Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Půdní byt v decentně industriálním stylu

Půdní byt v decentně industriálním stylu

I ze staré nevyhovující půdy se může stát nadčasové bydlení plné luxusních designových kousků. Důkazem toho je byt evokující pověstné newyorské lofty, který zaujme svou vzdušností i lehce industriálním stylem. Za jeho proměnou stojí designérka Monika White a architekt Michael White. A že se jedná o proměnu vskutku výjimečnou.

Byt na půdě domu z dvacátých let si jako nové místo k životu vybrali manželé, kteří spolu se dvěma malými dětmi žili nějakou dobu v Asii. Ještě než se vrátili do Čech, vysnili si bydlení v pražském bytě, který byl po dlouhá léta jen nedotaženou hrubou stavbou. Ten se k obrazu svému snažili přetvořit v rámci on-line komunikace s Monikou a Michaelem Whiteovými. Manželé si přáli světlý a vzdušný byt odkazující na jejich cestovatelskou vášeň. Vysnili si byt, ve kterém bude soukromý koutek pro každého, ale i velká společenská místnost, kde budou moci být všichni pospolu. Nebáli se výrazných věcí, a tak mohl vzniknout opravdu originální interiér.

Rekonstrukce staré půdy

Monika White si kromě celého konceptu a návrhů vzala na starost nejen komunikaci se skupinami odborných řemesel, ale i se stavební firmou developera. Její partner výsledný layout překreslil tak, že oproti původnímu projektu získala nové místo ložnice a kuchyně. Podle jeho návrhu vznikly v interiéru půdního bytu nové schody, jejichž zajímavostí je, že se vlastně jedná o samostatnou kovovou konstrukci zavěšenou do zdi. Společně se pak postarali o kompletní realizaci včetně dodávek podlah, dveří, koupelen či kuchyně. Samonosné schodiště však není v tomto bytě jedinou zajímavostí. Byt o rozměrech 155 m2, který je koncipován jako dvoupodlažní s terasou, byl totiž doplněn o světlovody, s jejichž pomocí se světlo dostalo až do koupelny. Celkově se tedy podařilo vytvořit pro majitele příjemně světlý půdní byt, do kterého proniká dostatek „horního“ světla. Atmosféra v bytě tak odpovídá tomu, jaká světelná hladina je za oknem. Díky takovému světelnému komfortu mají majitelé zaručen příjemný život včetně rychlého usínání a kvalitního spánku.

Půdní byt v decentně industriálním stylu
Foto: Lina Németh

Půdní byt v lehce industriálním stylu

Jelikož se inspirací pro tuto realizaci stal styl newyorského loftu, celým interiérem prochází beton, dubové dřevo a kovové prvky. Přírodní materiály se zde zajímavě doplňují s lehce industriálním nádechem. O originalitu bydlení se vedle této příjemné symbiózy starají i designové kusy nábytku. K těm patří zejména masivní jídelní stůl dovezený z Indie či toaletní stolek ve vintage stylu v ložnici. Netradičně řešená je také podlaha v obytném prostoru, seskládaná z geometrických dlaždic, které se jakoby vlévají do dřevěné části. Zájmu hostů jistě neujde ani zajímavě koncipovaná kuchyň, která je originálem vyrobeným na míru z masivního dřeva, hrubého kovu a betonové stěrky. Za povšimnutí stojí rovněž šatna z kombinace dřeva a kovu, která se otevírá do ložnice, či půvabná terasa. Výsledkem je tedy mimořádně stylové bydlení v decentně industriálním stylu. Ten umocňuje přiznaný cihlový komín, který spolu s dalšími obdobnými prvky evokuje populární loftové bydlení.

Přečtěte si také

Parádní byt ze staré půdy

Když se stavba dostane do rukou šikovného architekta, hned vznikne něco dokonalého. Jinak tomu nebylo ani ve španělské Valencii, kde architekt proměnil starou půdu o velikosti 60 metrů čtverečních v…

Detaily v interiéru

O tom, že si interiérový designeři v interiéru půdního bytu opravdu vyhráli, svědčí řada zdánlivých detailů. Těch je plný především dětský pokoj, který je splněným snem snad každé malé princezny. Vévodí mu kombinace bílé a růžové barvy. Vedle půvabných postelí s ozdobnými kovovými rámy zaujmou i nezvyklé nadýchané obláčky vznášející se u stropu. Právě dětský pokoj je úchvatnou designovou podívanou. To samé platí pro dětskou koupelnu, v níž se půvabné květinové vzory střídají s působivými metalickými prvky. Ložnice rodičů je naproti tomu jednoduchá a zaujme v ní především stylové osvětlení. Právě umělá svítidla hrají v interiéru také velmi důležitou roli. Napříč interiérem se tak táhnou zejména světla připomínající klasickou žárovku, která jsou v kurzu už po několik sezón. I ty umocňují industriální dojem tohoto půdního bytu. Tím ale jeho překvapení zdaleka nekončí. Na první pohled zde zaujmou také originální stolky, židle, křesla či v koupelně rodičů umístěná volně stojící umyvadla, které jsou imitací kovu. Na ozdobnou eleganci kovových rámů dětských postelí pak navazují židle na terase. Svádějí k odpočinku s výhledem do okolí ve dnech, kdy to počasí dovolí. V zimě zase skýtá příjemné útočiště místo v obývacím pokoji poblíž zabudovaného krbu.

Ze staré půdy tak vzniklo nádherné bydlení pro čtyřčlennou rodinu, ve kterém se industriální styl příjemně mísí s elegancí i romantikou. Půdní byt však nabízí nejen interiér plný designových kousků, ale i dostatek světla a inspirativních výhledů pro opravdu plnohodnotné bydlení.

Foto: Lina Németh
Zdroj: www.lepatio.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock