Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dan Brunn přestavěl vilu navrženou Frankem Gehrym

Los Angelesský Architekt Dan Brunn ředitel Dan Brunn Architesture přepracoval bývalé sídlo Janss Family o rozloze 3600 metrů čtverečních, ve kterém dominoval design umělecké scény 70. a 80. let.

Díky otevřenému prostoru, který dům nabízí, se stírají hranice mezi jednotlivými místnostmi. V přízemním patře se nachází umělecké studio, obývací pokoj, jídelna, kuchyně, toaleta, koupelna pro hosty, a pak takzvaný víceúčelový pokoj, který lze využívat jako ložnici pro hosty či jako místo pro posezení u čaje. Ve druhém patře se pak nachází dvě ložnice s koupelnami a venkovní atrium.

Původní celé první patro bylo vybouráno tak, aby vznikl jeden prostor, který pojme jak pracovní, tak výstavní a soukromou část pro nynějšího majitele, kterým je výtvarný umělec James Jean. Navíc byla přidána nová okna, která přináší denní světlo i do kuchyně a obytných prostor. Dan Brunn navíc vytvořil dynamicky zvlněnou schodišťovou zeď za použití tradičních stavebních materiálů, jako je dřevo a beton.

Schodiště jako dekorace

Před vstupem do rozsáhlé části obývacího pokoje je sochařská výzdoba v podobě expresivního schodiště to díky ruční výrobě z ořechového dřeva zeslabuje svislost prostoru a dodává mu útulnější nádech. Dynamický tvar vlnovky schodiště propouští světlo, které během dne krásně zvýrazňuje teplé tóny jednotlivých dřevěných lamel. Díky tomu vzniká v prostoru po celý den krásná hra světla a stínu. Architekt dokázal velmi elegantně a otevřeně propojit domácí a pracovní prostor. Proto může interiér sloužit bez problémů i jako galerie pro měnící se umělecké ukázky přesně podle přání majitele domu. Jediné, co zde zůstalo z původních plánů, které tvořil architekt Frank Gehry, člen amerického institutu architektů, je střešní okno, které rovněž zastávalo funkci základního konstrukčního prvku při tvoření nových návrhů.

Komfortní minimalismus

Minimalistické vybavení celého domu opět poskytuje prostor pro zaměření pozornosti na umění ovšem bez ztráty komfortu. Proto zde není zapomenuto na pohodlné posezení, kterému dodává na útulnosti koberec v barvě dřevěného uhlí spolu s italskou pohovkou i integrovanými policemi a židlemi v černé a hnědé barvě, které jsou od návrháře Jeana Prouvé. Ten tento typ židlí, navrhnul poprvé v roce 1930.

Zajímavým prvkem v obývacím prostoru je pak i konferenční stolek, který byl vyroben na míru tradičním japonským truhlářstvím. Svou jednoduchostí krásně koresponduje s ostatními prvky obývacího pokoje. S obývacím prostorem sousedí jídelna a kuchyně.

Elegantní zakrytí spotřebičů

Zajímavostí v prostoru kuchyně je přepážka, která v sobě ukrývá spotřebiče, které lze v případě pořádání večírků nebo vernisáží elegantně skrýt. Jinak je kuchyně laděná pouze do bílé barvy, a to včetně matného skla, které se nachází podél vestavěných skříní a zásuvek.

Tvůrce tohoto interiéru si v případě celo bílých povrchů velmi rád pohrává s úpravou povrchových materiálů, a to od matných po lesklé, aby tak zdůraznil rozdíly v užitnosti. Velmi hezkým detailem je i bezrámové okno, které se nachází v kuchyni v oblasti pro vaření a sahá od desky až ke stropu. Velikostí a bezrámovým řešením poskytuje okno ničím nerušený výhled do zahrady.

Rychlá proměna funkčnosti pokoje

Dalším z pozoruhodných prvků v celém domě je otočná zeď, která buď skrývá, nebo odhaluje víceúčelovou místnost. V knihovně víceúčelové místnosti je zabudovaná skrytá postel, takže díky těmto dvěma pohyblivým prvkům se dá velmi rychle přestavět otevřená knihovna na uzavřený pokoj pro hosty. Knihovna je navíc složena jak z otevřených polic, tak z uzavřených skříněk, které poskytují dostatek prostoru pro uskladnění osobních věcí tak, aby se zde případná návštěva cítila komfortně.

Na základě podnětů z japonských čajoven navrhl architekt v této části domu navíc úsek obložený dřevem, který nabízí útulný prostor jak pro relaxaci, tak pro společenská setkání.

Zahrada doladěná do nejmenšího detailu

Poslední stěna tohoto prostoru je tvořena ze skleněných posuvných dílců. Ty poskytují nerušený výhled do zahrady, která je tvořena do japonského stylu s tradičními druhy bambusu ginga a japonského javoru. O návrh zahrady se postaral Hitoshi Kitajima z Kaisei‐en, který pracoval mimo jiné i v Tokijském císařském paláci. Pečlive navrhoval každý kousek zahrady tak, aby díky kombinaci rostlin vytvořil klidné a relaxační prostředí, a to včetně prostoru pro dětské hřiště. Pomyslnou třešničkou v zahradě je umístění bublající skalní fontány dle zásad Feng Shui o štěstí a prosperitě.

{reklama-0}

Všechny zajímavé detaily, které se v domě nachází, vytvořily dohromady skutečný architektonický unikát, kterým se může nejeden tvůrce nebo designér inspirovat. 

Zdroj: https://www.archilovers.com/projects/218986/hide-out.html

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Rodinný dům Brno

Interiér Kozlovice

Bílá opět, ale v netradičním pojetí.

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Přineste si jaro domů

Vybíráme dlažbu na terasu

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock