Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům se stodolou na Vysočině

Dům se stodolou na Vysočině

Vydejme se dnes společně na procházku zasněženou venkovskou krajinou a zastavme se u domu se stodolou, který příhodně zapadá do malebného prostředí. Obě stavby vycházející z půdorysné stopy bývalého statku v sobě uchovávají přitažlivý odkaz starých dobrých časů.

Nový domov ve staré stopě

Zbrusu nový domov vyrostl v půvabném koutě obce Staré Bříště na Vysočině. Sestává z dvoupodlažní stavby určené k bydlení a stodoly, která slouží jako garáž a skladovací prostor. Tyto dva hmotově příbuzné objekty se vryly do stopy po původním statku. Díky citlivému přístupu architektů tak vypadají, jakoby tu stály odjakživa. Pavlu Macharovi a Radku Teichmanovi se podařilo navrhnout oba domy způsobem, díky němuž plynule navazují na okolní venkovské prostředí. Ve staré stopě tak vyrostl nový domov s jasným odkazem na minulost.

Dům ze dřeva a keramického zdiva

Dům ležící na hraně svahu lemuje podél jihozápadní fasády kryté zápraží, které odkazuje na lidovou architekturu. Dovnitř se vstupuje středem půdorysu s inspirativním průhledem na rybník, který se nachází dole pod svahem. Ke stavbě domu bylo využito keramického zdiva bez zateplení a s ručně nanášeným štukem. Velkou roli zde hraje také dřevo, které našlo mimo jiné uplatnění na stropní konstrukci a modřínových rámech oken. Dřevěný krov je opláštěn ekologicky nezávadným titanzinkovým plechem.

Dům se stodolou na Vysočině

Interiér domu se stodolou

Podobně jako je tomu v případě exteriéru, dává přirozené kráse dřeva vyniknout také interiér. Modřínové a dubové dřevo v něm příjemně ladí s bílými omítkami. Vizuální klid interiéru tak nenarušuje atmosféru krajiny za okny. Co se týče jednotlivých obytných zón v domě, prosklený vstupní trakt rozděluje přízemí na denní a noční část. Hlavní obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem je přitom částečně otevřený do krovu. Srdce tohoto místa tvoří nezbytný krb a stejně jako v ostatních místnostech také zde vládne příjemný minimalismus. Velkými nedělenými okny pak do této centrální zóny domu prostupují výseky okolní krajiny. Po levé straně přízemí se nalézá hlavní ložnice. V samém těžišti domu se nachází schodišťová hala, která přízemí propojuje s ochozem v podkroví. V tom jsou situovány další dva pokoje s koupelnou. Technické prostory se nacházejí ve sklepě, na který ještě navazuje cihlový klenutý sklípek. Pokud jde o topení v domě, to zajišťují kotle na pelety.

Jak je tedy patrné, ve stopě po starém statku tak vzniklo přirozeně krásné bydlení, jehož kouzlo umocňují inspirativní výhledy do přírody.

Zdroj: www.macharteichman.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Odvážný obývací pokoj s trávou

JEDINEČNÉ ŘEŠENÍ CELÉHO BYTU

Interiér se zaoblenou kuchyní

Rodinná rezidence ze 16.století

PRVOTŘÍDNÍ MATERIÁLY, ŠPIČKOVÝ DESIGN A DOKONALÉ ZPRACOVÁNÍ

Interiér Opava

Sledujte nás

Nejčtenější články

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Hmyzí hotel pro užitečné pomocníky

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock