Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Oáza pohody v bývalé stodole

Oáza pohody v bývalé stodole

Rakouské město Neuaigen bylo kdysi samá stodola. Dřevěná hospodářská stavení formovala krajinu této oblasti a řada z nich se zachovala dodnes. Přežívají jako osobité prvky dolnorakouské kulturní krajiny, ať už v lepší nebo horší kondici. Významné rekonstrukce se přitom dočkala jedna z nich, která s trochou štěstí nezmizela ze scény.

Sen o znovuoživení stodoly a její přeměny na obytný dům se zrodil v mysli ženy, která vyrůstala ve městě Neuaigen na farmě svých rodičů. Farmářské časy už zavál čas a novým domovem se stala budova v hlavní ulici. Jakoby však ženu s poetickým dětstvím stále něco k bydlení ve stodole táhlo. A zatímco si myslela, že jí bude sděleno, že by bylo lepší stávající stodolu zbourat a postavit si nový dům, opak byl pravdou.

Rekonstrukce staré stodoly

Proměny staré stodoly na obytný dům se chopil architekt Wolfgang Reicht ze studia Wolf Reicht Architects. Respektoval přání majitelky zachovat jak starou strukturu stodoly, tak všechny její rozměry. V původních otvorech domu vznikla okna, nově použité materiály se smísily s původním dřevem.

Oáza pohody v bývalé stodole
Foto: Hannes Buchinger

Obytný prostor o rozloze 80 m2 se rozložil kolem zastřešeného atria, které umožňuje pohled na stávající střešní konstrukci. Prosklená přední část kuchyňské zóny směřující do atria a protější střešní okno vytváří další přísun přirozeného světla. To zaplavuje celý obývací pokoj. Díky tepelné izolaci je zde v létě i v zimě tak akorát.

Přečtěte si také

Po rekonstrukci je ze starého domu úžasná chata

Starý venkovský dům v Saint-Donat-de-Montcalm v kanadské provincii Québec potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Pod taktovkou architektonického studia Cardin Julien prošel důkladnou rekonstrukcí a…

Příroda v zrcadle

Ačkoliv byly na vnější fasádě vyměněny pouze zchátralé desky, architekt pracoval se silnými kontrasty a pomocí zrcadlových povrchů z leštěného hliníku vytvořil zajímavé designové akcenty. Odraz prostředí tak vytváří zvláštní atmosféru. Vypadá to, jako by se dům neustále pohyboval.

Uvnitř zrekonstruované stodoly je příjemná atmosféra. Interiér je prostorný a vzdušný, díky četným výhledům navíc chytře propojený s exteriérem. Majitelce se tak splnil sen o bydlení v rodném místě plném vzpomínek.

Štítky: rekonstrukce stodola
Foto: Hannes Buchinger
Zdroj: www.wolfreicht.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Byt v Boho stylu

Villa Sardinie

Refresh u Matěje

Krásná Černá "Black&Oak" kuchyně

Nadčasová petrolejová kuchyně "Turquoise" v Anglickém stylu

Pracovna, Jarov

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Půvabná roubenka s plastovým šindelem

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock