Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Luxusní dvoupodlažní dům na mírně svažité parcele

Horský park v Bratislavě je specifický tím, že se nachází prakticky ve středu města, a přitom nabízí téměř nedotčené prostředí s původní flórou a faunou. V této příjemné a klidné lokalitě na skok od zeleně vznikl působivý dvoupodlažní dům, který splňuje kritéria energetické třídy A0.

Za sympatickým vzhledem domu stojí architekti Ján Kukuľa a Romana Kukuľová ve spolupráci s Pavlem Kosnáčem a Martinem Križanem. Díky nim vzniklo na mírně svažité parcele příjemné a energeticky nenáročné bydlení s úchvatnými výhledy do přírody.

Dům propojený s exteriérem

Výstavba v širším okolí Horského parku je velice různorodá. Navzájem se zde prolínají historizující, romantické, moderní i eklektické vily různé architektonické kvality. Na rozdíl od ostatních domů je však tento situován do zadní, severovýchodní části pozemku. Došlo tím k požadovanému zvětšení zahrady před hlavním obytným prostorem. Dům je přitom charakteristický právě vysoce efektním propojením interiéru s exteriérem. Hlavní obytná zóna prostřednictvím prosklení čelní fasády plynule navazuje na terasu, zahradu i přírodní kulisu Horského parku.

Konstrukce domu

Konstrukční soustava na bázi litého železobetonu je spojením nosných obvodových stěn, vybraných nosných vnitřních stěn a ocelových sloupů integrovaných do stěnových prvků. Stropy i střecha mají monolitický ráz. Nad schodišťovým jádrem jsou situovány střešní světlíky, které působivě prosvětlují vnitřní část dispozice. Obytný blok byl posazen na sokl částečně zapuštěného podzemního podlaží. Kvádr v bílé barvě vytváří spolu s přírodním charakterem okolí zajímavý kontrast. V případě spodní části došlo k využití výhradně přírodních materiálů, ke kterým patří kamenný obklad, beton, dřevo a hliník.

Uspořádání bydlení

Hlavní vchod do domu se nachází na severozápadní straně suterénu. Chrání jej přečnívající hmota hlavního podlaží. Přes dvouramenné schodiště se ze vstupní haly vchází do obytné zóny v přízemí. Tvoři ji obývací pokoj, jídelna s otevřeným barem a samostatná kuchyně. Ta je spolu s jídelní částí propojená s velkou venkovní terasou, opět chráněnou přečnívajícím střechou. V severovýchodní části přízemí, která je otočena do zahrady, se nachází hlavní ložnice. Jsou zde situovány také dětské pokoje s vlastním sociálním zařízením. V severozápadní části částečně zapuštěného podzemního podlaží vznikla garáž, která však plní i společenskou funkci. Slouží totiž zároveň jako herna a prostor pro pořádání párty. V zadní severovýchodní části suterénu se pro změnu nachází pracovna a pokoj pro hosty. Obě tyto místnosti plynule navazují na vizuálně oddělený zadní dvůr a do obou se dá vstoupit z exteriéru. Na jihovýchodní straně vzniklo wellness, které je propojené s boční terasou s otevřeným ohništěm a grilem. Dá se odtud přejít také k bazénu, který je s přední částí zahrady propojený pomocí schodiště.

Energeticky nenáročné bydlení

Dům splňuje kritéria energetické třídy A0, a to především díky systému rekuperace a použití obnovitelného zdroje tepla a chladu, konkrétně tepelného čerpadla vzduch-voda. Významnou roli sehrává také kompaktnost hmoty a vhodná orientace do světových stran. V domě je také instalováno podlahové vytápění a stropní chlazení napojené na tepelné čerpadlo.

{reklama-0}

V překrásném prostředí nedaleko Horského parku tak vznikl naprosto luxusní dvoupodlažní dům, který je dokonale propojený s přírodou. Nabízí dostatek soukromí, ale vychází vstříc i velkým společenským událostem. V neposlední řadě pak zaujme také svou energetickou nenáročností.

Zdroj: https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/vila-v-horskom-parku-bratislava.html

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Byt v Boho stylu

Villa Sardinie

Refresh u Matěje

Krásná Černá "Black&Oak" kuchyně

Nadčasová petrolejová kuchyně "Turquoise" v Anglickém stylu

Pracovna, Jarov

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Půvabná roubenka s plastovým šindelem

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock