Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům ve tvaru kříže

Rodinný dům ve tvaru kříže

Skutečnost, že architekti ze společnosti Elliott Architects dali domu familiérní název „The Dell“, který lze mimo jiné přeložit jako „zalesněné údolíčko“, souvisí s tím, že od prvního okamžiku cítili velkou odpovědnost spojenou s projektem umístěným v tak krásném prostředí.

Atypický rodinný dům nacházející se v blízkosti obchodního města Hexham v severní Anglii tvoří dva protínající se bloky z různorodých přírodních materiálů. Zatímco břidlice a cihly ve spodní části drží dům pevně při zemi, cedrové dřevo v jeho horní části vztahuje dům k obloze a lesu, v jehož bezprostřední blízkosti je postaven. Zdálky tak může dřevěná část domu budit dojem jakéhosi stromového obydlí. To, že je Dell postaven do tvaru kříže, s sebou nese i rozdělení obytných prostor s různou úrovní soukromí.

Bydlení v souladu s přírodou

Jako u veškerých projektů této společnosti, i tento je zasazen nejen v kontextu krajinném, místním a historickém, ale i s ohledem na životní prostředí. V tomto případě se vyplatila skvělá spolupráce architektů s majiteli. Co se týče ekologické stránky domu, fungují tu jednoduché principy přirozené ventilace v kombinaci s vynikajícími izolačními materiály. Dobrý pocit mohou mít majitelé navíc i ze skutečnosti, že většina použitých materiálů je recyklovatelná.

Rodinný dům ve tvaru kříže

Využití přírodního cedrového dřeva evokuje lehkost, která kontrastuje s mohutností cihlové části domu. V přízemí jsou podlahy z leštěného betonu s podlahovým vytápěním, které zajišťuje konstantní a přátelskou teplotu ve všech obytných prostorech.

Minimalistický interiér

Interiéry jsou zařízeny minimalisticky a převažuje v nich dubový nábytek. V otevřené kuchyňské a jídelní části kontrastuje odkrytý cihlový obklad s čistými liniemi bílých skříní a pracovních desek z nerezové oceli pod ním. Posuvné skleněné dveře na druhém konci prostoru se otevírají na betonovou plošinu, kde se na jaře či v létě naskýtá příjemné posezení. První patro disponuje čtyřmi ložnicemi a koupelnou. Do štítu domu je zasazen dřevem obložený balkon, který nabízí výhled do korun stromů. Díky světlíkům podél šikmé střechy je celé první patro zaplaveno dostatečným světlem, kterému by jinak bránil sousední les. Dell byl zařazen do výběrového řízení na prestižní cenu RIBA za rok 2017.

Štítky: rodinný dům
Zdroj: elliottarchitects.co.uk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock