Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům se zelenou střechou v údolí řeky Dyje

Dům se zelenou střechou v údolí řeky Dyje

Nábřeží řeky Dyje ve Znojmě lemuje řada tradičních domů, v jejímž středu se zelená atypický rodinný dům. Díky své architektuře si jakoby lehá do svahu a směrem do údolí ukazuje jen několik oken prostupujících zelenou střechou.

Přestože je tento dům velice moderní, dokonale splývá s okolní krajinou. Svým tvarem se dokonale přizpůsobuje úzkému a svažitému pozemku, přičemž nevšedním způsobem vyplňuje proluku mezi ostatními domy. Terén pozemku má původní terasovou úpravu s kamennými stěnami. Největší devizou atypického rodinného domu jsou jeho dechberoucí výhledy na znojemský hrad, rotundu sv. Kateřiny a kostel sv. Mikuláše. Tyto okouzlující pamětihodnosti se tyčí na protější skalní stěně.

Dům splývající s přírodou

Po všech stránkách nevšední rodinný dům vznikl podle návrhu brněnského architektonického studia Kuba & Pilař architekti, které patří mezi nejoceňovanější české ateliéry. Tomáš Pilař, Ladislav Kuba a Norbert Walter přistoupili k domu na nábřeží jako k velké výzvě. Poslednímu z nich se navíc mělo stát domovem. Zasadili dům do komplikovaného pozemku a směrem na nábřeží nechali vyniknout jen okna obývacího prostoru a dětských pokojů. Šikmou zelenou střechu splývající s okolím tak nic jiného neruší. Střecha je zelená po celé své ploše a opticky přechází do stoupající zahrady.

Dům se zelenou střechou v údolí řeky Dyje
Foto: BoysPlayNice

Bydlení ve svahu

Návrh rodinného domu se odvíjel od tvaru, profilu a orientace pozemku. Základní tvarové parametry objektu tak udává jeho minimální šířka, strmost svahu a orientace na sever. Atypický dům vyrostl na obdélníkovém půdorysu, který respektuje uliční čáru ze severní strany a také odstupy od sousedních domů. Směrem k nábřeží má dům tři nadzemní podlaží, směrem ke svahu jedno. Zkosená severní část domu tvoří šikmou střechu, která navazuje na střechy okolních domů. Zbývající část pokračuje plochou střechou.

Prostorný a světlý interiér domu

Do domu se vchází z ulice od nábřeží. V přízemí se na úrovni garáže nachází technická místnost s tepelným čerpadlem a vzduchotechnikou. Vedle vstupu je situována pracovna, kterou prosvětluje velké okno orientované k nábřeží. V prvním patře se nachází hlavní ložnice s vlastní koupelnou, pokoj pro hosty, dva dětské pokoje, koupelna a místnost pro domácí práce. Druhé patro představuje obytný prostor se vsazeným uzavřeným boxem s toaletou a spíží. Do boxu byla vestavěna část kuchyně a krb. Část s jídelním stolem lze zvětšit o prostor venkovní terasy. Kvůli dostupnosti teras a zahrady nad domem bylo podél domu navrženo venkovní schodiště. Obytná zóna domu není po celé své délce dělená, a tak může využívat denního světla ze zahrady. Prosvětlení ložnice a chodby zase umožňuje východní stěna hmoty domu, která je vysunutá a ustoupená.

Dům se zelenou střechou v údolí řeky Dyje
Foto: BoysPlayNice

Použité materiály

Co se týče materiálů, dům má kombinovanou ocelovou a železobetonovou nosnou konstrukci. Fasádní obklady jsou z černých hliníkových plechů. Pro boční stěnu vnitřního schodiště bylo použito mléčné profilové sklo, všechna okna v domě jsou z hliníkových rámů, zelená střecha sestává z několika vrstev drenážních, filtračních a ochranných fólií. Dům má vnitřní teplovzdušné větrání s rekuperací a vytápí jej tepelné čerpadlo země-voda, které je ideálním zdrojem tepla a teplé užitkové vody. Co se týče interiéru, ve všech místnostech je použita polyuretanová podlahová stěrka.

V krásném prostředí osvěženém historickými skvosty tak vyrostl dům splývající s přírodou, který zaujme svým atypickým vzhledem, aniž by na něj příliš upozorňoval. Svým světlým interiérem minimalistického stylu dává vyniknout především úchvatným výhledům na pamětihodnosti shlížející ze svahu do údolí.

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: www.arch.cz/kuba.pilar

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Modulový dům pro maminku

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Rodinný dům Brno

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Přineste si jaro domů

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Vybíráme dlažbu na terasu

Malebná chaloupka pod Krakonošovem

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock