Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Půvabná poloroubenka na louce u lesa

Půvabná poloroubenka na louce u lesa

Na louce u lesa v západních Čechách vyrostla naprosto úchvatná poloroubenka, která se stala klidným domovem pro rodiče odrostlých dětí. Její přitažlivý lidový ráz zaujme zvenku i zevnitř. Vklíněná mezi lesy navíc vypadá, jako by tu stála odjakživa.

Poloroubený dům uprostřed přírody

Poloroubenka zachovávající si lidový ráz, avšak nepříslušící svými znaky k žádnému konkrétnímu regionu, vznikla na velké louce stranou od další zástavby. S přehledem tedy splňuje požadavky na klidné bydlení uprostřed přírody. Původně k ní vedla polní cesta, která se na přání nových majitelů přeměnila na příjezdovou cestu se zpevněným povrchem. Na jejím konci pak podle návrhu Daniela Vlčka a s realizací od firmy Roman Střihavka – roubenky spatřil světlo světa půvabný poloroubený dům. Láska k lidové architektuře a tradičním venkovským prvkům je v něm přitom patrná jak z exteriéru, tak z interiéru.

Poloroubenka na klíč

Majitel přistupoval k budoucímu bydlení velmi svědomitým způsobem. Se svou manželkou navštívil celou řadu firem a vybral si tu, která souhlasila s tím, že jim postaví poloroubenku na klíč a přesně podle jejich představ. Za vydatné pomoci profesionálů tak na louce vyrostl poloroubený dům stojící na základové desce, jehož roubená část sestává z trámů z masivního vysušeného dřeva, zatímco zadní část je zděná z termobloků s integrovanou tepelnou izolací bez dalšího dodatečného zateplení. Právě díky silným trámům z masivního dřeva o rozměrech 30 x 30 cm dostala poloroubenka solidní ráz. Plochy mezi nimi vyplňuje PUR pěna s mirolonem. Spáry jsou vytmeleny speciální elastickou hmotou, která se svým tvarem dokáže adaptovat na změny objemu dřeva. O ošetření stěn se stará hrubá selská omítka a tenkovrstvá olejová glazura.

Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman

Vytápění poloroubenky kachlovými kamny

Hlavním zdrojem vytápění poloroubenky jsou krásná kachlová kamna zelené barvy, která v topné sezóně slouží také k vaření. Kamna byla postavena na míru a propojena s elektronicky řízeným vytápěcím systémem domu. Funguje to tak, že v kamnech o dvou teplovodních výměnících se pomocí systému klapek usměrňuje rozvod teplého vzduchu pro roztápění nebo pro intenzivní ohřev teplé vody k vytápění. Voda přitom proudí z kamen do akumulační nádrže a z ní se pak teplo rozvádí do celého domu. Zatímco v přízemí se nachází podlahové topení, v patře jsou umístěny radiátory. Teplota pro vytápění, ohřev vody a řada dalších parametrů se dá nastavit pomocí řídicí jednotky na chodbě. Během dlouhodobější nepřítomnosti majitelů lze využít i záložního zdroje, který představují elektrické patrony určené pro vytápění vody v akumulační nádrži.

Jednotlivé místnosti poloroubeného domu

Jak už to tak bývá, srdcem poloroubenky je tradiční světnice, která se nachází v přízemí roubené části. Zděná část domu sestává z ložnice pro hosty, technické místnosti a sauny s odpočívárnou. Jedna z místností je zde dokonce vyčleněna speciálně pro psy, kterých mají majitelé hned několik. V patře poloroubenky se nachází ložnice majitelů, druhý hostinský pokoj, koupelna a ještě menší soukromý prostor se šatnou, ložnicí s koupelnou a dalším pokojem, z něhož se vstupuje na půdu sloužící především jako úložný prostor.

Půvabný interiér poloroubenky

Interiér poloroubenky je zařízen v tradičním duchu. Ačkoliv zde převažují typické venkovské prvky starých časů, splněny jsou také požadavky na praktické a pohodlné bydlení. Příkladem je kuchyně s kamny, která v topné sezóně slouží i k vaření, ale jejichž práci zastane i přídavný sporák se sklokeramickou deskou. Z většiny vybavení však dýchá atmosféra starých časů, a tak je interiér takovou příjemnou směsicí zrestaurovaného historického nábytku a dalšího půvabného vybavení zhotoveného přímo na míru. Na první pohled tak návštěvy jistě zaujmou tradiční venkovské jídelní židle, malované truhly a komody, půvabné závěsy, porcelánové zásuvky, elegantní svítidla, tradiční hodiny, vyšívané polštářky, romantické obrázky a především nepřeberné množství přírodní dekorace.

Přečtěte si také

Půvabná roubenka v Jeseníkách

Uprostřed téměř nedotčené přírody se v chráněné krajinné oblasti Jeseníků nachází tradiční, ale komfortně vybavená roubenka. Zatímco za okny neúnavně sněží, uvnitř je příjemně hřejivá atmosféra. Může…

Vysoce komfortní bydlení

Krása tohoto zbrusu nového domova nespočívá pouze v úctě k lidové architektuře, přírodním materiálům a tolik vytříbenému citu pro detail, ale také v důrazu na prostor a jeho maximální využití k trávení času s rodinou, přáteli i docela v klidu o samotě. K tomu také slouží neobvykle řešená finská sauna, jejíž součástí je i odpočinková místnost. Z té je pak možné vyjít na terasu s vířivkou. Také koupelna v podkroví je však učiněným balzámem pro tělo i duši. Prostor zde navíc opět dostává brilantní smysl pro detail. Vybavení v koupelně je totiž pečlivě sladěno od obkladů přes kohoutky a sprchu až po keramické zásuvky a vypínače. Jakmile se setmí, slouží k odpočinku rovněž příjemně zařízené ložnice s vyvýšenými postelemi, květinovými vzory a inspirativním výhledem do zahrady.

Přirozeně krásná zahrada

Louka za domem získala postupem času novou tvář, pořád však působí jako taková přirozeně krásná zahrada. Luční travou se tu živí králíci i slepice, které má brzy doplnit další drobné zvířectvo. Těsné okolí domu zdobí malý sad a především překrásné výhledy do přírody.

Na louce u lesa se tak podařilo postavit dům, který si váží tradice našich předků, krásy přírody i starožitných pokladů. Dokáže však rovněž splnit požadavky na vysoce komfortní bydlení moderní doby.

Štítky: srub / roubenka
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Půvabná poloroubenka na louce u lesa
Foto: Martin Zeman
Foto: Martin Zeman
Zdroj: www.roubenky-strihavka.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock