Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nízkoenergetický dům v Děvíně: Bezpečný i před povodněmi

Domy mohou být zajímavé různými způsoby. Prezentovaný dům je specifický zejména tím, že vznikl jako projekt mladého absolventa Stavební fakulty STU, který si chtěl na vlastní kůži vyzkoušet technické a materiálové možnosti v úzké spolupráci se silným technologickým partnerem. Při stavbě domu postupovali v úzké vzájemné spolupráci.

Domy mohou být zajímavé různými způsoby. Prezentovaný dům je specifický zejména tím, že vznikl jako projekt mladého absolventa Stavební fakulty STU, který si chtěl na vlastní kůži vyzkoušet technické a materiálové možnosti v úzké spolupráci se silným technologickým partnerem. Při stavbě domu postupovali v úzké vzájemné spolupráci.

Martin Duchoň vložil do projektu svůj tvůrčí a inženýrský vklad a společnost Saint-Gobain použila tento projekt jako model pro ověření možností aplikací svých materiálů a technologií na stavbě, která se přece jen trochu liší od běžné stavební produkce.

Je to dobrý příklad pro získání praktických zkušeností a vyzkoušení navržených řešení v reálném nasazení. Na jedné stavbě určitě však není možné ověřit všechny postupy a možnosti. Výsledek odpovídá architektonickým představám tvůrce (a uživatele v jedné osobě) i ekonomickým a technologickým limitům, které bylo nutné během výstavby respektovat.

Domy mohou být zajímavé různými způsoby. Prezentovaný dům je specifický zejména tím, že vznikl jako projekt mladého absolventa Stavební fakulty STU, který si chtěl na vlastní kůži vyzkoušet technické a materiálové možnosti v úzké spolupráci se silným technologickým partnerem. Při stavbě domu postupovali v úzké vzájemné spolupráci.
Foto: Tomáš Manina

Počáteční stav a vize

Limity vyplývající z pozemku, občas inspirují k zajímavým řešením. Platí to i pro nízkoenergetický rodinný dům Konzola Devín. Východiskem byl úzký, mírně svažitý pozemek, který stojí na záplavovém území. Z jižní strany je ohraničen ramenem Dunaje, ze severní rušnou silniční komunikací. Výhodou je orientace pozemku směrem na jih a lokalita s pěkným výhledem. Ta se nachází blízko centra, ale zároveň i v těsné blízkosti přírody. Vize byla jednoduchá. Vytvořit domov pro čtyři osoby, který bude respektovat danosti okolní krajiny, ale zároveň se vyhne přírodním živlům, zejména záplavám. Z těchto premis se zrodila vnější forma.

Specifika stavby

Obytnou část tvoří jednoduchá podélná hmota, umístěná na šesti nadzemních pilířích. Stavba tak nezabírá prostor zahrady a obyvatelé jsou chráněni před případnou povodní. Pod obytnou zónu se vešla i malá garáž. Garáž se dá v případě potřeby otevřít a umožnit rozvodněné řece, aby volně plynula. Dominantním rysem je předsunutá jižní část s terasou, která spočívá na dvanáctimetrový konzole. Optický kontakt interiéru a exteriéru přibližuje bydlení k okolní krajině. Zadní (severní) fasáda je méně nápadná. Má podobu strohého kubického objemu s jedním oknem. Vzhledem k blízkosti rušné silnice akusticky odizolovaná.

 

 

Výhled

Do obytné zóny se vchází z boční strany po vnějším ocelovém schodišti, které ústí na nejvyšší část parcely. (Pokud bude voda z řeky stoupat, obyvatelé budou mít dost času na bezpečné opuštění domu).

Vnitřní dispozice obytné zóny je jednoduchá. Obdélníkový půdorys rozděluje na dvě části kompaktní kubus se skrytými obslužnými prostorami. Severní zóna je klidná, noční. Nacházejí se zde čtyři ložnice a jedna koupelna. Denní zónu tvoří obývák s kuchyní. Právě zde se nachází Nejefektnější prvek interiéru - prosklená stěna s terasou, poskytující výhled na okolní krajinu.

Foto: Tomáš Manina
Zdroj: www.greenstudio.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Oprava lidovky Žďárské vrchy

2kk Nusle

Kuchyně Prémium | White Gloss

RD Korytná

Realizace interiéru Kozí

Rekonstruovaný byt na Smíchově

Sledujte nás

Nejčtenější články

Místo chaty mají vagón

Dům ze staré stodoly

Byt ve venkovském stylu v panelovém domě

Krásný dům kombinující tradici s modernou

Moderní dům pro děti

Neobyčejný dům zasazený do kopců Beskyd

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock