Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům odstínech šedi

Dům v odstínech šedé navrhlo studio plusminusarchitects
Dům v odstínech šedé navrhlo studio plusminusarchitects

Na místě bývalé zahrádkářské kolonie v svažitému terénu, navrhlo studio plusminusarchitects rodinný dům, který se vyznačuje jednoduchou formou a kompaktním řešením. Svažitý pozemek umožnil zpřístupnit zahradu ze tří podlaží a dopřát úžasný výhledy na Podunajskou nížinu. Šedou barvu najdete nejen na fasádě domu, provází vás také v interiéru.

Dlhé Diely jsou kopcovitou obytnou zónou v západní části Bratislavy. Začínají úpatím Malých Karpat. Ještě koncem sedmdesátých let minulého století to bylo místo zahrad a vinic s odrůdami vyhledávanými v celé rakousko-uherské monarchii. Počátkem osmdesátých let začala na tomto místě výstavba panelového sídliště, které degradovalo původní charakter prostředí. Původní autenticitu místa si zachovaly pouze okrajové části, které dnes tvoří přechodnou zónu mezi čistě přírodním prostředím Devínské Kobyly a panelovým sídlištěm. Tyto uličky nesou poměrně univerzální (spíše plošné) názvy: Dlhé Diely I, II a III. Díky poloze v přímém dotyku s Malými Karpaty a Karloveská nábřežím Dunaje se staly oblíbenou lokalitou na výstavbu individuálních rodinných domů a malých městských vil. Této typologii postupně ustupují původní zahradní chatky a starší rodinné domy.

Pozemek a dům

Dům byl realizován na strmém, k východu se svažujícím svahu. Stojí v sousedství s rodinnými domy z různého časového období, které spolu tvoří uliční čáru. Zde reflektují vysunutím podlaží do ulice. Převážná část objemu se pak od uliční fronty odklání směrem na jih s cílem vytvoření intimnějších prostorů (západní terasa vtisknutá do svahu) bez vizuálního kontaktu s paneláky na kopci.

Dům se vyznačuje jednoduchou formou a kompaktním dispozičním řešením
Dům se vyznačuje jednoduchou formou a kompaktním dispozičním řešením
Foto: Maroš Fečík

Půdorysný tvar sleduje maximální kompaktnost a minimální půdorysnou stopu. Vzhledem k svažitému terénu je dům členěn do čtyř podlaží tak, aby obytné místnosti mohly být orientovány na východní, jižní a západní stranu. Tři podlaží mají přímý kontakt se zahradou a rozšiřují tak intenzivně obytné využívání zahrady. Osazení domu eliminuje pohled na panelové domy na severovýchodní straně svahu a posiluje atraktivní jihozápadní výhledy na část Bratislavy a rakouského Hainburgu. V nejnižším podlaží, přímo přístupném z ulice, se nachází garáž a technicko-skladové zázemí domu.

Přečtěte si také

Nízkoenergetický dům v Děvíně: Bezpečný i před povodněmi

Domy mohou být zajímavé různými způsoby. Prezentovaný dům je specifický zejména tím, že vznikl jako projekt mladého absolventa Stavební fakulty STU, který si chtěl na vlastní kůži vyzkoušet technické…

Prostorové řešení domu

Prostorové uspořádání následujících podlaží je kombinací vloženého komunikačně-hygienického jádra podél severní fasády a otevřeného obytného "velkoprostoru" s možností variabilního členění skříňopříčkami. Druhé nadzemní podlaží, které je zároveň vstupním podlažím, variuje tento koncept o vysunutou hmotu pracovny. Ta slouží jako kancelář s možností přímého přístupu zákazníků.

Řešení dispozice a její členění skříňopříčkami umožňuje různé proporce členění podlaží. Samostatný vstup ze zahrady na severní straně a komunikační jádro připravené na osazení výtahu, přímo počítá s vícegeneračních využíváním v blízké budoucnosti. Dům je realizován jako kombinace železobetonu a zděných cihelných částí. Všechny stropy a některé stěny jsou v interiéru ponechány jako pohledové betonové. Podlahy v celém domě jsou lité pryskyřicové v světle žluté barvě. Část nábytku a zařízení je vyrobeny na míru, část pochází z předchozího bydlení majitelů a počítá s obměnou v budoucnosti.

Foto: Maroš Fečík
Zdroj: www.plusminusarchitects.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Byt Cukrová

Dům pro mladou rodinu

Kuchyňa Pure Evermatt Antracit / Dub

Návrhy a realizace interiéru Vestec

Realizace interieru v rodinném domě

Interiér v novostavbě rodinného domu

Sledujte nás

Nejčtenější články

Místo chaty mají vagón

Roubenka s moderní přístavbou a bio bazénem

Dům ze staré stodoly

Atriový dům s kamennou fasádou

Krásný dům kombinující tradici s modernou

Moderní dům pro děti

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock