Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Luxusní víkendový dům s výhledem na řeku

Rezidence Le Littoral v La Malbaie v Québecu představuje luxusní bydlení s majestátním výhledem na řeku Sv. Vavřince, která je považována za kanadskou dopravní tepnu. Domovem moderní rezidence se stal region Charlevoix, jenž je známý svým kulturním i přírodním bohatstvím.

Dům v náručí přírody

Mladý pár oslněný krásou Charlevoix snil o tom, jak by se asi v tomto výjimečném prostředí vyjímala moderní rezidence jako stvořená pro setkávání rodiny a přátel. Od přání nebylo daleko k činu, a tak se svými představami seznámili Viviane Zhang, projektovou manažerku a designérku kanadského architektonického ateliéru Architecture49. Páru inspirovanému úchvatným výhledem na řeku a malebné venkovské prostředí a vedenému profesionály ve všech fázích projektu se ve výsledku podařilo vytvořit opravdu jedinečný dům. Rezidence Le Littoral se pyšní minimalistickým a poctivým designem, který ctí kouzlo okolní přírody. V regionu Charlevoix se řeka Sv. Vavřince setkává s mořem, hory Hautes Gorges zase s  úrodnými rovinami. A to všechno se odehrává pod oblohou, která vypadá jako dojemný modrý obraz. Regionální architektura kombinuje historická stavení s moderními. Také nový dům mladého páru zapadá do tohoto prostředí konstrukcí a napodobením siluety hospodářských budov regionu. Jedná se přitom o luxusní sídlo, které je moderní a diskrétně vsazené do přírody.

Vizuálně čisté a funkční víkendové bydlení

Hlavním cílem architektů bylo vytvořit takové bydlení, které by představovalo ideální prostor pro setkávání rodiny a přátel. Pod jejich taktovkou tak vzniklo vizuálně čisté, funkční a elegantní bydlení plné diskrétně integrovaných zařízení. Bazén, sauna, krb a lázně přispívají k pohodlí a relaxaci obyvatel. Kuchyně, která zaujímá hlavní prostor nahoře, je vybavena množstvím profesionálních nástrojů pro amatérské kuchaře. Mohou tak dosyta využívat kulinářské centrum, kterým je právě Charlevoix. Co se týče samotného vzhledu víkendového domu, architektonický ateliér zde zanechal svou typickou stopu. Dům se totiž vyznačuje neutrální paletou barev, která je omezená na jemné odstíny dřeva a černobílou kombinaci. K dalším typickým prvkům patří dřevěná konstrukce s povrchy z ušlechtilých materiálů a také použití mimostředových objemů. Cílem rovněž bylo vytvořit dům, ze kterého bude vyzařovat pocit pohodlí a klidu. Prostory zkrátka měly přispívat k pohodě svých obyvatel. Vznikla tedy minimalistická a snadno srozumitelná budova, která uživatelům ponechává dostatek prostoru k vyjádření.

V hlavní roli lokální přírodní materiály

Vsazení moderního domu do působivého přírodního prostředí se ukázalo jako opravdová výzva. Zvláštní úsilí bylo vynaloženo na minimalizaci zásahů do krajiny. Přesto však bylo důležité postavit dům tak, aby svým obyvatelům nabízel co nejlepší výhled na řeku Sv. Vavřince a záliv La Malbaie. Dům byl tedy posazen výše, přičemž se zčásti opřel do svahu. S ohledem na minimalizaci výkopových prací, je nepodsklepený.  Kolem přesné osy domu s podlouhlým půdorysem jsou optimálně umístěny objemy, otvory a jednotlivé místnosti. Jejich uspořádání minimalizuje spotřebu energie v létě i v zimě, vytváří praktickou obytnou zónu, která maximalizuje pocit soukromí a zároveň dovnitř vnáší kouzelné obrazy lesní mýtiny. Dům je integrován do prostředí svého regionu s využitím místních zdrojů a za pomoci místních řemeslníků. Konstrukce budovy je ze dřeva, střecha z plechu, kuchyňská deska z québecké žuly.

Interiér víkendového domu

Pod sedlovou střechou se nachází kuchyně, jídelna a obytné prostory. Celý tento horní objem byl posunut do strany, aby se ložnicím níže dostalo klidnější atmosféry. Ložnice také obvykle vyžadují méně světla a tepla, proto byly umístěny ve spodním patře. Interiér domu je příjemně prostorný a světlý. Jeho minimalistický styl dává plně vyniknout úchvatným výhledům do krajiny.

{reklama-0}

Víkendový dům v Charlevoix je dokonalým útočištěm pro ty, kteří si chtějí odpočinout přímo na dosah přírody. Svým obyvatelům nabízí vysoce komfortní bydlení, které ctí hodnotu lokálních zdrojů i odkaz tradiční architektury. Rezidence Le Littoral si uchovává rysy starých hospodářských stavení, kterým se však pod taktovkou architektů dostalo minimalističtější interpretace.

Zdroj: https://www.dezeen.com/2020/12/11/architecture-49-le-littoral-tourist-residence-off-centre-volume-sloped-roofs/

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Modulový dům pro maminku

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Rodinný dům Brno

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Přineste si jaro domů

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Vybíráme dlažbu na terasu

Malebná chaloupka pod Krakonošovem

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock