Bydlení Přidáno: 11. 6. 2018

Dům s dřevěnou fasádou v harmonii s přírodou

Energeticky úsporné bydlení, a navíc v souladu s přírodou! Dvě z několika hlavních kritérií při stavbě dnešních domů, kdy si každý z nás přeje to nejlepší a nejpříjemnější bydlení pro svůj život. Stejných parametrů se měli držet i architekti ze studia DLM Architects, kteří na ploše 300 metrů čtverečních vykouzlili bydlení snů. A jak se od nich můžeme inspirovat i my?

Energeticky úsporné bydlení, a navíc v souladu s přírodou! Dvě z několika hlavních kritérií při stavbě dnešních domů, kdy si každý z nás přeje to nejlepší a nejpříjemnější bydlení pro svůj život. Stejných parametrů se měli držet i architekti ze studia DLM Architects, kteří na ploše 300 metrů čtverečních vykouzlili bydlení snů. A jak se od nich můžeme inspirovat i my?

Stavba se musela držet několika pravidel

Cílem celého projektu bylo vytvořit energeticky úsporný a lehce udržovatelný rodinný dům na hustě zasázeném pozemku ve městě St Peter Port. Vzhledem k řadě chráněných stromů a vysoké kvalitě přírodní krajiny této části města byla lokalita silně omezována mnoha pravidly, a to i co se týče nároků na stavbu domů. Po několika letech plánování bylo nalezeno vhodné řešení, které bylo v souladu s příslušnými zásadami, ale stále ideální pro bydlení. Budova byla navržena tak, aby minimalizovala ztrátu soukromí tohoto i jiných domů a současně maximalizovala přirozené denní osvětlení. Zároveň byla nutnost vyhnout se při stavbě stromům a převažovala snaha nenarušit okolní prostředí. Naopak – cílem bylo snažení o dokonalou harmonii.

Energeticky úsporné bydlení, a navíc v souladu s přírodou! Dvě z několika hlavních kritérií při stavbě dnešních domů, kdy si každý z nás přeje to nejlepší a nejpříjemnější bydlení pro svůj život. Stejných parametrů se měli držet i architekti ze studia DLM Architects, kteří na ploše 300 metrů čtverečních vykouzlili bydlení snů. A jak se od nich můžeme inspirovat i my?

Kombinace dřeva, kamene a velkých oken

Bydlení je zapuštěno do přírodní topografie lokality, nacházející se v již existujícím klínu ve stromu, odtud název "Glade". Velký suterén využívá stávající výkopy plaveckých bazénů, což tvoří hluboké základy, které jsou v této části domu nutností. Přízemí je zabaleno do žuly a rekultivované cihly. Přirozená vápenná omítka vyzdvihuje vzhled verandy. Patro domu je obloženo dřevěnými deskami, místy je dům obrostlý zelení. Díky množství vegetace je pozemek izolován od okolního prostředí, například silničního provozu, ale i od okolních pozemků. Díky takto izolovanému prostranství bylo architektům umožněno zasazení více velkých oken do konstrukce domu, což poskytuje celému interiéru nejen dostatek denního světla, ale také energetickou úsporu za umělé osvětlení a krásný výhled do zahrady.

Interiér v jemných tónech

Do vnitřních prostorů domu bylo vybíráno z přírodní palety. Najdeme zde stěny potažené vápennou omítkou, ale také dubové části, opracovanou mosaz, na zakázku vyrobené ocelové schodiště, ale také mnoho lokálních materiálů. V celém interiéru převládají světlé barvy, které umocňují vzdušnost a prostornost bydlení na maximum. Ačkoliv je celý dům v mírně minimalistickém duchu, nechybí zde nic, co by měl moderní rodinný dům obsahovat.

Zdroj:  dlm.gg
Další články: