Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Unikátní dům kličkuje mezi stromy na složitém pozemku

Pozemek ve svažitém terénu ještě více podpořil efekt vysunutého vstupního podlaží.
Pozemek ve svažitém terénu ještě více podpořil efekt vysunutého vstupního podlaží.

Majitelé tohoto domu nejsou první ani poslední, koho okouzlila brněnská vila Tugendhat. Od inspirace k realizaci vlastního skulpturálního domu se propracovali díky odvážnému návrhu dvojice architektů z ateliéru Šebo Lichý.

Když dostane architekt takové složité zadání, jak to bylo v tomto případě, ke slovu se dostanou všechny nástroje, kterými disponuje, aby vytvořil jednotné a funkční dílo. Prvotní byla inspirace. Funkcionalistická brněnská památka vila Tugendhat od architekta Ludwiga Miese van der Rohe je komplexním dílem, které nelze číst pouze z vizuální stránky. Architekti však tento prostorový koncept umně dokázali aplikovat i na složitém pozemku v okrajové části Bratislavy.

Právě ten ve velké míře ovlivnil dispoziční členění domu do více podlaží. Tím se dostáváme ke třetímu bodu, který měl největší podíl na výrazné architektonické formě. Majitelé společně s architekty se totiž rozhodli respektovat mohutné stromy, které na pozemku rostly. Průnikem těchto požadavků se podařilo navrhnout dům sestávající ze dvou částí. Zadní část domu se noří do stoupajícího svahu a je tvořena třemi úrovněmi. Přední část domu levituje na dynamických podpěrách, přičemž poskytuje panoramatické výhledy do dalekého okolí. Spojovacím článkem těchto dvou hmot je hlavní vstup se skleněným zádveřím.

Z pohledu ulice se dům snaží nepoutá pozornost, což se mu díky neutrálním materiálem a velkému množství zeleně i podařilo.
Z pohledu ulice se dům snaží nepoutá pozornost, což se mu díky neutrálním materiálem a velkému množství zeleně i podařilo.
Foto: Tomáš Manina

Přísná logika domu

Aby toho nebylo málo, jedním z hlavních požadavků, které investoři postavili architektům do cesty, byla i bezbariérovost hlavního podlaží. Právě v něm se ocitneme po překročení prahu zádveří, přístupného ze dvou stran. Toto podlaží je věnováno rodičovské ložnici s hygienou, pracovně a především denní části vysunuté na podpěrách.

Přečtěte si také

Dům v ruině ze 17. století

Vesnice Zadní Arnoštov v Pardubickém kraji ukrývá starou sýpku, která dostala novou šanci. Architekti k ní přistoupili netradičním způsobem. Namísto dogmaticky památkářské rekonstrukce či demolice do…

Samotná denní část je rozdělena na kuchyňskou a obývací část, jejich vizuální hranici tvoří krb. Právě v této části je nejhmatatelněji vidět důvod zalomení hmoty. Jsou ní majestátní kaštany, dokreslující scenérii výhledu.
Význam vysunuté části však nepociťujete pouze na tomto podlaží. Díky němu je dům obohacen o dvě prostorné terasy, jednu střešní a druhou krytou v terénu. I z toho vyplývá, jak výrazně se snažili architekti propojit dům s prostředím. Pokud ne ve formě výhledu pomocí velkých ploch zasklení, tak v podobě různě orientovaných teras.

Dispozici architekti rozčlenili do více úrovní ohledem na potřeby dvou generací rodiny. Nejspodnější podlaží tvoří garáž, technické zázemí s prádelnou a domácí posilovnou, vrchní podlaží je věnováno dětským pokojům se samostatnými koupelnami. Dispozice domu je vertikálně rozčleněna, takže rodiče i děti mají vlastní oddělený prostor. Průnikem všech je obývák s kuchyní na středním podlaží.

Foto: Tomáš Manina
Zdroj: www.sebolichy.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dětský pokoj, Praha

Rodinný dům s velkou terasou v Plzni

Obývací pokoj v Hřibojedech

Ložnice pro ASKO

Kuchyně v Brně

Refresh Litoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Modulární dům ve stylu anglického venkova

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock