Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Minimalistická dostavba Black Wood House

V severofrancouzské vesnici Capelle-les-Grands v Normandii stojí cihlový rodinný dům, který doplnila zajímavě řešená dostavba. Její název Black Wood House mluví za vše. Díky své černé barvě působí dramatickým dojmem, který však zjemňuje bujná zeleň okolní přírody.

Při návrhu poněkud komornější dostavby popustili uzdu své fantazie architekti z mladého pařížského studia Marchi Architectes. Dostavba tak po boku rodinného domu vytváří zajímavý kontrast.

Dům s černým obkladem

Architekti Nicola a Adélaïde Marchi rozšířili původní historický objekt o 80 m2. Celý objekt nechali až po parapet zahloubit do terénu, a tak vypadá jako by doslova rostl ze země. Na betonový základ dostavby a opěrnou stěnu plynule navázala lehká dřevěná konstrukce stropu a čelní stěny. Celý objekt působí ve výsledku velice osobitě, a to především kvůli svému černému dřevěnému obkladu, který mu dodává kompaktní a dramatický ráz. Jeho nepravidelnost pak vytváří pozoruhodnou stínohru a napomáhá k splynutí s okolním lesem. To, aby se dostavba vpila do přírody mnohem snáze nežli původní rodinný dům, si majitelé přáli ze všeho nejvíc.

Dobrodružné bydlení

Jak kvůli svému okolí, tak kvůli netradičnímu zasazení domu do terénu působí dostavba vcelku dobrodružným dojmem. Napomáhá k tomu i její dramatický ráz. Interiér dostavby funguje podle návrhu architektů jako jeden společný prostor. V něm se nachází obývací pokoj, kuchyně a jídelna. Majitelům se tak podařilo přesunout několik obytných místností z rodinného domu do transparentnějších a otevřenějších prostor dostavby.

V hlavní roli dřevo

Interiér je zařízený v minimalistickém stylu. Vévodí mu dřevo světlých odstínů, bílá barva a černé akcenty. Stejně jako při pohledu zvenku i tady je patrná jistá hravost. Usměrňují ji čisté linie a decentní ráz interiéru, v němž našlo místo také umění. Přestože je objekt až po parapet zasazen do terénu, dotek přirozeného světla mu nechybí.

{reklama-0}

Dostavba je schována pod příjezdovou cestou, vyčnívá z ní jen vysoký komín. Úkryt v záplavě bujné zeleně svědčí o dobrodružném bydlení. Jak bude stavba přirozeně stárnout, vroste ještě více do překrásné okolní přírody.

Zdroj: https://wowowhome.com/architecture/black-wood-house-by-marchi-architectes/

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dětský pokoj, Praha

Rodinný dům s velkou terasou v Plzni

Obývací pokoj v Hřibojedech

Ložnice pro ASKO

Kuchyně v Brně

Refresh Litoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Modulární dům ve stylu anglického venkova

Malý dřevěný dům vsazený do zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock