Bydlení Přidáno: 27. 2. 2018

Rekonstrukce venkovské chalupy stála za to

Přeměna staré chalupy nebyla nijak jednoduchá. Na stavbě se podepsala léta neodborných úprav a její původní podoba vzala za své. Majitel nemovitosti se jí ale rozhodl vrátit původní ráz a přizval si na to architekty z ateliéru GEBAS. Dům si vyžádal spoustu stavebních úprav, stejně jako jeho okolí. A jak to dopadlo?

Přeměna staré chalupy nebyla nijak jednoduchá. Na stavbě se podepsala léta neodborných úprav a její původní podoba vzala za své. Majitel nemovitosti se jí ale rozhodl vrátit původní ráz a přizval si na to architekty z ateliéru GEBAS. Dům si vyžádal spoustu stavebních úprav, stejně jako jeho okolí. A jak to dopadlo?

Rekonstrukce trvala 2 roky

V obci Čermná v podhůří Krkonoš stojí krásná chalupa. Její rekonstrukce trvala více než dva roky. S rekonstrukcí majitelé započali v roce 2011, kdy byl poprvé obnažen obvod domu a dokončili jej v létě roku 2013. Majitel si přál navrátit dům do původního stavu a vrátit usedlosti její podobu, kterou měla před válkou. V plánu bylo také využití podkroví k bydlení a také přístěnek jako obytnou část. Dům je velký a tak se majitelé rozhodli některé části pronajímat. Od toho se také odvíjel návrh rekonstrukce.

Bylo potřeba navrhnout takové řešení, aby měli hosté i majitelé dostatek soukromí a plné pohodlí. K bydlení majitelům slouží přízemí domu, v podkroví jsou pak dva plně vybavené apartmány určené pro hosty, kteří přijedou na rekreaci.

Vrátili chalupě špaletová okna

Samotná rekonstrukce ovšem nebyla tak jednoduchá. Vyžádala si obnovení střešní konstrukce a krytiny, výměnu všech oken z třídílných na původní špaletová, obnovení schodiště i příček a také terénní úpravy okolo domu.

Přeměna staré chalupy nebyla nijak jednoduchá. Na stavbě se podepsala léta neodborných úprav a její původní podoba vzala za své. Majitel nemovitosti se jí ale rozhodl vrátit původní ráz a přizval si na to architekty z ateliéru GEBAS. Dům si vyžádal spoustu stavebních úprav, stejně jako jeho okolí. A jak to dopadlo?

V přízemí domu je středobodem kuchyně a může se chlubit nádhernými kachlovými kamny v červené barvě. Místnost je sama o sobě dost prostorná a má rozlohu až 48 m2. Okna kuchyně jsou orientována na jihozápad, stropy jsou klenuté, s přiznanými cihlami a podlaha je z poctivého dubu. Pouze kolem kuchyňské linky je položena keramická dlažba s povrchovou imitací dřeva, na první pohled si toho ale nikdo nevšimne. Nábytek je zde vyroben převážně na míru u truhláře. Kdo se pozorně zadívá, může si všimnout i takových detailů, jako jsou keramické retro zásuvky na stěnách.

Jezírko, louky a pohoda

Dům je na štítu obložen dřevem a kamenem z přírodního křemence v hnědém, béžovém a červeném odstínu. Stavba je vytápěna kombinovaným kotlem na dřevoplyn a elektricky temperována. Pro maximální pohodlí je zde také podlahové vytápění a také už jednou zmíněná krbová kamna.

Celková užitná plocha domu je 300 m2 a velikost přilehlého pozemku až 15 000 m2. Zahrada u domu není oplocená a volně navazuje na okolní louky a les. Součástí pozemku je velké koupací jezírko, dětské hřiště, ohniště i zahradní altán kam se vejde až 18 osob. K jezírku patří i sprcha na solární ohřev vody, kde se hosté mohou po koupání nebo opalování umýt. Jezírko je opravdu přírodní. Majitelé jej udržují opravdu bez jakýchkoliv chemikálií, jen s použitím mechanického filtru a osadili jej vhodnými rostlinami.

Tak co na ni říkáte? Stála rekonstrukce za to? 

Zdroj:  gebasatelier.cz
Další články: