povětrnostní podmínky. Architekti se rovněž z praktických důvodů rozhodli pro obdélníkovou konstrukci domu, která představuje ekonomický tvar. Podélná fasáda obrácená na sever pak umožňuje lepší přístup slunečního záření. Všechny prostory sloužící ke krátkodobému pobytu jsou přitom orientovány na jih. Hlavní přání majitelů bylo bráno v potaz i v dalším aspektu. Nechybí zde totiž venkovní nádrž na vodu, která dobře poslouží při práci na zahradě či k omytí vypěstovaného ovoce a zeleniny.

Ekonomické bydlení uprostřed přírody
Foto: Gabriel Konrath

Interiér rámující obrazy přírody

V moderním domě se sedlovou střechou, který záměrně odkazuje na tradici, se nachází minimalistický interiér výrazně propojený s krajinou za okny. Soukromou a společenskou část od sebe dělí domácí pracovna. Ta současně slouží jako akustická bariéra mezi těmito dvěma prostory. Společenskou část prosvětluje velká prosklená plocha orientovaná na jih. Otevírá se tak směrem k lesu, sadům a zadní části zahrady. Také soukromá část umožňuje obyvatelům přímý kontakt s přírodou.

V nádherném koutě Brazílie tak vzniklo moderní bydlení s nádechem tradice, které umožňuje setkávání celé rodiny, a to přímo uprostřed dechberoucí krajiny.

Foto: Gabriel Konrath
Zdroj: leivaarq.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Útulné podkroví pro hosty

Jahodové sady

Dokonalá ergonomie a rozmístění

Byt v rezidenci Braník

Rezidenční bydlení

Kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem

Sledujte nás

Nejčtenější články

Anglická kuchyně třeba i u vás doma

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Bioplynová stanice do vašeho domova

Perníková chaloupka

Vánoční inspirace a dekorace

Jak vytápět nový dům od roku 2022?

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock