Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ze staré stáje vzniklo krásné bydlení

Hlavní obytná místnost otevřená do krovu spojuje kuchyni, jídelnu, obývací pokoj
Hlavní obytná místnost otevřená do krovu spojuje kuchyni, jídelnu, obývací pokoj

Málokdo by asi při pohledu na moderní dům s tradičními prvky ve španělském městě Güemes hádal, že kdysi sloužil jako stáj. Jeho příjemná atmosféra, otevřené prostory a k osvěžení svádějící bazén svědčí o tom, že rekonstrukce původního hospodářského stavení se architektům z ateliéru Zooco Estudio povedla na výbornou.

Hornatý region Kantábrie rozkládající se na severu Španělska při pobřeží Biskajského zálivu nabízí svým návštěvníkům bezpočet krás. Není proto divu, že se původní stáje proměnily na prázdninové bydlení jedné šťastné rodiny. Na ploše o velikosti 310 m2 vznikl kouzelný dům, který v sobě zaujímá nové prvky, aniž by přitom zapomínal na ty tradiční. Španělští architekti na případě projektu tohoto domu představili svou zručnost i fantazii. Při přeměně historické stavby na moderní prázdninový dům zdůraznili jednoduchý a nenáročný stavební systém, který je využíván i v bezprostředním okolí.

Moderní dům s respektem k tradici

Dům v Kantábrii ve výsledku splňuje přání svých majitelů a navíc i respektuje tradici a charakter okolní přírody. Týká se to především tradičních materiálů, které byly k rekonstrukci domu použity. Jejich hlavním zdrojem se stal blízký les. Jasný odkaz minulosti je tak znát především z bílé fasády a šindele na střeše, ale i z kamene opět využitého z této oblasti. S tradičními prvky místní architektury přitom zajímavě kontrastuje beton a také kovové konstrukce, které odkazují na moderní časy. Nejvýraznější změna, která v rámci rekonstrukce proběhla, se týká právě fasád. Cílem architektů se kvůli dostatečné prostornosti a přísunu denního světla stalo zvětšení otvorů, a to především na východní a západní fasádě.

Interiér je rozdělený do třech zón
Interiér je rozdělený do třech zón
Foto: Imagen Subliminal

Interiér prázdninového domu

Bývalé stáje se uvnitř domu proměnily v jeden velký otevřený prostor. Tato vzdušná společenská zóna v sobě postupně zaujímá kuchyni, jídelnu, obývací pokoj a kancelář. Všechny tyto místnosti jsou prakticky bez bariér, a tak prostor může volně dýchat. Celá denní zóna má přitom odhalený dřevěný krov. Od této centrální části domu je oddělená jen hlavní ložnice. Druhá ložnice se nachází v patře, do kterého lze vyjít po venkovních schodech. Z důvodu, aby skladovací a technické prostory nenarušovaly atmosféru centrální části domu, umístili je architekti po obvodech stavby.

Přečtěte si také

Rekonstrukce statku ve Štýrsku

Projekt pod názvem Haus P vznikl odvážnou rekonstrukcí staré farmářské usedlosti na kopci mezi štýrskými Alpami. Je příkladem jak lze i s moderními nároky na obytný prostor uspět v původní venkovské…

Materiály, barvy a tvary v interiéru

Interiér je díky velkým oknům a propojeným místnostem dostatečně světlý a vzdušný. Obnažené dřevěné trámy a podlahy jej příjemně prohřívají a dodávají mu útulný rustikální ráz. Světlé tóny dřeva důmyslně rozbíjejí bílou výmalbu, kterou zjemňují také vhodně zvolené dekorace. Díky těmto světlým odstínům si interiér prázdninového domu může dovolit i pár černých akcentů, které bydlení dodávají na dramatičnosti. Vybavení se drží čistých linií a minima doplňků, o to více tak může vyniknout kvalita jednotlivých kusů vybavení. Na první pohled tak zaujme praktická kuchyňská linka či vysoce komfortní sedací souprava situovaná před bohatě zásobenou knihovnou v obývacím pokoji.

Dřevo významně dotváří v interiéru ložnice útulnou atmosféru
Dřevo významně dotváří v interiéru ložnice útulnou atmosféru
Foto: Imagen Subliminal

Moderní přístavba jako bydlení pro hosty

Původní objekt doplnila přístavba ve tvaru písmene L, která odkazuje na moderní architekturu. Tento nově vzniklý prostor slouží jako ubytování pro hosty. Nachází se v něm společenská místnost a sauna. Nedotýká se sice původní budovy, přesto ale zůstávají v těsném kontaktu. Architekti prostor mezi oběma budovami využili jako místo k odpočinku, jehož ústředním prvkem je bazén. Právě z tohoto místa je možné kochat se úchvatnými pohledy do okolí. Zajímavým řešením v tomto domě, které umožňuje míru propojení vnitřních a vnějších prostor přitom představuje systém posuvných žaluzií na jižní fasádě.

V malém španělském městě tak ze starých stájí vzniklo nové bydlení, ve kterém i nadále zůstala zachována úcta k tradici. Sevřené mezi lesy a doprovázené příjemnou vodní plochou nabízí naprosto úchvatné místo pro život se vším, co k tomu patří.

Foto: Imagen Subliminal
Zdroj: www.zooco.es

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Interiér Praha-Klánovice

Z garáže kanceláře

Rekonstrukce přízemí domu

Provence mezi betonem a sklem

Dům na kopci

MODERNÍ DESIGN KUCHYNĚ

Sledujte nás

Nejčtenější články

Vyrobte si adventní věnec

Vánoční inspirace a dekorace

Dům LO ztělesňuje nomádského ducha svého majitele

Perníková chaloupka

Trendy adventních věnců pro rok 2018

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock