Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty

Nevelká chata v klasickém A stylu je krásným příkladem toho, že jde pracovat s tím, co máme a ze starého vznikne útulné prázdninové bydlení v minimalistickém duchu s vůní dřeva.

Hezká malá chata postavená na Donovalech v 70. letech 20. století potřebovala renovaci. Aby architekti Jana Štofan Styková s manželem Pavlem Štofanem nepoškodili okolní panenskou přírodu, rozhodli se opustit radikální restrukturalizaci, ale provedli pouze zásadní opravy uvnitř chaty. Klasická A chata ve tvaru trojúhelníku o výměře 56 m2. Majitel si přál její renovaci bez zásadních stavebních úprav.

Chata v novém

Jak se ukázalo, nosné prvky, střecha i vnitřní schodiště byly zachovány ve výborném stavu a zůstaly nezměněny. Ani v suterénu nebylo třeba žádných velkých oprav. Chata měla zapadat do lesa, do volnosti a divokosti okolní přírody. Kolem chaty se nenachází ani plot či jiné ohraničení pozemku. Pouze hustá zeleň, která tvoří přirozenou bariéru. Díky tomu bylo možné otevřít prostor pomocí celoprosklené štítové zdi. Pro zlepšení tepelně izolačních vlastností chaty byla izolace ve struktuře zdi nahrazena. Uvnitř byla použita nová izolační vrstva minerální vlny a parozábrana ukrytá za OSB deskami ze kterých je pohledová stěna v interiéru. V exteriéru byla zachována původí plechová krytina ošetřená šedým nátěrem, stejná barva je použita i na fasádních profilech na štítové zdi.

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty
Foto: Miro Pochyba, Pavol Stofan

Chata se skluzavkou

Majitelé netrvali na původní dispozici chaty. Úkolem architektů ateliéru y100 bylo vytvořit pohodlné prostředí v rámci stávajících hranic chaty. Plánovací schéma bylo upraveno takto: ložnice v přízemí byla zrušena a kuchyň a obývací pokoj byly sloučeny do jednoho společenského prostoru. Plocha pro koupelnu se mírně zvětšila, nad zapuštěnou vanu bylo přidáno okno, aby si i při očistě mohli majitelé užívat výhledu o krajiny. Na mezipatře pod samotným hřebenem střechy vznikl prostor na spaní. Při rekonstrukci byla k chalupě přidána dvoupodlažní terasa, která je důmyslně opatřena dětskou skluzavkou. Interiér je tvořen neutrální, písčito-hnědou barevnou paletou. Interiér je v minimalistickém stylu a díky dřevu celý prostor působí hřejivým a útulným dojmem. Chata není zbytečně zastavěna nábytkem, ale přesto nabízí dostatek úložných prostor.

Foto: Miro Pochyba, Pavol Stofan
Zdroj: www.y100.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

V hlavní roli kámen

KUCHYNĚ S TAJNOU MÍSTNOSTÍ

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Vybíráme dlažbu na terasu

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock