Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům Srbín

Rodinný dům byl postaven na z velké části zalesněném pozemku v blízkosti rybníka, který se nachází v otevřenější části parcely. Cílem projektu bylo vsadit hmotu nového domu do terénu tak, aby splynul s okolní zahradou a svahem.

Rodinný dům byl postaven na z velké části zalesněném pozemku v blízkosti rybníka, který se nachází v otevřenější části parcely. Cílem projektu bylo vsadit hmotu nového domu do terénu tak, aby splynul s okolní zahradou a svahem.

Dům, který splývá s přírodou

Dům měl být postaven tak, aby se minimalizovala jeho stopa (architekti chtěli dosáhnout dokonalého splynutí s přírodou), čehož se dosáhlo zapuštěním stavby do svahu, částečným překrytím terénem, ale i výběrem materiálů – stěny i hmoty, jež vystupují nad terén, jsou navrženy z lomového kamene, který je podobný tomu, který se na pozemku nachází ve velké míře.

Celý dům se skládá ze dvou základních hmot, kdy je ta spodní, z níž je vytvořeno obytné podlaží domu, částečně zapuštěna v terénu. Části domu, které jsou orientované směrem do zahrady, jsou celoplošně bezrámově prosklené a umožňují tak dokonalý přechod mezi interiérem a exteriérem. Směrem k vedlejšímu pozemku a ke svahu je přízemí vymezeno opěrnými zdmi z lomového kamene, kdy najdeme stejně vypadající obklad i v interiéru.

Rodinný dům byl postaven na z velké části zalesněném pozemku v blízkosti rybníka, který se nachází v otevřenější části parcely. Cílem projektu bylo vsadit hmotu nového domu do terénu tak, aby splynul s okolní zahradou a svahem.

Dům s hladkým přechodem z interiéru do exteriéru

Hmota patra je oproti té spodní o něco menší a ustupuje oproti hraně přízemí. Slouží k soukromějším funkcím, takže je uzavřenější, přičemž fasádu z velké části obklopuje fasáda z kamene, jímž je obložena. Okna ložnice lze zastínit posuvnými okenicemi z perforovaného plechu. Okna směřují do zahrady, kde můžeme vystoupit na dřevěnou palubu přecházející v zelenou střechu a horní část zahrady.

Interiér domu je dispozičně velmi otevřený. Od vstupní haly se dostaneme do obytného prostoru okolo kuchyně, šatny, technických prostor a výtahu z garáže. V místě změny světlé výšky prostoru je vložen blok s oboustranným krbem, který od sebe odděluje jídelní a relaxační část domu. Kolem celého přízemí se nachází krytá terasa. Za pozornost poutající prvek v interiéru lze považovat konzolové ocelové schodiště vedoucí do patra, jež je osvětleno střešním světlíkem. Dům je postaven jako nízkoenergetický, kdy se klade důraz na využití solárních zisků v zimních měsících a omezení přehřívání během zbytku roku.

Zdroj: www.martincenek.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studentský pokoj

Horská chata v Alpách

RD Uhříněves

Apartmán Peacock

Rekonstrukce půdy.

Městský byt na břehu Vltavy

Sledujte nás

Nejčtenější články

Montovaný dům postavili za pouhých 10 dní

Unikátní přestavba venkovské stodoly

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Dům plný překvapení zrekonstruovaný od základů

Neobvyklý dům pro babičku

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock