Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Mírný svah jako výhoda

Stále více osob chce bydlet v soukromí a klidu. Dříve se takoví lidé stěhovali do vesnic, nyní jsou však oblíbené okrajové části měst, kde je dostatek přírody, klidu, ale zároveň zde lidem nechybí všechny potřebné služby. Tento dům stojí v okrajové části Bratislavy – zvané Vrakuňa, kde se v současnosti staví stále více domů pro mladé rodiny.

Stále více osob chce bydlet v soukromí a klidu. Dříve se takoví lidé stěhovali do vesnic, nyní jsou však oblíbené okrajové části měst, kde je dostatek přírody, klidu, ale zároveň zde lidem nechybí všechny potřebné služby. Tento dům stojí v okrajové části Bratislavy – zvané Vrakuňa, kde se v současnosti staví stále více domů pro mladé rodiny.

Dům stojí na severovýchodním okraji Bratislavy, v původní zahrádkářské kolonii. Majitelé však změnili své priority a rozhodli se, že svoji někdejší zahradu využijí jako pozemek vhodný pro stavbu nového rodinného domu. A to dalo vzniku této dvoupodlažní a dřevem obložené novostavbě. Pozemek, který byl v mírném svahu, architekti využili ku prospěchu majitelů – vytvořili díky němu intimní prostor zahrady.

Mírný svah je výhodou domu

Pokud se na dům podíváme směrem od ulice, vypadá jako nenápadný jednopodlažní dům. V tomto případě ale zdání klame. Dům není jednopodlažní. Díky mírnému svažování terénu směrem do zahrady je přední část domu jednopodlažní, směrem do zahrady však dům přechází v dvoupodlažní. Osazení domu bylo přizpůsobeno orientaci slunce a potřebám majitelů, kteří toužili po soukromí. Právě proto je dům ze strany od ulice kompletně uzavřený. Naopak u zahrady je otevřený tolik, jak to jen jde.

Do zahrady bez bariér

Mezi domem a zahradou byla postavena zastřešená přechodová část, která dokonale spojuje interiér s exteriérem. Tento přechod slouží jako terasa vhodná pro trávení svého volného času. Za slunečného počasí však lze tento prostor využít i jako exteriérovou obývací místnost, kdy stačí otevřít posuvné skleněné dveře a oba tyto prostory tak jednoduše spojit. Jak z kuchyně, tak z obývacího pokoje se můžeme do zahrady dostat bez jakýchkoliv bariér.

Stále více osob chce bydlet v soukromí a klidu. Dříve se takoví lidé stěhovali do vesnic, nyní jsou však oblíbené okrajové části měst, kde je dostatek přírody, klidu, ale zároveň zde lidem nechybí všechny potřebné služby. Tento dům stojí v okrajové části Bratislavy – zvané Vrakuňa, kde se v současnosti staví stále více domů pro mladé rodiny.

Interiér domu       

Po vstupu do domu se dostaneme do vstupní haly, na kterou navazuje tělocvična, sauna, hygienické zázemí i pokoj pro hosty. Schodištěm pak můžeme vstoupit do obytných prostor domu, kam patří kuchyň, jídelna a obývací pokoj s krytou terasou. V druhém podlaží se nachází soukromá část domu, kde jsou umístěny dětské pokoje a ložnice rodičů spolu s hygienickým zázemím a společenským prostorem.

Co se týč konstrukčního hlediska, dům byl řešen kombinovaně s pomocí ocelobetonových a zděných vertikálních konstrukcí. Střecha má obrácené pořadí vrstev a je ukončena říčním štěrkem. Světlo do domu proudí skrze hliníková okna a prosklené stěny s izolačním trojsklem. Pokud si majitelé přejí více stínu, stačí zatáhnout vnější hliníkové žaluzie. Celý interiér je tvořen ve světlých barvách v kombinaci se dřevem a šedou. Novostavba pochází z rukou architektů z ateliéru plusminusarchitects.

Zdroj: www.plusminusarchitects.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Netradiční kuchyň

Moderní bydlení s industriálním nádechem

Pokojíček pro milovníka aut

Rekonstrukce bytu Brno Bohunice

Interiér domu, kde vás vítá slunce

Modřasnký Háj

Sledujte nás

Nejčtenější články

Montovaný dům postavili za pouhých 10 dní

Unikátní přestavba venkovské stodoly

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Originální dům na svažitém pozemku

Dům plný překvapení zrekonstruovaný od základů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock