Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Temná ulička se proměnila v novodobé atrium

Budova Cheese Warehouse společnosti “De Producent” v Goudě, mezinárodně proslulém městě sýrů, prošla velkolepou transformací na obytné lofty. Tuto náročnou přestavbu si vzali na starosti architekti z kanceláře Mei architects a společnost White House Development.

Projekt úspěšně zahájili vytvořením prostorného uzavřeného atria, které spojuje všech 52 jedinečných a sofistikovaných loftových bytů. Díky inovativnímu použití prvků ze starého skladů sýrů, jako jsou například původní sýrové desky je v interiéru stále připomínána 100 let stará historie výroby sýru.

Přeměna na prosvětlené atrium

Původní sklad sýrů společnosti “ De Producent ” je národní památkou. Hlavní změny v přestavbě na loftové bydlení jsou proto viditelné až po vstupu do budovy. Odstranění části podlahy a fasád na obou stranách větrací uličky a přidání skleněné střechy vytváří královské atrium, které vnáší do budovy světlo. Z původního řešení budov zde zůstal na stejném místě výtah, který je rozdělen do dvou prosklených jednotek a dnes usnadňuje obyvatelům se dostat do svých bytů v jednom ze 4 pater s výhledem na historické fasády budov.

Smysluplné opětovné použití

Při přestavbě použili architekti z kanceláře Mei co nejvíce prvků z bývalého skladu sýrů, aby jim tak vdechli nový život. Díky rozsáhlému studiu se ukázalo, že je možné sýrové desky ošetřit tak, aby splňovaly veškeré požadavky na požární odolnost. Proto mohly být police, kde zrály sýry více než 100 let znovu použity jako konečná úprava fasád v atriu. Na některých sýrových regálech jsou vyřezána rčení, která pochází s typické nizozemské deskové hry, která byla nalezena v archivu společnosti “ De Producent ”. I původní podnosy, které visely na policích za účelem řízení procesu zrání, byly použity jako čísla domů.

Recyklace těchto prvků zde není pouze z důvodu nákladové efektivity, ale udržuje především 100 let starou historii budovy naživu.

Stávající dřevěné podlahy jako bednění

Aby unesl sklad milion kilogramů sýra, měl dva samostatné konstrukční systémy. Jeden pro budovu a druhý pro sýr. Původní konstrukce je znovu použita a viditelná v půdních bytech. Nejvíce patrné jsou z ní ocelové sloupy, dřevěné a betonové stropy a také dřevěné podkrovní trámy. Původní podlahy byly použity jako skryté bednění pro nové betonové podlahy takovým způsobem, že původní dřevěné stropy zůstaly viditelné a dodávají tak bytům historický nádech.

Detaily na přání jednotlivých majitelů

{reklama-0}

Každý z podkrovních apartmánů je jedinečný. Jsou navrhnuty v různých velikostech od 60 m 2 do 180 m 2 a šité na míru jednotlivým majitelům. Při nákupu bytu totiž obdržel každý kupující osobní konzultaci s architektem. Architekti z kanceláře Mei architects se totiž podíleli nejen na vývoji, ale také na samotném prodeji bytů. Díky pestré paletě půdorysů a možností vyhovět přání zákazníků před dokončením se staly půdní byty exkluzivní záležitostí a byly prodány do necelých třech měsíců.
 

Zdroj: https://architizer.com/projects/cheese-warehouse/

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

BD Kostelec nad Černými lesy - hravý interiér

Velká kuchyně do malých prostor

Interiér Bobrovníky

Apartmánový dům Harrachov - horský interiér

Rodinný dům s atriem

Apartmánový dům Harrachov

Sledujte nás

Nejčtenější články

Téměř nulová dřevostavba v Beskydech

Na střeše bytovky vyrostl minimalistický dům ze dřeva

Černý dům se otevírá do krajiny

Vysněný dům na venkově

Horská chata v Bedřichově

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock