Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům, kde se pere i splachuje dešťovou vodou

Dům, kde se pere i splachuje dešťovou vodou

Dům, v němž se spojují historické tradice s nejmodernějšími nápady. Přesně takto můžeme popsat dům architekta Heinze Richardsona, který si pro stavbu svého domu snů vybral městečko v hrabství Buckinghamshire na severovýchodě Londýna.

Dům stojí uprostřed krásné přírody

Město Old Amersham, v němž dům stojí, se může pochlubit dobrou polohou v údolí řeky Misbourne, ale i zástavbou se středověkými kořeny, kdy každé oko potěší i pohled na sousední Chilternské kopce s loukami a listnatými lesy. Návrh domu vznikl na základě historického kontextu, jenž tvoří souznění hrázděných, kamenných a režných cihelných domů, současně však měla být na místě zachována trvale udržitelná architektura s minimální uhlíkovou stopou. Návrh tvoří kombinace jednoduchých, praktických a trvalých konstrukčních prvků, moderní a elegantní design domu, ale i využití moderních materiálů.

Jednoduchá, ale elegantní stavba

Dům, jenže dostal název House 19 je začleněn do okolní zástavby s respektem a úctou. Stavba je jednoduchá – v obdélníkovém tvaru, umístěna je podél okraje pozemku, kdy chrání prostornou terasu a zahradu, která je pojata jako louka. Úctu k místním tradicím dokazuje strmá sedlová střecha, obklad fasády z cedrového dřeva v tmavé barvě, dominantní komín, ale i střešní krytina z tmavého zinkového plechu s prvky cortenové oceli.

Dům, kde se pere i splachuje dešťovou vodou

Otevřené prostory i místo na soukromí

Co se týče dispozice, dům nabízí jak otevřené, tak i soukromé prostory. Do interiéru se dostane dostatek přirozeného světla skrze velká okna. Celé přízemí tvoří poměrně otevřený prostor, kdy se zde nachází obývací pokoj spojený s kuchyní, jídelnou a místem na posezení. Kuchyně je plně prosklená směrem do zahrady a zčásti otevřena vzhůru na galerii v patře, díky čemuž se domu dostává příjemného horního osvětlení. V patře domu najdeme ložnice se zázemím. Na zahradě stojí samostatná obytná jednotka, která může sloužit pro hosty, ale i jako domácí kancelář či posilovna. Tato jednotka je s domem propojena krytou terasou.

Ekologická stopa domu

Největších energetických úspor je dosaženo díky nadstandardně izolované vzduchotěsné obálce domu, kam patří i okna s izolačními trojskly a pasivní využití solární energie. Dům je podélnou osou orientován na východ a západ, což umožňuje získávat velké solární zisky prostřednictvím velkého prosklení jižní fasády i v zimních měsících. V létě se však dům nepřehřívá – a to díky přesahům střechy.

Dům aktivně vyrábí elektrickou energii pomocí fotovoltaických panelů, jež jsou umístěny na části střechy s jižním sklonem. Spotřebu elektřiny nejen velké množství denního světla v interiéru, ale i úsporné LED osvětlení a vysoce úsporné domácí spotřebiče. O vytápění a ohřev vody se stará tepelné čerpadlo typu země/voda, dům je vybaven mimo jiné řízeným větráním s rekuperací tepla. Dům ušetří náklady i za spotřebu vody, kdy je dešťová voda sváděná ze střechy používaná ke sprchování, praní prádla i splachování na toaletě.

Dům je kvalitním bydlením pro všechny, kteří se rádi zajímají o ekologii a úspornost svého domova. 

Štítky: moderní dům
Zdroj: www.jesticowhiles.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock