Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přízemní rodinný dům v okrajové části bratislavského Prievozu

Přízemní rodinný dům v okrajové části bratislavského Prievozu

Složité výchozí podmínky a pozemek v nesourodé zástavbě. Neokázalá moderní forma. Bezbariérový dům - introvert, který je schopen obsáhnout požadavky svých obyvatel a vytvořit přehledné a bezpečné obytné prostředí.

Pozemek se nachází na rozhraní vícepodlažní ružinovské zástavby a zóny rodinných domů v přívozu. Novostavba nahradila starší, částečně podsklepený rodinný dům, který byl odstraněn. Dům si drží odstup od hranice pozemku a respektuje uliční čáru stávající zástavby. Na ulici navazují zpevněné plochy - chodník, vedoucí k hlavnímu vstupu a dlážděné předpolí s odstavným parkovacími místy. Od silnice pozemek oddělen plotem a posuvnou bránou z tahokovu.

Když míjíte dům během procházky po strukového ulici, můžeme vnímat jeho uzavřenou tvář. Zpoza polotransparentní oplocení "vykukuje" strohá uliční fasáda. Za ní se však odehrává další příběh ...

Přízemní rodinný dům v okrajové části bratislavského Prievozu
Foto: Peter Čintalán

Půdorys hlavní obytné části, který doplňuje do tvaru písmene C blok dětských pokojů a přístřešek parkovacích stání, vymezuje privátní prostor zahrady. "Dvůr s udržovaným trávníkem lze přirovnat k rajské zahradě středověkých klášterů. Zvolená forma má několik skrytých významů. Mezi ně patří i tvar půdorysu, který objímá zahradu a je symbolem pečlivé rodiny," vysvětlují architekti ateliéru at26. 

Architektonický koncept formovalo zadání, které úzce souvisí s obyvateli domu. Jeden z mladších členů rodiny má zvláštní potřeby, proto je důležité, aby s ním byla rodina neustále v kontaktu. Klíčem bylo vytvořit přehlednou dispozici s minimem fyzických a vizuálních bariér. Vstupní podmínky se při návrhu domu změnily na normativy, které autoři respektovali. Zahrada a všechny hlavní prostory v domě jsou vizuálně propojeny a snadno přístupné. "Kvůli inspiraci jsme se nemuseli dívat daleko. Stačilo se podívat na život jedné rodiny ..." doplňují autoři.

Foto: Peter Čintalán
Zdroj: www.at26architects.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Útulné podkroví pro hosty

Jahodové sady

Dokonalá ergonomie a rozmístění

Byt v rezidenci Braník

Rezidenční bydlení

Kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem

Sledujte nás

Nejčtenější články

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Jak vytápět nový dům od roku 2022?

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Vánoční inspirace a dekorace

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Hnědá barva v interiéru

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock