Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům na okraji malé dědiny v údolí

Dřevěná fasáda z douglasky na domě prostě vypadá skvěle.
Dřevěná fasáda z douglasky na domě prostě vypadá skvěle.

V anglickém venkově vyrostl zajímavý dům zvaný North Bank. Nachází se na kraji vesnice Northumberland a na první pohled zaujme svým příkrým štítem. Tento dům připomínající svým vzhledem tradiční stodolu příjemně zapadá do okolí. Vedle překrásných výhledů nabízí svým majitelům i maximálně útulný domov, který vyhovuje potřebám moderních časů.

Dům zvaný North Bank vzešel z dílny architektonického studia Elliott Architects. Posazený v údolí Tyne Valley ukrývá pod strmým štítovým stropem velkorysé bydlení. Nachází se v něm hned čtyři ložnice, a tak vychází vstříc i jako ubytování pro hosty majitelů domu.

Rodinný dům s dotekem tradice

Ačkoliv se tento dům nachází na venkově, vede kolem něj silnice a sousední domy stojí hned ze tří stran. Jeho severní strana směřuje do údolí Tyne Valley, jižní na pohoří Penniny. Charakter domu přitom odkazuje na nedaleký památkově chráněný objekt Causeway House, starý statek s jedním z mála zbývajících příkladů tradiční doškové střechy. Zatímco silueta rodinného domu na kraji malé dědiny tak připomíná tradiční statek, tady už byla došková střecha přeměněna na moderní zinkovou. Ta odkazuje na historii zdejší oblasti, která je úzce spjatá s těžbou a tavením kovů. Ostré sešikmení střechy však nadále odpovídá tvaru původních doškových střech, které byly v oblasti tolik oblíbené. Co se týče opláštění budovy, k tomu posloužilo dřevo z douglasky tisolisté. Tento rodinný dům se sice liší od těch okolních, přesto se však jedná o design, který je zakořeněn v místním fyzickém i historickém kontextu. Svým citlivým navržením tak umožnil zachovat genia loci této nádherné oblasti.

Majitelé domu si přáli jednoduchý interiér s několika venkovskými prvky.
Majitelé domu si přáli jednoduchý interiér s několika venkovskými prvky.
Foto: Jill Tate

Prostorné a minimalisticky zařízené bydlení

Díky elegantně proporční střeše došlo k vytvoření dramatického vnitřního obytného prostoru. Ten působí vznešeně, ale i jemně. Připomíná skromnou venkovskou kapli nebo majestátní společenskou halu. Velké stropy a řada velkých oken se starají o dostatečnou světlost interiéru, minimalistický styl zase o příjemně uvolněnou atmosféru. Hlavní devizou tohoto bydlení tak zůstávají úchvatné výhledy do přírody. Čtvercová okna táhnoucí se podél přízemí a střešní okna zasazená ve strmé střeše sledují cestu slunce po celý den, o světlo a teplo slunečních paprsků tak v interiéru není nouze.

Přečtěte si také

Chata v náručí švýcarských hor

Velice přitažlivým ztělesněním moderní architektury je chata s úchvatným výhledem na švýcarské hory. Ve Vollèges, obci frankofonní části Švýcarska, totiž pod taktovkou architekta Romaina Pellissiera…

Interiér s nádechem patiny

Nahoře v domě jsou na obou koncích situovány dvě větší ložnice. Dvě menší, oddělené koupelnou, se nacházejí v samotném středu této odpočinkové části domu. Ústřední prvkem velkorysého bydlení je přitom obytný prostor s dvojitou výškou. I tady se tak nabízí spojitost s tradicí, kdy horní patra bývala menší a určená výhradně pro spaní, zato s větším tepelným komfortem. V této části domu zaujme i světle hnědá omítka, která vytváří rustikální povrch příjemně korespondující s exponovaným dřevem střešní konstrukce.

Dotek minulosti je v tomto rodinném domě patrný snad na každém kroku. Stačí se podívat na malované nádobí, historické sošky, ošatky či textilie. Nádech starých časů zajímavým způsobem osvěžuje toto jinak velice moderní bydlení. Dodává mu osobitost a zvláštní šarm. Interiér však oživují také moderní obrazy či designové lustry, jejichž krása o to více vyniká právě díky vysokým stropům. Prostory jsou otevřené a vzdušné. Všichni tak mohou být pospolu, a přesto má každý v případě potřeby koutek jenom pro sebe. Přirozená krása dřeva celý interiér příjemně prohřívá stejně jako četné výhledy do přírody, které působí opravdu uklidňujícím dojmem.

Foto: Jill Tate
Zdroj: www.elliottarchitects.co.uk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock