Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Minimalistický domov v duchu hygge

Minimalistický domov v duchu hygge

Severský styl hygge navozuje pocit klidu, tepla a pohodlí. Ne jinak je tomu v případě minimalisticky zařízeného domu nedaleko hlavního města Norska. Uprostřed drsné severské krajiny poskytuje hřejivé útočiště s dostatkem všeho, co je k životu opravdu zapotřebí.

Za severským slovem hygge (vyslovuje se: „hú-ga“) se skrývá podmanivá esence hřejivosti, útulnosti, uvolněnosti, ležérnosti a autenticity. Hygge dotváří maximálně příjemné prostředí domova, které je často zařízeno ve striktně minimalistickém stylu. To je případ i tohoto interiéru, který jakoby kopíroval neutrální barvy severské zimy. Najdeme tu zejména bílou, světle šedou, béžovou či hnědou barvu. A ani o černou tu není nouze. Poněkud chladnější barevnou kombinaci pak účinně prohřívá hojně využité dřevo ve světlém tónu.

Domov v minimalistickém stylu

Gjovik House, jak se minimalistický rodinný domek nazývá, je posazen na úpatí majestátního kopce. Právě jeho dechberoucí výhledy na hluboké lesy a největší norské jezero Mjosa umocňují krásu tohoto poklidného bydlení v duchu hygge. Navzdory drsné severské zimě, kterou lze pozorovat obrovskými okny, je uvnitř příjemně hřejivý pocit. Krása prostoru přitom plně vyniká díky minimalistickému stylu, který vyzdvihuje půvab jednotlivých kusů vybavení. O to více do popředí vystupují i překrásné výhledy do okolí, jimž je podřízen celý koncept bydlení. Kombinace vybraných materiálů a vestavěného nábytku na míru ve výsledku vytvářejí minimalistický, ale zároveň útulný interiér.

Minimalistický domov v duchu hygge

Moderní klastrový dům

Rodinný dům se skládá ze šesti kostek, které se překrývají v půdorysu a v řezu. Díky tomuto zajímavému řešení je Gjovik House plný překvapení. Po celém prostoru, který má zvláštní hloubku, se tak jeho obyvatelé pohybují z jedné kostky do druhé. Díky živelnosti a hravosti prostoru dochází k tomu, že v domě plném dřeva a betonu se podlaha může stát stěnou a naopak. Moderní klastrový dům navíc dává svým obyvatelům pocit, že jsou spolu, ale zároveň mají dostatek soukromí. Zaujímá přitom pouhých 155 m2. Nápadité je i oddělení jednotlivých místností, o které se vlastně starají nenápadné změny materiálů a úrovní.

Přečtěte si také

Dům u řeky pro milovníka knih

V překrásné polské krajině vybízející k relaxaci najdete dům, který byl stvořen pro příjemné večery trávené s knihou. Vystupuje z inspirativně založené zahrady, která v závislosti na proměně ročních…

Kuchyně jako srdce domova

Středobodem severského domu je kuchyně, která je umístěna v centru plánu, zatímco ostatní kostky, ve kterých se nachází obývací pokoj, ložnice, koupelna a technická místnost, k ní přiléhají. Právě kuchyně nabízí velkolepé výhledy na lesy v okolí městečka Gjovik. Dostatek denního světla sem proudí prostřednictvím obrovských oken umístěných na obou stranách. O výhledy však nemá nouzi ani obývací pokoj, který je vůbec největší místností v celém domě.

Minimalistický domov v duchu hygge

Dům, který splývá s přírodou

Rodinný dům nepropojuje s přírodou pouze interiér. Také exteriér se snaží o plynulou návaznost. Fasády tvoří dřevěná prkna, jejichž dřevo schválně působí tak, jakoby už na něm zapracoval čas. Dům proto nevyčnívá ze svahu svým moderním vzhledem, ale snaží se co nejlépe splynout s charakterem krajiny. Spočívá tedy v tiché rovnováze s okolím a tuto harmonii si přináší i do svého interiéru.

Gjovik House  je se svou nenásilnou strukturou, hravými kostkami, přirozenými materiály a neutrálními barvami krásným příkladem hygge. Severského stylu, který nás učí, jak si v mrazivém dni dosyta vychutnat hřejivou náruč domova.

Zdroj: www.normcph.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock