Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Král mezi srubaři

Král mezi srubaři

Jejich sruby jsou natolik jedinečné, že je poznáte na první pohled. Řeč je o kanadské firmě Pioneer Log Homes, která má více než 40leté zkušenosti se stavbou srubů a jejíž tesaři se řídí pozitivním mottem „Miluj to, co děláš, a dělej to, jak nejlépe umíš“, což je na výsledcích jejich práce vidět. Za dobu svého působení postavila firma tisíce srubů na celém světě. O tom, jak jsou dobří, svědčí i to, že mají svůj vlastní televizní pořad s názvem Timber Kings, kde popisují postupy, jak sruby staví, i problémy, kterým musí při této práci čelit.

Základem úspěchu je správný výběr dřeva

To, co dělá jejich sruby tak specifickými a v čem vynikají nad jiné, není jen dokonalé řemeslné zpracování a honosnost staveb, ale zejména dřevo, které dává stavbám typický vzhled. Tesaři z Pioneer Log Homes si oblíbili Zerav obrovský zvaný též Túje obrovská pro jeho zvrásněnou strukturu odkorněných a opracovaných kuláčů. Tento strom dosahuje výšky 60 – 70 metrů o průměru kmene až 4 metry. Túje se vyskytuje výhradně v Britské kolumbii v sídelním místě firmy Pioneer Log Homes v pobřežních a vnitrozemských deštných pralesích a je stěžejní pro původní obyvatelstvo regionu. Výhodou této dřeviny je vzhledem k jeho vzdušnému a lehkému charakteru vysoká odolnost vůči škůdcům a hnilobě (hustota 400kg/m3 je nižší než u smrku). Někdy používají dřevo jedle nebo smrku pro konstrukční podlahové a střešní nosníky, ale základním stavebním materiálem je především túje. Ta sice nepůsobí na první dojem pro svou vrásčitost jako ideální strom k výrobě srubů, ale toho se tesaři z Pioneer nezalekli a udělali z užití túje svou výhodu, díky které jejich stavby není možné zaměnit s jinými. Kouzlo srubu spočívá ve vytvoření jedinečného obydlí, kde užití masivních dřevěných kuláčů jakoby přivádělo živoucí les přímo do domu.

Ruční tesařská i řezbářská práce

Jak je patrné, práce na těchto srubech je vysoce náročná a stěžejní je pro ni precizní tesařské provedení s velkou řemeslnou zdatností. Proto si také firma své tesaře nejprve více než 4 roky zaučuje, než jim je dovoleno samostatně pracovat. Odměnou jim je náležité finanční ohodnocení a hrdost na dobře odvedenou práci. Protože v Pioneer zásadně nepoužívají žádné kovové spojovací prvky a standardní tesařské spoje jim zřejmě nedostačovaly, vyvinuli si tu své vlastní spoje. Firma dbá i na detaily, takže jsou kuláče někdy zdobeny různými motivy, čímž se od zaměstnanců vyžaduje i ovládnutí řezbářské dovednosti. Jejich stavby zahrnují jak klasické sruby, tak i kajuty, elegantní domy v rustikálním stylu, stodoly, altány, divadla, hotely a další stavby. Část jejich podniku se specializuje na řezbářství a výrobu nábytku.

Král mezi srubaři

Technologický postup stavby srubu

  • Před vyřezáním se každý kuláč srubu nechá minimálně rok vyschnout.
  • Všechny sruby jsou nejdříve vyřezány a sestaveny v Britské Kolumbii, až poté jsou převezeny na místo stavby a tam znovu sestaveny.
  • Ke spojování jednotlivých dřevěných dílů zásadně nepoužívají kovové spojovací prostředky, ale tesařské spoje, klíny, kolíky apod.
  • Ve stavbách je typickým prvkem tzn. rodinný strom, což je výrazný interiérový prvek, který zároveň vynáší střechu.

Rodinná firma už více než 40 let

Zakladatelem společnosti je Bryan Reid, Sr., který ji založil v roce 1973, a od té doby zůstává firma ve vlastnictví rodiny a stala se z ní společnost vícegenerační. Úspěch firmy spočívá i v úzké propojenosti jejích řemeslníků, designérů a obchodníků, kterým jde prvotně o uspokojení snů a vizí svých zákazníků na celém světě. Generálním ředitelem společnosti, která má v současnosti více než 120 zaměstnanců a jmění v hodnotě milionů dolarů, je Andre Chevigny. Další zárukou zdařilého budování dobrého jména firmy je  to, že přistupují ke každému klientskému projektu jako k příležitosti se vzájemně obohatit, spolupracovat na návrhu, aby mohla vzniknout dokonalá stavba. To, že si v Pioneer říkají „kanadský král mezi srubaři“ je pro ně nejen závazkem do budoucnosti, ale jistě i zasloužený titul, protože mají na svém kontě stavbu rozlohou největšího srubu na světě, který má zastavěnou plochu 10 591 m2 a jehož náklady činily 28 milionů dolarů. Navíc jejich kvalitně provedené konstrukce zajišťují, že stavby odolávají nejen desetiletím, ale i staletím. Stavby se nacházejí po celém světě v různých klimatických podmínkách a odolávají zemětřesení, hurikánům i tornádům.

Štítky: srub / roubenka

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock