Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Pasivní dům plný dřeva a hlíny voní po bylinkách

Pasivní dům plný dřeva a hlíny voní po bylinkách

Navštivte spolu s námi úžasné bydlení pětičlenné rodiny, která se rozhodla jít vlastní cestou. Cestou, která šetrně užívá darů přírody a vymyká se materiálnímu světu. Zbrusu nový pasivní dům je více než domovem. Je ukázkou životní filosofie, která se má stát inspirací i pro nejmenší obyvatele domu.

Zuzana s Ondřejem původně bydleli v cihlovém domě ze 40. let, v jednom z bytů kdysi určených horníkům. Když byly jejich synovi dva roky, rozhodli se, že se přestěhují do Zuzaniny rodné vesnice blíž k její rodině.

Dlouhé čekání na vysněný dům

Z dvouletého syna se stal desetiletý. Tak dlouho trvalo čekání na domov snů. K synovi mezitím přibyly ještě dvě dcery. Zuzana s Ondrou si před osmi lety vybrali pozemek na okraji rodné vesnice a dohodli se s majitelem. V té době ještě nevěděli, jak dlouhá cesta je čeká. Kvůli tomu, že přes pozemek vede vysokotlaký plyn, nemohl být z větší části zastavěn. I to se však nakonec ukázalo jako výhoda. Majitelé totiž získali velkou zahradu a také jistotu, že minimálně v rozsahu do 80 m2 nevyroste žádná stavba. Další komplikací bylo, že i když byl pozemek výhledově určen k zástavbě, bylo zapotřebí změny územního plánu. Stavbu domu navíc pozdržela probíhající pozemková úprava v celé obci a hodně času si vyžádalo územní řízení pro kořenovou čistírnu a také zdržení výstavby sítí a přístupové cesty. Tyto potřebné úkony si nakonec vyžádaly dlouhých osm let. Jelikož se v průběhu této doby rodina rozrostla o dvě dcery, bylo zapotřebí provést v projektu drobné dispoziční změny.

Pasivní dům plný dřeva a hlíny voní po bylinkách
Foto: Martin Zeman, Vojta Herout

Sázka na architekta a menší realizační firmu

Zuzka s Ondřejem navštívili několik domů architekta, který se zdál být tím pravým pro vytvoření domova na základě jejich společné životní filosofie. Architekt Aleš Brotánek z AB ateliéru si je nakonec získal. V domech, které navštívili, je mimo jiné zaujaly pro něj tolik typické kontrasty rovných a oblých stěn. Právě pod jeho taktovkou tak měl vzniknout návrh pasivní dřevostavby. Zuzka s Ondřejem si původně přáli dům z balíků slámy, který by si postavili svépomocí. Po účasti na několika workshopech však došli k názoru, že by to bylo příliš pracné. Realizaci dřevostavby svěřili odborníkům, jelikož si přáli po osmi letech čekání konečně už bydlet a užívat si spolu s dětmi krásné zahrady. Na doporučení si vybrali menší realizační firmu. Neměla sice tolik zkušeností, ale zaujala je tím, že staví třeba jen dva nebo tři domy za rok. Ukázalo se, že takový výběr se vyplatil. Nejenže s touto firmou ušetřili, ale stavba, která započala v květnu, byla hotová už den před Štědrým dnem.

Minimalistické, ale prostorné bydlení

Namísto domu ze slámy se tak novým domovem pro pětičlennou rodinu stal pasivní dům, který poskytuje užitnou plochu o velikosti 98,5 m2. Co se týče konstrukčního systému, jedná se o fošinkový stěnový skelet kombinovaný s I nosníky v podlaze a střeše založený nad terénem na pilířkách. Dům je prostorově minimalistický, ale přesto působí vzletně. Optický dojem z něj je prostornější než jeho skutečné rozměry. Zasloužilo se o to mimo jiné prolínání a stupňování prostoru.

Vzdušný dům s minimem úložných prostor

Pro Zuzku byla zásadní kuchyně a výhled z ní. Často vaří, a tak má radost, že se povedlo, aby měla z kuchyně přehled o dění okolo sebe. Má výhled do krajiny, ale také do obývacího prostoru včetně dětských pokojů. Ložnice je o něco menší, než jaké byly představy. Namísto vestavěné skříně musí dostatečně posloužit šuplíky pod postelí – a ukazuje se, že to stačí. I to totiž patří k filosofii Zuzčina a Ondřejova života. Nechtěli mít v domě příliš mnoho věcí, a tudíž ani úložných prostorů. Proto si s celou rodinou bohatě vystačí na prostoru o velikosti 97 m2.

Přečtěte si také

Dům Prokop postavený za tři měsíce

Do jedné z vesniček na Příbramsku byl po vzoru původního stavení zasazen moderní dřevěný dům pro čtyřčlennou rodinu. Jeho omítnutý štít vyhlížející k návsi ani samotné obrysy při pohledu z dálky…

Bydlení promyšlené do detailu

V severní části domu jsou situovány dvě nevytápěné místnosti, které suplují zahradní domek a sklep. Nachází se zde místo pro kola, zahradní náčiní a také spíž. V zahradě tak není třeba nic více budovat. Co se týče dětských pokojů, ty jsou zatím propojeny do jednoho. V budoucnu však bude možné rozdělit je pomocí příčky. Uvažuje se také o jurtě pro děti, která by časem vyrostla v zahradě. Součástí bydlení je v rámci obývacího pokoje také pracovna a vyvýšené patro s pokojem pro hosty. V domě se nachází pouze jedna koupelna a toaleta. Majitele domu dodnes překvapuje, jak dobře a do detailu je jejich nové bydlení promyšlené. Praktické a estetické detaily domu si uvědomují každý den, ať už se jedná o řešení oken či umístění dřeva do krbu. Tím, co zde však zaujme na první pohled, je oblá stěna v centru dispozice, která ukrývá technickou místnost s velkou akumulační nádrží. Byla vyzděna z odpadových cihel vzniklých při výrobě cihlových pásek, čemuž také odpovídá nízká pořizovací cena.

Pasivní dům plný dřeva a hlíny voní po bylinkách
Foto: Martin Zeman, Vojta Herout

Pasivní rodinný dům

Pro majitele bylo velice důležité, aby byl jejich nový dům úsporný. Po konzultacích s architektem tak jako nejlepší volba vyplynul pasivní dům. Užitková i topná voda se ohřívá v integrovaném zásobníku sluncem pomocí fotovoltaiky a pomocí krbových kamínek. Na nouzový záložní ohřev je v zásobníku topná spirála. Uvažuje se také o budoucím doplnění o větrnou turbínu. Černá a šedá voda odtéká do čtyřkomorového septiku, protéká horizontálně i vertikálně přes kořenový systém do jímky, odkud se pak využívá k zalévání zahrady. Lze ji také využít na splachování.  Vzduchotechnika obyvatele pasivního domu příliš neruší. Určité nepohodlí z hlediska akustiky však vytvářejí skuliny pode dveřmi, kterými je nasáván odpadní vzduch.

Pětičlenná rodina našla domov v nenápadném dřevěném domě, který citlivě zakončuje vesnickou zástavbu. Krášlí a stíní jej dřevěné lamelové panely, které představují praktický a estetický prvek exteriéru. Stejně jako řada dalších prvků tohoto pasivního domu odkazují na životní styl majitelů domu, který je se svou šetrností hodný obdivu. Toto bydlení navíc díky bylinkám přimíchaným do omítek velice příjemně voní.

Foto: Martin Zeman, Vojta Herout
Zdroj: www.abatelier.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Developerský projekt ve Spáleném Poříčí

Kuchyně z prvotřídních materiálů, navždy jako nová

Interiér Ostrava

ROMANTICKÁ KUCHYNĚ

Domácí kino

Prázdninový apartmán

Sledujte nás

Nejčtenější články

Vyrobte si adventní věnec

Vánoční inspirace a dekorace

Trendy adventních věnců pro rok 2018

Originální adventní věnce

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock