Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Holubí dům

Holubí dům

V nádherné krajině poblíž Prahy vyrostl pod rukama profesionálů a na místě původní chaty přirozeně krásný a prostorný dům plný slunce. Za svůj název vděčí vnějšímu plášti v barvě holubí šedi, místy příjemně rozrušené fialovým odstínem.

Domov uprostřed přírody

Splnění přání majitelů se ujali architekti ze studia A1 architects, jmenovitě Lenka Křemenová a David Maštálka. K dispozici měli rozlehlý pozemek táhnoucí se od hrany strmého zalesněného svahu až po sečené příměstské louky. Na tomto místě poblíž Prahy, které se však tváří jako kus přírody nedotčený lidskou rukou, se svobodně a volně rozrůstá vegetace, která tak pro nový domov vytváří přirozeně krásné prostředí. Je tedy nasnadě, že si i majitelé pozemku, na kterém dříve stávala stará malá chata, přáli dům, ztrácející se v okolní vegetaci a plynule navazující na zdejší svažitý terén. Ten se přesně podle jejich představ a na tom samém místě ověřeném časem nakonec podařilo postavit, vybavit a jistě i příjemně zabydlit.

Dům ze tří křídel

Holubí dům fascinující svými přirozenými mimikry a jakoby odpočívající ve vysoké trávě stoupá ve třech úrovních po severním svahu. Skládá se ze tří křídel, přičemž to jižní je převýšené do podkroví se sedlovou střechou s působivě odhalenou konstrukcí krovu. Právě zde se nachází centrální část bydlení, ve které je soustředěna hlavní obytná místnost s kuchyní, zatímco v části převýšeného prostoru se nachází pracovna s galerií a terasou. Západní křídlo pod plochou střechou pak ukrývá ložnici, koupelnu a šatnu. Pod mírně pultovou střechou v severním křídle se zase nachází dětský pokoj, pokoj pro hosty a koupelna.

Holubí dům
Foto: David Maštálka

Interiér plný slunce

Největším pozitivem tohoto bydlení vprostřed přírody je denním světlem prosvícený interiér. Tomu, aby mohli majitelé co nejvíce a nejdéle využívat denního světla, je uzpůsobeno celé vnitřní uspořádání domu. Vystoupit přitom mohou i na velkou stinnou terasu, která opět přirozeně koresponduje s nejbližším okolím. Nejen ta, ale také celý interiér dýchá svůdnou kombinací severského, rustikálního a industriálního stylu. Nechybí v něm hravost materiálů, tvarů a barev. A co se týče originality, o tu zde vážně není nouze. Celý interiér přitom vzdává hold zejména přírodním materiálům, a tak je příjemným napojením na exteriér domu. Díky velkým proskleným plochám se dovnitř dostává velký přísun denního světla, takže se opravdu jedná o dům plný slunce, které snad může symbolizovat i velký žlutý lustr snášející se nad jídelní stůl.

Přečtěte si také

Vila uvnitř i venku v čistém betonu

Beton v exteriéru, ale i v interiéru. Umíte si to představit? Přesně takto vypadá dům, který stojí v zalesněné rezidenční čtvrti na okraji národního parku Utrechtse Heuvelrug. Jak se architekti…

Originální vybavení a hravé doplňky

Celý interiér domu je plný pozoruhodných kusů nábytku i zajímavých doplňků. Na nejednom z nich tak jistě spočine pohled mnohých návštěv. Vedle designových svítidel zaujmou originální jídelní židle, pufy, stolky, vázy, lucerny či dětské teepee poblíž hřejivého a zajímavě řešeného krbu. Učiněnou pastvou pro oko i balzámem pro duši je pak rustikálně pojatá koupelna, která nabízí inspirativní pohled do přírody. Základní černobílou kombinaci interiéru zjemňují světlé odstíny dřeva a četné doteky pastelových barev.

Půvab holubího domu však tkví zejména v jeho souznění s okolní přírodou, v jeho respektu k ní. A tak u něj můžeme obdivovat mimo jiné i vegetační střechy, které ještě více umocňují plynulé zasazení domu do okolní krajiny. A protože se jedná o holubí dům, není se čemu divit, že se na něj z nedalekého lesa občas přiletí podívat i holub hřivnáč nebo hrdlička zahradní, kteří tu jsou vítanými hosty.

Foto: David Maštálka
Zdroj: www.a1architects.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock