Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům na jižním svahu

Dům na jižním svahu

Na okraji malebné vesnice Tyne Valley, která se rozprostírá v hrabství na severu Anglie, leží působivý dům se zinkovou střechou. Zasazený do jižního svahu zohledňuje pozemek lemovaný třemi sousedními domy. Aniž by přišel o své soukromí, otevírá se do údolí na jihu, směrem k přírodní rezervaci North Pennines.

Dům na jižním svahu navrhli architekti ze studia Elliott Architects, kteří zvolili citlivý přístup k lokální architektuře i překrásné přírodě. Návrh domu tak novým způsobem interpretuje prvky historických zemědělských stavení anglického venkova.

Bydlení se zinkovou střechou

Dům se nachází blízko hlavní cesty a je orientován tak, aby co nejlépe využíval prostoru, přístupu slunečních paprsků a výhledů do přírody. Právě díky četným průhledům do okolí, ale také díky zinkové střeše a dřevěným obkladům působí neobyčejně lehkým a svěžím dojmem. Při pohledu z jihu to pak vypadá, jako by se štít domu vznášel v náručí zeleně, tak prudce se zde země svažuje. V dosahu tohoto moderního obydlí se najdou i domy s doškovou střechou, tolik typické pro stavitelství staré Anglie. Umístění došků tehdy vyžadovalo strmou šikmou střechu. Tomuto přístupu vzdává hold i dům na jižním svahu, i když jej kryje už střecha zinková. Ta je použita v poctivém, nedokončeném přírodním stavu. A zajímavostí je, že samotný dům směřuje k řece Tyne a zinkovým hutím v North Pennines, které tu byly ještě v 18. století. Dobře viditelný je zejména komín továrny v Langley, která fungovala jako jeden z největších vývozců tohoto materiálu do zahraničí.

Moderní, ale mezi svými

Přestože se tento dům od těch sousedních liší, jeho design je zakořeněný v lokálním historickém kontextu. Byl totiž citlivě navržen tak, aby ztělesňoval genia loci tohoto nádherného regionu. Hravě rozmístěnými průhledy má stále na očích přírodu, která se zdá být na dosah. Interiér domu je tak plný zeleně, světla a volně dýchajícího prostoru. Je vzdušný, minimalisticky zařízený a oslavuje krásu dřeva. Jeho elegantní střecha přitom byla využita také k vytvoření dramatického vnitřního obytného prostoru s jemným designem. S trochou fantazie tak připomíná skromnou venkovskou kapli.

V hrabství Northumberland na severu Anglie vyrostl dům zasazený do svahu, který spojuje staré i nové časy. Z obou si bere to nejlepší a svým obyvatelům poskytuje příjemné útočiště plné výhledů do čarokrásné krajiny.

Foto: Jill Tate
Zdroj: elliottarchitects.co.uk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Útulné podkroví pro hosty

Jahodové sady

Dokonalá ergonomie a rozmístění

Byt v rezidenci Braník

Rezidenční bydlení

Kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem

Sledujte nás

Nejčtenější články

Anglická kuchyně třeba i u vás doma

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Bioplynová stanice do vašeho domova

Perníková chaloupka

Vánoční inspirace a dekorace

Jak vytápět nový dům od roku 2022?

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock