Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak vybrat přenosné ohniště

Jak vybrat přenosné ohniště

Je patrné, že se večery zkracují, ale stále máme možnost užít si pobytu venku. A jednou z oblíbených aktivit je opékání buřtů a posezení u ohně. Tyto aktivity si můžete dopřát i bez zbytečných úprav v zahradě. Stačí si pořídit přenosné ohniště, které je báječnou alternativou ke klasickým grilům. Na trhu je přenosných ohnišť nepřeberné množství, jak si tedy poradit s výběrem a nákupu nelitovat?

Na tradiční opékání buřtů si mnoho z nás jistě rádo vzpomene a posezení u otevřeného ohně, tisknoucí se k drahé polovičce, má své neopakovatelné kouzlo. Problém nastává, když si nemůžete rozdělat táborák kde se vám zachce. Ideálním pomocníkem je přenosné ohniště, které vám skvěle poslouží. Kvůli přenosnému ohništi nemusíte dělat žádné úpravy pozemku a snadno jej uklidíte. Pořídit si můžete i vysoce estetické ohniště, které bude v zahradě plnit i designovou funkci.

Jaký typ ohniště vybrat

Typ wok je velice praktický a je nejprodávanější ze všech nabízených typů ohnišť. Jeho základ tvoří mísa, která připomíná pánev wok. Bývá opatřena dalšími prvky, jako nohy, madla, nástavce na gril, drátěný poklop, který zamezí přívodu vzduchu pro větší bezpečnost. V míse jsou odtokové otvory, aby se v ohništi nedržela voda po dešti nebo po hašení ohně vodou.

Typ koš je ohniště, jehož mísa je ve tvaru koše, ty tvoří ocelové pásy s mezerami a koš tak zůstává průhledný a díky velkému přístupu vzduchu oheň snadno hoří. Toto ohniště působí jako historický artefakt z hradu a je na pohled velmi efektní. Při koupi se zaměřte na popelník. U méně kvalitních košů zcela chybí a žhavý popel padá na zem. Koše s popelníkem přímo na zemi vám zaručí, že pod ohništěm bude tráva zcela vypálená, na to si dejte pozor.

Jak vybrat přenosné ohniště

Na co si dát pozor při výběru ohniště

První otázka, která vás před koupí napadne je, jak velké ohniště budete potřebovat. Ideální je průměr 80 cm. Pohodlně si kolem něj sedne 6 lidí. V potaz musíte brát také prostor, který kolem ohniště chcete využit pro sezení kolem ohniště. Musí se kolem něj dát dobře projít, a to zejména, pokud máte malé děti.

Před koupí se zajímejte z jakého materiálu je ohniště vyrobené a čím je natřené. Materiál by měl být zcela zdravotně nezávadný, a to i v případě, že v něm neplánujete žádnou přípravu jídel. Levná ohniště se při vypalování začne sloupávat barva, jejíž výpary mohou být karcinogenní. To má k romantickému posezení daleko.

Přečtěte si také

Vybíráme dlažbu na terasu

Terasa je místem, kterého si v exteriéru všímáme nejvíce. A není divu – v letních měsících je terasa právě tím místem, kde trávíme většinu svého volného času. Pokud chcete, aby byla vaše terasa hezká…

I hloubka ohniště je důležitá. U příliš nízkého mohou vypadávat větvičky a častěji vylétává žhavý popel ven. V hlubším se vám budou lépe stavět polena na sebe a pokud na opékání použijete opékací tyče, snadno je opřete o okraj ohniště.

Tip Bydlo:

Na pálení vždy používejte dřevo, které schlo minimálně rok, v lepším případě dva. Jinak bude dřevo kouřit a vy si posezení u ohně moc neužijete.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock