Bydlení Přidáno: 31. 10. 2019

Venkovský dům s minimalistickým interiérem

Totální rekonstrukcí prošel dům z šedesátých let. Nezůstal kámen na kameni a vznikl zcela nový dům pro rodinu s dospívajícími dětmi. Dům byl zvětšen, dostal novou fasádu a interiér prošel kompletní proměnou.

Totální rekonstrukcí prošel dům z šedesátých let. Nezůstal kámen na kameni a vznikl zcela nový dům pro rodinu s dospívajícími dětmi. Dům byl zvětšen, dostal novou fasádu a interiér prošel kompletní proměnou.

Woonhuis M je rezidence nacházející se v severním Brabantsku v Nizozemsku, která v roce 2015 prošla kompletní rekonstrukcí. Dům byl původně postaven v 60. letech, byl několikrát zrekonstruován, v roce 2015 dosáhl do bodu, kdy již svým majitelům neposkytoval základní prostorové požadavky. Původní dům byl špatnou kombinací starého domu a polomoderního upgradu, což z něj nedělalo ani jedno. Bílá fasáda domu nahrazena tmavě antracitovým dřevěným obkladem, který byl ošetřen podtlakem, aby byl chráněn před rozpadem, a impregnován voskem, aby byl odolný vůči vodě a vlhkosti. Tmavý obklad navazuje na nedávný nárůst popularity domů s černými nebo téměř černými exteriéry. Ty jsou oblíbené v Japonsku, Dánsku, Finsku a Skotsku.

Kompletní rekonstrukce a větší prostor

Projekt dostalo na starost studio WillemsenU Architecten, které má více než 25 let zkušeností. Studio věnuje zvláštní pozornost použitým materiálům s ohledem na životní prostředí. Pro tým architektů jsou detaily stejně důležité, jako architektura nebo umístění budovy. Rekonstrukce byla složitá a náročná. Nejprve byly z původního návrhu odstraněny všechny zbytečné prvky, letité přístavby a základ byl postaven na nové zateplené fasádě. Dům byl výrazně rozšířen na jedné straně. Původní dispozice domu již nesplňovala potřeby rodiny a jejich měnící se životní styl. Majitelé chtěli více prostoru jak pro své dvě děti, tak pro práci z domova. V důsledku toho se vnitřní prostor musel radikálně změnit a musel být zvětšen.

Totální rekonstrukcí prošel dům z šedesátých let. Nezůstal kámen na kameni a vznikl zcela nový dům pro rodinu s dospívajícími dětmi. Dům byl zvětšen, dostal novou fasádu a interiér prošel kompletní proměnou.

Soukromí v obývacím pokoji

Přístavba vytvořila další obytný prostor v přízemí a také prostor pro domácí kancelář a garáž. To také umožnilo zvětšit ložnice v horním patře, což dalo dětem více prostoru. Dům dostal novou leštěnou betonovou podlahu, novou fasádu, tím i nový vzhled a zcela novou vnitřní strukturu. I přes všechny tyto zásadní změny je starý dům stále rozpoznatelný v menších detailech. Nové rozvržení je daleko více prostornější a funkčnější než staré. Obývací pokoj byl přemístěn do zadní části domu. To umožnilo designérům nabídnout klientům více soukromí, a protože prostor má velká okna ze dvou stran, těží také z dostatku přirozeného denního světla i z výhledů do zahrady a okolní krajiny. I zahrada prošla proměnou. Nyní se může pochlubit jezírkem, živými ploty, novou dlažbou s venkovním posezením.

Nový styl v interiéru

Jak jsme již zmínili, design domu byl modernizován, a to platí i pro interiér a současný styl. Obývací pokoj, kuchyň a jídelna sdílejí jeden velký a otevřený prostor. Jednotlivé místnosti jsou rozděleny prvky, jako je oboustranný krb nebo velký kuchyňský ostrůvek, který přechází do jídelní části spojením s jídelním stolem. Jídelní část osvětlují tři velké závěsné lampy nad jídelním stolem. Prodloužení kuchyňského ostrůvku z masivního dřeva funguje jako stůl a vyniká kontrastem s bílou částí. Nový design domu přinesl spoustu změn, jako je jiná orientace, mimořádný obytný prostor, nová fasáda, zateplení. Cílem nebylo pouze modernizovat, ale vytvořit udržitelný dům, který bude perfektně sloužit i dalším generacím.

Zdroj:  www.willemsenu.nl
Další články: