Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům ve tvaru písmene V pro pár v důchodu

Manželský pár v důchodu neplánoval ve svém životě žádnou velkou změnu. Vše odstartovala nabídka, kterou dostal majitel původního domu, když sekal trávník. Pár využil nabídky, prodal svůj starý dům a nechali si postavit úplně nový. Pro osmdesátiletý manželský pár dům velmi netradiční.

Manželský pár v důchodu neplánoval ve svém životě žádnou velkou změnu. Vše odstartovala nabídka, kterou dostal majitel původního domu, když sekal trávník. Pár využil nabídky, prodal svůj starý dům a nechali si postavit úplně nový. Pro osmdesátiletý manželský pár dům velmi netradiční.

Rodinný dům V-Plan byl postaven v roce 2017 v horském městě Aspen v Coloradu v USA architektonickým studiem Studio B Architects. Majitelé domu, osmdesátiletý manželský pár, rádi tráví čas v přírodě, takže jedním z hlavních přání byla vyvážená kombinace malebných pohledů z oken a pocit soukromí. Také jsou vášniví čtenáři, spisovatelé, cestovatelé a sběratelé umění. To vše bylo zohledněno pro návrhu domu, který musel pojmout sbírku uměleckých děl a také být dostatečně velký, pro návštěvy přátel a příbuzných. Neobvyklý lichoběžníkový tvar místa ovlivnil architekturu budovy a její uspořádání.

Dobře rozdělené prostory

Dům o celkové rozloze 418 metrů čtverečních se skládá ze dvou podlouhlých sedlových částí, které jsou k sobě umístěny ve tvaru písmene V. Tento tvar umožňoval nejefektivnější využití pozemku. Části jsou propojeny jednopatrovým průchodem, kde našla umístění hala s nízkým stropem a malý salonek. Jedna část je jednopodlažní, je to společenská zóna s otevřeným obývacím pokojem, jídelnou, kuchyní a garáží. Druhá část je dvoupodlažní. Jde o soukromé prostory pro ložnici majitelů domu, 3 pokoje pro hosty a koupelny. Vzhledem k věku majitelů domu jsou hlavní prostory, které používají, umístěny dole a pokoje pro rodinu a přátele nahoře.

Manželský pár v důchodu neplánoval ve svém životě žádnou velkou změnu. Vše odstartovala nabídka, kterou dostal majitel původního domu, když sekal trávník. Pár využil nabídky, prodal svůj starý dům a nechali si postavit úplně nový. Pro osmdesátiletý manželský pár dům velmi netradiční.
Foto: James Florio

V létě skrytý, v zimě výrazný

Dům je stylový a kontrastuje se dřevem bříz, které stojí nedaleko. Z ulice je fasáda skromná a jednoduchá, ale za ní se postupně objevují zajímavější prostory a výhledy. Klenuté stropy odrážejí špičaté linie střechy. Teplý rozsah v interiéru kontrastuje s hustým a tmavým stínem cedrového dřeva v exteriéru. Fasády domů jsou potaženy texturovanými cedrovými dřevěnými prkny, které jsou zabarveny černě a krásně kontrastují s okolní přírodou. Sedlové střechy jsou pokryty antireflexním černým kovem. Cílem oken, včetně světlíků, je zachovat soukromí, přirozené světlo a estetiku exteriéru budovy. V létě je dům ukrytý mezi zelenými stromy a v zimě vyniká proti zasněžené krajině.

Přečtěte si také

Odvážný dům s černou fasádou

V malebné holandské uličce byl postaven atypický rodinný dům, který vsadil na obří okna a propojení interiéru s exteriérem. Notné dávky originality bylo docíleno pomocí barev i materiálů.

Venku tmavý, uvnitř světlý

Tmavý exteriér budovy ostře kontrastuje s otevřeným a světlým interiérem. Stěny jsou pokryty bílou omítkou. Aby se interiér sjednotil, bylo bílé dubové dřevo použito na podlahy, skříně a nábytek. Obývací pokoj zaujímá prostor s vysokým stropem a plně prosklenou stěnou, což umožňuje obdivovat okolní přírodu. Nábytek byl vybírán světlý a pohodlný. Kuchyňská linka a kuchyňský ostrov jsou také vyrobeny ve světlém dřevě. Boční okna jsou vybavena pohodlným sezením s výhledem do zahrady. Diskrétní výzdoba pomáhá soustředit pozornost na výrazné obrazy a další dekorace, které zdobí domov. Zvolený styl pokračuje i do ložnic, kde vytváří lehkou a uklidňující atmosféru.

Teplý a minimalistický interiér umožňuje, aby se artefakty z rodinných cest do Afriky a Indonésie dostaly do centra pozornosti, což byl důležitý aspekt při návrhu interiéru. Jak návrhář, tak majitelé každý rok podnikají velké výlety a tyto zážitky byly něčím, co architekt důmyslně začlenil do návrhu. V obývacím pokoji hrají v prostoru dominantní roli dřevěné sochy spolu s významnou sbírkou košíků z celého světa a indiánského umění, včetně kusů od R.C. Gorman.

Foto: James Florio
Zdroj: www.studiobarchitects.net

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Pokojíček pro milovníka aut

Rekonstrukce bytu Brno Bohunice

Interiér domu, kde vás vítá slunce

Modřasnký Háj

Studentský pokoj

Horská chata v Alpách

Sledujte nás

Nejčtenější články

Montovaný dům postavili za pouhých 10 dní

Unikátní přestavba venkovské stodoly

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Dům plný překvapení zrekonstruovaný od základů

Neobvyklý dům pro babičku

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock