Bydlení Přidáno: 26. 10. 2018

Osamocená chata na vrcholu připomíná stan

JR's Hut, jak se této stavbě říká, se nachází na samém vrcholu kopce v australském Kimo Estate v Novém Jižním Walesu mezi městy Melbourne a Sydney (5 hodin a 4 hodiny jízdy z každého města) a představuje jedno z mála míst v Austrálii, kde je možné se zcela odpojit od digitálních technologií.

JR's Hut, jak se této stavbě říká, se nachází na samém vrcholu kopce v australském Kimo Estate v Novém Jižním Walesu mezi městy Melbourne a Sydney (5 hodin a 4 hodiny jízdy z každého města) a představuje jedno z mála míst v Austrálii, kde je možné se zcela odpojit od digitálních technologií.

Úspěšná spolupráce dvou architektonických týmů

Projekt chaty je výsledkem spolupráce mezi týmem architektů Luke Stanley Architects a Anthony Hunt Design, jejichž povedeným dílem se stalo toto moderní a ekologicky šetrné bydlení. Plocha JR's Hut se rozkládá na pouhých 28 čtverečních metrech a chata je postavena na principu ekologické udržitelnosti. Výstavba na takto odlehlém místě s sebou přinášela velké logistické výzvy. Veškeré stavební materiály byly proto získány z místních zdrojů a s ohledem na životní prostředí a zároveň zpracovány na místě dvoučlenným stavitelským týmem – majitelem a stavitelem - s využitím australských tvrdých dřevin stejně jako jiných rekultivovaných dřevin. Tvrdé dřevo, jako je Silvertop Ash a Blackbutt, bylo využito pro vnitřní a vnější obložení chaty. Vlnovitá kovová střecha překrývá konstrukci a vytváří hluboké převisy na obou otevřených koncích, z nichž jeden tvoří hlavní vchod a druhý zasklená stěna, která přechází do dřevěné paluby. Jak vysvětluje architekt Luke Stanley: "Všechny tyto materiály mohou být snadno demontovány pro opětovné použití nebo recyklaci." 

JR's Hut, jak se této stavbě říká, se nachází na samém vrcholu kopce v australském Kimo Estate v Novém Jižním Walesu mezi městy Melbourne a Sydney (5 hodin a 4 hodiny jízdy z každého města) a představuje jedno z mála míst v Austrálii, kde je možné se zcela odpojit od digitálních technologií.

Šetrnost vůči přírodě na prvním místě

Styl „A-Frame“, jehož příkladem chata je, odráží tradiční tvar stanu, který poskytuje nejen příjemné útočiště, ale zároveň nabízí i přírodní prostředí. Rámová forma "A" chaty byla také vybrána pro svou schopnost vyrovnat se s vlivy počasí, které s sebou nese umístění na vrcholu kopce. JR´s Hut disponuje pouze solárním panelem s bateriemi pro nízké napětí. O vytápění celého prostoru se dostatečně postarají krbová kamna s hořákem, vedle toho dešťová voda je odtoky sváděna do nádrží k uskladnění a později ohřívána pomocí solární energie. Podobně je zajištěno i veškeré svícení v chatě. Chata byla navržena tak, aby maximalizovala pasivní sluneční zisk.

JR's Hut, jak se této stavbě říká, se nachází na samém vrcholu kopce v australském Kimo Estate v Novém Jižním Walesu mezi městy Melbourne a Sydney (5 hodin a 4 hodiny jízdy z každého města) a představuje jedno z mála míst v Austrálii, kde je možné se zcela odpojit od digitálních technologií.

Daleko od technologií moderního světa

Chata nabízí nádherné panoramatické výhledy na údolí Kima a řeku Murrumbidgee. Stavba není záměrně opatřena žádnými sítěmi, tedy ani wifi, protože jejím cílem je povzbudit návštěvníky k tomu, aby se alespoň na chvíli pokusili odpojit od světa digitálních technologií a vrátili se zpět k přírodě. Právě skutečnost, že je chata vystavěna na odlehlém kopci daleko od záře měst, má za následek, že jsou z ní neuvěřitelné možnosti pozorování noční oblohy plné hvězd. Možná dnes příliš nepřekvapí, jak málo z nás je ochotných se reálně obejít bez digitálních pomocníků. Když se vám to ovšem naskytne, a vy omylem zapomenete svůj telefon doma a jste nuceni bez něj strávit celý den!, myslím, že po překonání určitých předsudků vlastně získáte za tento nezáměrný „omyl“ skvělý den v poklidném duchu. Je příjemné se cítit „být digitálně i fyzicky nedostupný“, i když jen na malou chvíli. A právě JR's Hut tento luxus v dnešním světě nabízí. Je dokonce možné si ji pronajmout na celý víkend.

Minimalistické, ale dostačující vybavení

V hlavním obytném prostoru, do kterého se vchází po jakémsi dřevěném mole, je vše, co člověk k životu potřebuje. Při jedné straně se nacházejí kamna na dřevo, z druhé strany křesla a stolek pro posezení u snídaně, ve středu je umístěna rozložitá manželská postel nabízející úchvatné výhledy do kraje přímo z lože. Zajímavostí je použití vnitřních skleněných žaluzií po obou stranách dřevěného "stanu". Díky dřevěnému obložení, podlaze a zabudovaným úložným prostorům působí interiér velmi rustikálně a útulně. V zadní části nechybí sprchový kout a toaleta. "Bivakování" v této chatce dozajista na rozdíl od klasického stanování přináší návštěvníkovi dostatečný komfort a bez ohledu na venkovní počasí i neuvěřitelný zážitek spojený s jedinečným umístěním chaty na "vrcholu světa".

 

Zdroj:  thedesignfiles.net
Další články: