Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Velšský rodinný dům připomíná stodolu

Velšský rodinný dům připomíná stodolu

Do pískovce oděný vesnický rodinný dům ležící v odlehlém údolí v Monmouthshire ve Walesu navržený architekty Martinem Hallem a Kelly Bednarczykem vzdává svým vzhledem poctu velšské lidové stodole.

Dům v zákoutí

Podobně jako u jiného nedávno dokončeného domu ve Walesu se i zde rozhodli architekti designově vycházet  z místních hospodářských budov – kamenných stodol a ocelářských konstrukcí. Rezidence se čtyřmi ložnicemi rozprostírající se na rozloze 250 metrů čtverečních nahradila na současném místě bungalov, který stával v rohu pozemku – v tamním zákoutí – odtud název domu The Nook neboli „kout, zákoutí“. Cílem architektů bylo vytvořit celoroční bydlení, při jehož stavbě by byly použity zejména regionální materiály – pískovec dominující budově pochází ze tři míle vzdáleného lomu.

Moderní venkovský dům

Sklo, ocel a pískovec. Venkovský dům využívá k prosvětlení obytných prostor přirozené světlo linoucí se z dostatečného množství prosklených ploch domu poskytujících navíc různorodé výhledy na okolní krajinu. Zvolený obdélníkový půdorys stavby přináší efektivitu, flexibilitu a hospodárnost. Černý ocelový rám domu, který je viditelný na fasádě vedle ploch obložených dřevem, umožňuje konstrukční flexibilitu v tom, že je vytvořeno množství expanzních a hravých prostor uvnitř interiéru.

Velšský rodinný dům připomíná stodolu

Střechu domu převyšuje robustní kamenný komín, který sdružuje komín pro vnitřní i vnější krby. Rozpočet stavby činil 325 000 liber (včetně kuchyně a vestavěného nábytku, samostatná přístavba zahrnující garáž a sklad zahradního náčiní činila 25 000 liber). U použitého pískovce architekti počítají postupem času s tím, že bude obrůstat mechem a lišejníky. 

Prostorný interiér

Přízemí je rozděleno průchozí chodbou do dvou prostorů – na jedné straně se nachází kuchyň a jídelna, druhou stranu zabírá obývací pokoj a mezi nimi leží dětská herna. Skrze posuvné skleněné dveře lze vyjít na terasu jak z jídelny, tak i z obývacího pokoje. Díky užití ocelové konstrukce domu vznikl nad jídelnou jakýsi vzdušný prostor, který má oproti ostatním místnostem za následek dvojnásobné zvýšení stropu. Do bočních stěn jídelny jsou zabudovány knihovny a úložné prostory i maličká obývací část umístěná do výklenku, kterou tvoří ležení s velšským koberečkem. Dle mínění architektů "vestavěný úložný prostor a velšský koberec činí kuchyň a jídelní prostor flexibilní a vstřícný." V horním patře se nachází čtyři ložnice – master suite, ložnice s vlastní koupelnou a dvě další, které koupelnu sdílejí. Všechny prostory domu jsou vybaveny dřevěnou podlahou a převažují v nich bílé stěny. Jedinými výjimkami jsou tmavě šedá stěna, v níž je umístěn komín, a fialová stěna výklenku v jídelně ve shodné barvě se sedací soupravou v obývacím pokoji.

Zdroj: hallbednarczyk.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Refresh Litoměřice

Rekonstrukce dobové vily až na kost

Realizace Praha

Rekonstrukce koupelny

Dům pro jedny architekty

Byt v Boho stylu

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Luxusní dům s bazénem ve skále

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock