Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům, který se na dotek otevírá majitelům i přírodě

Do svažitého pozemku ve Vraném nad Vltavou byly zapuštěny základy domu, který díky velkým proskleným plochám půvabně splývá se zahradou. Stíněný starými ořešáky a třešněmi nabízí svým majitelům příjemný pocit soukromí. Na dotek se přitom otevírá i jim, namísto klíčů zde totiž slouží praktická čtečka otisků prstů.

Do svažitého pozemku ve Vraném nad Vltavou byly zapuštěny základy domu, který díky velkým proskleným plochám půvabně splývá se zahradou. Stíněný starými ořešáky a třešněmi nabízí svým majitelům příjemný pocit soukromí. Na dotek se přitom otevírá i jim, namísto klíčů zde totiž slouží praktická čtečka otisků prstů.

Dům vděčí za svůj čistý design a řadu zajímavých technologických řešení architektce Tereze Čudové Ajmanové. Naplno využila překrásných přírodních scenérií, svažitosti pozemku i dopadu slunečních paprsků tak, aby vzniklo půvabné a zároveň vysoce komfortní bydlení splňující nároky na život v moderní době.

Volba orientace domu

Při tom, jakým směrem rodinný dům nasměrovat, pracovala představivost na plné obrátky. Pozemek nabízel výhledy na různé strany, architektka tak uvažovala, zda jej otevřít do zahrady jihozápadním směrem nebo naopak na sever, na neméně krásné výhledy přes vltavské údolí. Ve výsledku se jí podařilo spojit obojí. Obývací prostor spolu s odpočinkovou zónou domu tak směřuje na jihozápad, tedy do zahrady, kde je dostatek soukromí. Výhledy do této části pozemku navíc plně využívají poledních a odpoledních slunečních paprsků. Ložnice oživená pásem oken nabízí pro změnu kouzelný výhled na zalesněný svah za řekou.

Do svažitého pozemku na pravém břehu Vltavy zapustil své základy dům z moderních materiálů a technologií.
Do svažitého pozemku na pravém břehu Vltavy zapustil své základy dům z moderních materiálů a technologií.
Foto: Michal Novotný

Bydlení na svažitém pozemku skryté cizím pohledům

Dům se musel přizpůsobit nerovnému pozemku ve tvaru lichoběžníku, působí tedy, jakoby po svažité zahradě sestupoval. Nerovný terén si vyžádal i specifické řešení jednotlivých úrovní objektu. Ten se přitom nachází příjemně skrytý cizím pohledům. Dům stojí daleko od ulice, uprostřed zahrad okolních staveb. Žádná z jeho stran tak nelemuje část rušné komunikace. Soukromí majitelů tudíž neruší vůbec nic, zvědavým pohledům je skryto i půvabné jezírko s lekníny.

Uspořádání domu

Vstup do domu se nachází na úrovni mezipatra. Odtud je možné přes zádveří pokračovat do obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou. Tento prostor se v teplých měsících rozšiřuje o terasu stíněnou baldachýnem, která zvenku kopíruje roh obývacího pokoje. Na terasu bylo použito exotické dřevo garapa, jímž je obložena i fasáda. Díky zapuštěným kolejnicím jsou vstupy na terasu bezprahové, podlaha v obývacím pokoji tak v jedné rovině navazuje na terasu. V patře domu našla své místo ložnice rodičů se šatnou a koupelnou. Ještě před touto relaxační místností se nachází pódium s knihovnou a klavírním křídlem. Směrem dolů od hlavního vstupu jsou umístěny dětské pokoje s koupelnou a technické prostory.

Do svažitého pozemku ve Vraném nad Vltavou byly zapuštěny základy domu, který díky velkým proskleným plochám půvabně splývá se zahradou. Stíněný starými ořešáky a třešněmi nabízí svým majitelům příjemný pocit soukromí. Na dotek se přitom otevírá i jim, namísto klíčů zde totiž slouží praktická čtečka otisků prstů.
Foto: Michal Novotný

Materiály a barvy v interiéru

Co se týče interiéru domu, majitel si přál především velký obývací prostor a určený počet jednotlivých místností. Všechno ostatní tedy s důvěrou svěřil do rukou architektky. Ta v interiéru vsadila na čistý minimalismus, který se postaral o vzdušnost a otevřenost pokojů. Sladila jej do přitažlivých odstínů matné bílé kávy. Svébytným prvkem v interiéru se přitom stal nábytek a bezfalcové dveře navržené na plnou výšku místností. Industriální pohledové betony na stropech byly vyváženy hřejivými odstíny dubové podlahy. Ze syrového šedého betonu měl majitel zpočátku obavy, a tak mu architektka nabídla, že jej kdykoliv mohou přetřít. Nakonec to však vůbec nebylo zapotřebí.

Přečtěte si také

Atriový dům s kamennou fasádou

Z ulice působí jako patrová kostka, jejíž přízemí má fasádu z kamene a patro je obložené dřevem. Ve skutečnosti však dům skrývá mnohem praktičtější půdorys ve tvaru písmene L a funkční atrium. Jeho…

Ničím nerušené bydlení

Architektka bydlení koncipovala tak, aby jeho výhledy nebyly ničím narušovány. Z hlediska statiky to bylo zpočátku složité, nakonec se ale vše zdárně podařilo. Ve výsledku tak vznikla velká atika se spoustou železa. Muselo se totiž zabránit průhybu stropního betonu a prasknutí okenních skel. Nakonec ale bydlení neruší ani jediný sloupek, který by bránil ve výhledu do zahrady. Interiér se místy stírá s exteriérem a obyvatelé domu si mohou připadat, že nesedí uvnitř, ale venku. O chytré řešení se postaral prosklený roh z posuvných křídel, která lze pohodlně ovládat pomocí skrytého automatického pohonu. Navíc jsou opatřena praktickými trojskly s vysokými tepelně-izolačními vlastnostmi. Prosklené plochy mohly díky přirozenému zastínění vzrostlými stromy zůstat bez žaluzií.

Do svažitého pozemku ve Vraném nad Vltavou byly zapuštěny základy domu, který díky velkým proskleným plochám půvabně splývá se zahradou. Stíněný starými ořešáky a třešněmi nabízí svým majitelům příjemný pocit soukromí. Na dotek se přitom otevírá i jim, namísto klíčů zde totiž slouží praktická čtečka otisků prstů.
Foto: Michal Novotný

Brána domu otevřená na dotek

Dům umožňuje rychlý přechod mezi interiérem a exteriérem díky otevírání prostřednictvím čtečky otisků prstů. Poskytuje tak pohodlné přebíhání do zahrady a zpátky, aniž by se majitelé museli bát, že si zabouchnou dveře. Nemusí tedy vůbec řešit, jestli si náhodou nezapomněli klíče. Otevírání domu na dotek je skvělým řešením také pro děti, kterým umožňuje mnohem snazší přebíhání sem a tam.

Dům ve Vraném nad Vltavou je dokonalým spojením moderních materiálů a technologií. Bohatě čerpá z úchvatných přírodních scenérií a zároveň myslí na tolik důležitý pocit soukromí. Brány tohoto domu se otevírají na dotek jak přírodě, tak svým majitelům, kteří si přáli netradiční bydlení střežené korunami starých ořešáků a třešní.

Foto: Michal Novotný
Zdroj: Schüco

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Místo, kam se rádi vracíme

Odstíny hnědé s motivy východu

Ivanovice

Patrová dřevostavba Easy 102

U MICHELSKÉHO MLÝNA

Praha Business woman

Sledujte nás

Nejčtenější články

Atypický dům v objetí přírody

Rekonstrukce stoletého rodinného domu se stodolou

Černobílý podkrovní byt ve Švédsku

Jednoduchá stodola s ocelovou konstrukcí

Po rekonstrukci je ze starého domu úžasná chata

Namísto bourání raději přístavba

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock